Jak jíst na all inclusive dovolené bez přibírání: Pravidlo tří talířů vám umožní ochutnat vše, radí odborník

Žena držící talíř plný jídla M-Production / Shutterstock.com

Dovolená all inclusive bývá pastí na váhu. Neomezený přísun jídla, dezerty ve tři ráno a koktejly na každém rohu. Jak si užít plné talíře, a přitom si nepřivézt domů kilo navíc? Nutriční experti mají jasný plán.

Přečtěte si také

Cucáte Pikao, Jesenku nebo Piknik? Podívali jsme se na kalorie, složení a množství cukru

Dovolená jako start zdravějšího přístupu

Hotelové rauty umí být kruté. Ne že by se vás snažily sabotovat – ale kdo by odolal nekonečnému výběru teplých pokrmů, sýrovým pultům, cukrovinkám a baru, kde vám mixují drinky, ještě než si řeknete? A právě tam přichází ke slovu jednoduché pravidlo, které v posledních letech začíná pronikat i do českého prostředí: pravidlo tří talířů.

„Na all inclusive si nechcete nic zakazovat. Jenže když se nehlídáte, často jíte bez přemýšlení. Právě tehdy pomáhá jednoduchá struktura jídla, která vám dá řád – a přitom neubere na požitku,“ říká pro Kupi.cz nutriční specialistka a lektorka zdravého stravování Mgr. Karolína Horská, která spolupracuje s klienty na změně návyků i během cestování.

Jak funguje pravidlo tří talířů?

Metoda není omezující. Naopak, umožní vám ochutnat prakticky vše, co vás láká. Jen v určitém pořadí a s jistou rozvahou.

Talíř č. 1: Zelenina a ovoce

Začněte lehce. První talíř patří zelenině. Klidně doplňte o trochu ovoce nebo zdravých tuků, jako jsou ořechy, avokádo nebo lžička olivového oleje. Zasytí vás víc, než čekáte. „Tělo je po příjmu vlákniny zklidněné a rychleji dostává signál o sytosti. A to znamená menší sklony k přejídání,“ upozorňuje PhDr. Tomáš Prokop, výživový poradce a odborný konzultant Kupi.cz.

Talíř č. 2: Bílkoviny

Druhý chod by měl být založen na bílkovinách – tedy maso, ryby, vejce, luštěniny nebo kvalitní sýr. Je to klíč k pocitu sytosti na delší dobu. „Lidé často sáhnou po bílém pečivu nebo smaženém jídle jako první. Ale když začnete s bílkovinami, stačí vám menší porce a necítíte se těžcí,“ říká Karolína Horská.

Talíř č. 3: Sladká tečka

A nakonec? Ano, může přijít i zákusek. Ale jeden, pečlivě vybraný, a až tehdy, kdy už necítíte nutkání „dohnat“ všechno, co jste ještě neměli. „Lepší dát si po jídle malý dortík s chutí než sníst tři koláče v afektu jen proto, že jsou tam,“ shrnuje Prokop.

Stůl plný jídla Lili Gluck / Shutterstock.com

Alkohol: největší zrádce all inclusive

Sladké míchané nápoje, neomezené víno u večeře nebo pivo u bazénu. Alkohol na dovolené chutná jinak, ale tělo ho zpracovává stejně. „Jeden koktejl může mít 200–300 kalorií. A navíc zvyšuje chuť k jídlu,“ připomíná Horská. Tip? Ke každému drinku vypijte sklenici vody. A jeden z večerů klidně vynechejte úplně.

Co si vzít na pláž?

Klasická vafle s čokoládou nebo smažený langoš možná voní, ale zasytí na půl hodiny a zbytečně zatíží trávení. Doporučené alternativy do plážové tašky? Zkuste tyto lehké varianty:

  • hrst nesolených ořechů,
  • nakrájený meloun nebo hroznové víno,
  • salát z čočky s feta sýrem,
  • kousek celozrnného pečiva s hummusem,
  • domácí smoothie v termosce.

„Ideální je něco, co dodá energii, ale nezpůsobí náhlý pokles cukru v krvi. Jinak se člověk rychle vrací k automatickému zobání,“ vysvětluje pro Kupi.cz nutriční koučka Simona Stará, která se specializuje na psychologii jídla během dovolených.

Dopřát si – ano. Přejídat se – nemusí být nutné. Pravidlo tří talířů je jednoduchá a funkční metoda, která může změnit přístup k jídlu nejen na dovolené, ale i doma. A hlavně: nejde o zákaz, ale o volbu. Zdravé stravování by nemělo být o odříkání, ale o vědomém rozhodování. I v hotelu s neomezeným bufetem,“ uzavírá Simona Stará.

Zdroje: Interní rozhovory redakce Kupi.cz s odborníky, Česká asociace nutričních terapeutů, Zdravotní informační portál STOB