Možná máte rádi kombuchu nebo kefír, ale je tady i další osvěžující nápoj, který má tisíciletou tradici a řadu zdravotních benefitů. Jmenuje se ajran a v Turecku i na Blízkém východě se pije k tučným nebo pikantním jídlům. V Česku ho koupíte ve většině „kebabáren“. Z čeho se skládá a jak chutná?
Ajran, mezinárodně ayran, je tradiční nápoj pocházející z Blízkého východu, kde se pije už po staletí. Nejen doma, ale i v restauracích, ve stáncích na ulici nebo při různých slavnostech.
Hlavními složkami jsou bílý jogurt, voda a sůl. Někdy se přidává máta nebo okurková šťáva a v některých oblastech prý i česnek. Výsledkem je jemně nakyslý a slaný osvěžující nápoj, který nejlíp chutná vychlazený. Jak už jsme zmínili, koupit si ho můžete můžete v prodejnách kebabu, v některých supermarketech nebo si ho snadno vyrobíte doma (recept níže).
Základem ajranu je tedy bílý jogurt, který je přirozeně bohatý na vápník, bílkoviny, vitaminy skupiny B, draslík, hořčík a často i vitamin D. Důležitou složkou jsou ale hlavně probiotické kultury (např. Lactobacillus, Bifidobacterium), které pomáhají s trávením a přirozeně obnovují střevní mikroflóru.
Podle studií může pravidelná konzumace ajranu posilovat imunitu, snižovat zánět v těle (zmiňují záněty v ústech), pomáhat při nadýmání nebo zácpě, a dokonce přispět ke snížení cholesterolu a krevního tlaku. Další studie zjistila, že příjem probiotik z ajranu vedl ke zlepšení složení tuků v těle a zvýšení antioxidantů.
V Turecku a dalších východních zemích se ajran tradičně pije k těžším jídlům, například ke kebabu, grilovanému masu, špízům nebo pokrmům s česnekem. Díky své jemně slané a osvěžující chuti vyvažuje tučná jídla a pomáhá s trávením. Takže funguje podobně jako české kyselé okurky nebo hořčice, ale mnohem zdravěji.
Ajran ale nemusíte pít jen k pálivému kebabu. Skvěle se hodí i teď v létě jako alternativa ke slazeným limonádám nebo džusům. Můžete si ho dát třeba i k lehkým salátům, pečené zelenině nebo ke snídani místo tradičního jogurtu.
Je to fakt jednoduché. Na výrobu domácího ajranu potřebujete jen pár ingrediencí:
Ingredience dejte ideálně do mixéru a krátce promixujte, aby se vytvořila jemná pěna. Ale můžete vše smíchat i ručně ve velkém hrnku nebo rendlíku. Podávejte s ledem, případně ozdobte lístkem máty. Pokud chcete nápoj osvěžit ještě víc, můžete přidat pár kapek citronu nebo trošku okurkové šťávy.
Přestože je ajran velmi zdravý, nehodí se pro každého. Lidé s alergií na mléko nebo intolerancí na laktózu by se mu měli vyhnout, i když někteří lidé s mírnou intolerancí jogurtové nápoje snášejí lépe než jiné mléčné výrobky. Je to proto, že během fermentace se část laktózy rozkládá a přítomné bakterie mohou pomoci s trávením.
Pozor si dejte také na složení v kupovaných verzích, některé můžou obsahovat přidané cukry nebo stabilizátory, takže ajran už pak není úplně přírodní. Další důvod vyrobit si svůj vlastní doma. Zkusíte to? Nebo si pro něj skočíte do kebabárny?
Zdroje: Kupi.cz, NCBI, Turkey homes