Zázvorový čaj pomáhá bojovat proti chřipce a nachlazení, pozor ale na jeho rizika

Sklenice se zázvorovým čajem, zázvor a citron Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Zázvor byl po dlouhá staletí součástí základní výbavy každé báby kořenářky, a to z dobrých důvodů. Oddenek této rostliny má na lidské zdraví velké množství prospěšných účinků, které jsou především v podzimním chřipkovém období k nezaplacení. Neměli bychom ho však brát na lehkou váhu a považovat jej za všelék, má totiž i svoje stinné stránky.

Přečtěte si také

Zase se vám zkazila cibule? Poradíme, jak ji skladovat v celku i nakrájenou

Proč zázvor štípe?

Původně pochází zázvor z Asie, kde je velmi oblíbenou přísadou a objevuje se například v mnoha indických pokrmech. U nás je spojovaný především s konzumací v podobě čaje s lehce štiplavou, osvěžující chutí.

Onu štiplavost má na svědomí látka gingerol, kterou zázvor obsahuje. Funguje podobně jako kapsaicin v pálivých papričkách. Kromě horkého čaje nalézají čím dál tím více popularity u nás i nejrůznější zázvorové limonády a také potravinové doplňky ve formě pilulek či sirupů.

Šálek čaje a zázvor New Africa / Shutterstock.com

Účinky na zdraví

Gingerol (a další látky obsažené v zázvoru) v těle funguje jako stimulant a podporuje tvorbu trávicích šťáv i cirkulaci krve. Výsledkem je, že zázvor působí blahodárně na velké množství typů nevolností. Jeho dávka vám také dokáže ulehčit od jiných zažívacích potíží, například od nadýmání, nebo dokonce od pálení žáhy (tady ovšem pozor na způsob, jakým zázvor požíváte).

V neposlední řadě dokáže zázvor vyřešit či alespoň zmenšit dopad nevolnosti při cestování a také v těhotenství – v tomto případě existuje určité riziko, o němž si však povíme až v další části článku.

Účinky zázvoru jsou také antiseptické a protizánětlivé, proto je zázvorový čaj tak účinným pomocníkem v boji proti chřipce. O něco méně jasná je jeho schopnost potlačovat nádorová onemocnění. Na toto téma v současnosti probíhají vědecké výzkumy – mnoho pacientů s rakovinou nicméně oceňuje jeho účinky alespoň během chemoterapie, kdy zabraňuje nevolnosti.

Zázvorky

Zázvorky

Zázvorky jsou tradičním druhem cukroví, které především v dřívějších dobách nesmělo chybět na štědrovečerním stole. Nejenže nádherně provoní dům zázvorem, jejich jemně pikantní chuti neodoláte.

Časová náročnost: 1 hod Obtížnost: Snadný
Zázvorky

Potenciální rizika a nežádoucí účinky

Předávkování

Doporučená denní dávka čerstvého zázvoru je 4 g. Někteří lidé však mají tendenci to s ním přehánět – a to se bohužel často ukazuje jako nepříliš dobrý nápad. Látky v něm obsažené totiž stimulují zažívací trakt, což může v případě „předávkování“ organismu způsobit i negativní efekty.

Průjem a pálení žáhy

Nejčastější reakcí bývá průjem, může se ale objevit i pálení žáhy (proto pozor, pokud ho používáte jako lék proti ní) či nadýmání.

Krvácení a hladina cukru v krvi

Lidé, kteří trpí nedostatečnou srážlivostí krve, by neměli zázvor konzumovat, protože zvýšená krevní cirkulace zároveň zvyšuje pravděpodobnost nebezpečného krvácení. A i diabetici by se mu raději měli vyhnout, jelikož dokáže snížit hladinu cukru v krvi.

Kousky čerstvého zázvoru a dóza s mletým zázvorem Ozgur Senergin / Shutterstock.com

Předčasný porod?

Debata ohledně užívání zázvoru v těhotenství nemá zatím jasný výsledek. Některé studie nicméně ukazují, že konzumace zázvoru může vést k předčasným porodům, nebo dokonce narušit vývoj plodu. Jiné výzkumy však tato rizika nepotvrzují.

Zázvor se navíc často doporučuje nastávajícím maminkám i coby lék proti ranní nevolnosti. My ovšem pro jistotu radíme se mu v těhotenství spíše vyhýbat, a to alespoň v období posledních týdnů před blížícím se porodem.

Recept na zázvorový čaj

Příprava chutného a zdravého zázvorového čaje není nijak složitá a zabere pár minut. Nejlepšího efektu docílíte, pokud malý kousek (klidně jen půl centimetru na litr vody) nastrouháte – mnoho lidí jej však preferuje nakrájený. Zalijte ho horkou vodou a nechte 5 minut louhovat.

A pakliže si chcete udělat opravdu luxusní verzi, přidejte k nastrouhanému zázvoru i pár hřebíčků a tyčinek skořice (ne víc než 2). Po 5 minutách čaj sceďte a až poté ho oslaďte medem.

Někteří lidé tvrdí, že k němu není dobré přidávat citron, neexistuje pro to ale žádné reálné opodstatnění. Troška citronové šťávy celou chuť čaje pozdvihne a dodá mu ještě větší říz, a to i spolu s malou dávkou vitamínu C.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, kupi.cz