Jak připravit poctivý domácí svařák? Na výběru vína záleží

Žena držící plechový hrnek svařeného vína s badyánem a skořicí Rabusta / Shutterstock.com

Vánoční trhy se bez svařáku neobejdou, ale i v pohodlí domova si mnoho z nás rádo dopřeje tento hřejivý a voňavý nápoj. Podívali jsme se svařenému vínu na zoubek, abychom vám mohli povědět, který z nepřeberného množství způsobů jeho přípravy je ten nejlepší.

Přečtěte si také

Zvýšení mezd, víkendové příplatky i zálohy na mzdu. Obchodní řetězce chtějí přilepšit svým zaměstnancům
Zvýšení mezd, víkendové příplatky i zálohy na mzdu. Obchodní řetězce chtějí přilepšit svým zaměstnancům

Víno volte dobré, ale nesahejte po luxusním

Svařování vína s nejrůznějšími přísadami je velmi stará tradice, která sahá minimálně do období antického Říma. Dříve se tímto procesem občas zpracovávalo ne zcela kvalitní víno a zároveň se tepelným zpracováním zajišťovala jeho pasterizace.

V dnešní době bychom se nicméně rozhodně neměli spokojit se svařeným vínem jako způsobem, jak zachránit víno, které nám nechutná při normální teplotě. Platí, že pro svařák nemusíte sahat po nejdražších jakostních vínech, protože by se z nich kvůli přidaným ingrediencím ztratily jejich unikátní vlastnosti. Za každou cenu však zvolte víno, které vám chutná, protože jeho chuť má na výsledném svařáku největší podíl.

Raději červené, či bílé?

Nejčastěji se setkáváme se svařeným červeným vínem, ovšem i to bílé může fungovat stejně dobře a není třeba ho tak výrazně sladit. Nejlepší svařák připravíte z dobrého, ale nepředraženého stolního či jakostního vína.

Krabicovému vínu se však raději vyhněte, alespoň pokud vám opravdu záleží na tom, co pijete. Navíc pokud zkonzumujete svařáku vyšší množství, u „krabičáku“ existuje mnohem vyšší pravděpodobnost, že následující ráno nebude pro vaši hlavu příliš příjemné.

Hrnec se svařeným červeným vínem plným koření a ovoce GoncharukMaks / Shutterstock.com

Ochucení se meze nekladou

Dochucovat svařák lze širokou škálou koření i dalších ingrediencí. Nejčastěji v něm najdete skořici, hřebíček, badyán a někdy také nastrouhaný muškátový oříšek. Oblíbeným doplňkem je i kůra z citrusových plodů, převážně z pomerančů a citronů. Neznamená to ale, že byste se museli držet jednoho receptu.

Zažeňte svařákem nepříjemnou zimu

Přidat můžete i další alkoholické nápoje, které svařáku dodají opravdový říz. Výborně funguje například kapka rumu, vodky nebo calvadosu. Exotičtější vůni pak dodá koření jako kardamom nebo jiný druh ovocné kůry, třeba z grepu. Štiplavost zázvoru ve svařeném víně také krásně vynikne. Sladit můžete cukrem, ale skvěle se pro tento účel hodí i med.

Dvě sklenice svařeného bílého vína s jablky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zaručeně dobrý recept

Jak tedy na klasický svařák, který zachutná opravdu každému? Příprava spočívá v jednoduchosti:

  1. Víno spolu se všemi ostatními surovinami nalijeme do jednoho hrnce.
  2. Směs přivedeme k varu a poté okamžitě snížíme teplotu.
  3. Před přeceděním necháme nápoj pár minut odstát.

Za žádných okolností bychom neměli nechat svařák dlouho vařit, protože by se z něj vypařil alkohol a my bychom přišli o ten jedinečný, hřejivý pocit i velkou část chuti.

Dodejte mu zajímavou chuť

Ochucený sirup dodá šmrnc

Odborníci na svařák někdy doporučují trochu náročnější metodu, při které si nejdříve vytvoříte ochucený sirup – stačí zahřát hrnec s cukrem, ke kterému přidáte pár lžic vody a počkáte, než začne karamelizovat. Následně dejte do hrnce koření (pár tyčinek skořice, badyán, hřebíček, nakrájený zázvor, kardamom) a přelijte buď trochou vody nebo vína. Přiveďte k varu a nechte vařit několik minut.

Zahřejte se kdykoliv a kdekoliv

V jiném hrnci ohřejte víno na cca 70 °C (pamatujte, nikdy ho nevařte moc dlouho), do něj přes síto nalijte hotový svařákový sirup, zamíchejte a podávejte teplé s tlustým plátkem pomeranče. Sirup si můžete připravit i do zásoby. A pokud chcete radost ze svařáku dopřát i dětem, připravte jim verzi z brusinkové šťávy.