Doplňujete vitamín P? Takzvané flavonoidy obsahují tyto potraviny a mají řadu pozitivních účinků

Žluto-bílé kapse z bílé plastové lahvičky, žluté pozadí Chaiwat Hemakom / Shutterstock

Vitamín C nebo B zná každý, ale co takový vitamín P? Zde už je řada lidí na vážkách. Co vy – slyšeli jste o něm někdy? Ve skutečnosti se jedná o označení celé skupiny látek, takzvaných flavonoidů, které mají řadu pozitivních účinků na lidský organizmus. Vitamín P můžete doplnit z běžných potravin nebo si pořídit doplněk stravy.

Přečtěte si také

Redakční test antiperspirantů: Nejlépe obstály značky z vyšší cenové kategorie

Vitamín P – flavonoidy

Jako vitamín P se označuje skupina rostlinných látek zvaných flavonoidy, případně bioflavonoidy. Tyto sloučeniny ve skutečnosti nejsou vitamíny v takovém slova smyslu, jak je popisuje věda, a proto se od pojmenování „vitamín P“ v odborných kruzích upouští.

Poprvé byly flavonoidy objeveny v roce 1930, a to tak, že je výzkumníci extrahovali z kůry pomeranče. Mysleli si, že jde o nový tip vitamínu, a proto jej pojmenovali vitamín P. Ovšem v současné době existuje přes 6 000 známých druhů flavonoidů.

Jsou hojně zastoupeny v ovoci, zelenině, čaji, kakau a také červeném víně, o kterém se v souvislosti s nimi mluví asi nejvíce. Rostlinám dodávají barvu a chrání je před ultrafialovým zářením. Právě díky nim mají sytou barvu třeba třešně nebo rajčata. Co se týče účinků na člověka, podle studií nabízejí celou řadu zdravotních benefitů (viz níže).

Čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, čokoláda a strukturální vzorec kvercetinu Daniela Maksimovic / Shutterstock

Hlavní druhy flavonoidů

Flavonoidy se podle svého složení dělí do několika hlavních skupin.

  • Flavonoly – Jde o nejčastěji zastoupené flavonoidy ve stravě. Patří sem kaempferol, kvercetin, myricetin a fisetin. Tyto látky jsou obsaženy v bobulovém ovoci, olivovém oleji, cibuli, kapustě, hroznech, rajčatech nebo v už zmíněném červeném víně.
  • Flavony – Jsou rovněž široce zastoupené v potravinách. Najdete je v petrželi, tymiánu, mátě, celeru nebo heřmánku.
  • Flavanoly a flavan-3-oly – Tato podskupina zahrnuje katechiny jako epikatechin a epigalokatechin, které se vyskytují ve vysokých koncentracích v černém a zeleném čaji. Flavanoly byste našli i v kakau, jablkách a hroznech.
  • Flavanony – Patří sem třeba hesperetin, naringenin a eriodictyol. Obsahují je citrusové plody a jsou zodpovědné za hořkou chuť slupek pomerančů, citronů a dalších citrusů.
  • Isoflavony – Nejznámějšími isoflavony jsou genistin a daidzin, které se nacházejí v sóji a sójových produktech.
  • Anthokyanidiny – Najdete je v červeném, modrém a fialovém ovoci. Sloučeniny jako cyanidin, delfinidin a peonidin jsou obsaženy v brusinkách, jahodách, borůvkách, ostružinách, hroznech a červeném víně.

Pozitivní účinky na lidský organizmus

Důležité je říct, že flavonoidy nejsou pro člověka na rozdíl od jiných vitamínů nebo minerálů nepostradatelné. Nicméně při pravidelném užívání a ve střebatelné podobě mohou mít několik benefitů. Podle výzkumů mají silné antioxidační účinky, podporují imunitní systém a mohou působit antibakteriálně. Nicméně jejich vliv není vhodné přeceňovat.

Podle studií „vitamín P“ snižuje kardiovaskulární rizika. Podporuje správnou funkci cév, prokrvování a srážlivost krve. Díky tomu se užívá pomocí doplňků například jako prevence proti křečovým žilám. Jeden z výzkumů zjistil, že flavonoidy mají pozitivní vliv na hladinu cukru, a tudíž je lze brát jako prevenci proti diabetu. Na každých 300 mg flavonoidů, které pacienti denně zkonzumovali, se riziko cukrovky snížilo o 5 %.

Některé studie spojují flavanoly s podporou mozku a nervové soustavy. Tyto látky, získané z kakaových bobů, měly pozitivní vliv na životnost mozkových buněk a zlepšení paměti. Účinky flavonoidů nejsou tak dobře prozkoumány jako například účinky vitamínu C, tato oblast ještě potřebuje více klinických studií provedených na lidech.

A jaká jsou negativa? Při intoleranci nebo předávkování vitamínem P může člověk pociťovat nevolnost, bolesti žaludku, zvracení nebo průjem.

Bílé kapsle a plastová lahvička s nápisem Vitamín P Chemical industry / Shutterstock

Vitamín P jako doplněk stravy

Chtěli byste vyzkoušet vitamín P, tedy skupinu bioflavonoidů, jako doplněk stravy? Klidně můžete, protože se jedná o volně prodejný suplement.

Záleží na tom, jaký přípravek si v lékárně nebo na e-shopu koupíte, ale obvyklá počáteční dávka se pohybuje mezi 20 až 40 mg třikrát denně. Flavonoidy se často kombinují s už zmíněným vitamínem C, protože mohou zlepšit jeho vstřebávání a účinnost. Tato kombinace se někdy doporučuje při běžném nachlazení na podporu obranyschopnosti organismu. Po vitamínu P často sahají cukrovkáři nebo lidé, které trápí hemoroidy.

Do svého jídelníčku mohou flavonoidy zařadit také sportovci, protože přispívají k regeneraci a mírní otoky a záněty. O jejich vlivu na vznik křečových žil už byla řeč.

Přestože se jedná o přírodní látky, jejich užívání byste měli konzultovat s lékařem. Zvlášť pokud jste těhotná žena nebo kojící matka nebo užíváte další léky a máte chronická onemocnění.

Zdroje: Kupi.cz, Bezpečnost potravin, NZIP, NCBI, Lékárna.cz