Vitamín C nebo B zná každý, ale co takový vitamín P? Zde už je řada lidí na vážkách. Co vy – slyšeli jste o něm někdy? Ve skutečnosti se jedná o označení celé skupiny látek, takzvaných flavonoidů, které mají řadu pozitivních účinků na lidský organizmus. Vitamín P můžete doplnit z běžných potravin nebo si pořídit doplněk stravy.
Jako vitamín P se označuje skupina rostlinných látek zvaných flavonoidy, případně bioflavonoidy. Tyto sloučeniny ve skutečnosti nejsou vitamíny v takovém slova smyslu, jak je popisuje věda, a proto se od pojmenování „vitamín P“ v odborných kruzích upouští.
Poprvé byly flavonoidy objeveny v roce 1930, a to tak, že je výzkumníci extrahovali z kůry pomeranče. Mysleli si, že jde o nový tip vitamínu, a proto jej pojmenovali vitamín P. Ovšem v současné době existuje přes 6 000 známých druhů flavonoidů.
Jsou hojně zastoupeny v ovoci, zelenině, čaji, kakau a také červeném víně, o kterém se v souvislosti s nimi mluví asi nejvíce. Rostlinám dodávají barvu a chrání je před ultrafialovým zářením. Právě díky nim mají sytou barvu třeba třešně nebo rajčata. Co se týče účinků na člověka, podle studií nabízejí celou řadu zdravotních benefitů (viz níže).
Flavonoidy se podle svého složení dělí do několika hlavních skupin.
Důležité je říct, že flavonoidy nejsou pro člověka na rozdíl od jiných vitamínů nebo minerálů nepostradatelné. Nicméně při pravidelném užívání a ve střebatelné podobě mohou mít několik benefitů. Podle výzkumů mají silné antioxidační účinky, podporují imunitní systém a mohou působit antibakteriálně. Nicméně jejich vliv není vhodné přeceňovat.
Podle studií „vitamín P“ snižuje kardiovaskulární rizika. Podporuje správnou funkci cév, prokrvování a srážlivost krve. Díky tomu se užívá pomocí doplňků například jako prevence proti křečovým žilám. Jeden z výzkumů zjistil, že flavonoidy mají pozitivní vliv na hladinu cukru, a tudíž je lze brát jako prevenci proti diabetu. Na každých 300 mg flavonoidů, které pacienti denně zkonzumovali, se riziko cukrovky snížilo o 5 %.
Některé studie spojují flavanoly s podporou mozku a nervové soustavy. Tyto látky, získané z kakaových bobů, měly pozitivní vliv na životnost mozkových buněk a zlepšení paměti. Účinky flavonoidů nejsou tak dobře prozkoumány jako například účinky vitamínu C, tato oblast ještě potřebuje více klinických studií provedených na lidech.
A jaká jsou negativa? Při intoleranci nebo předávkování vitamínem P může člověk pociťovat nevolnost, bolesti žaludku, zvracení nebo průjem.
Chtěli byste vyzkoušet vitamín P, tedy skupinu bioflavonoidů, jako doplněk stravy? Klidně můžete, protože se jedná o volně prodejný suplement.
Záleží na tom, jaký přípravek si v lékárně nebo na e-shopu koupíte, ale obvyklá počáteční dávka se pohybuje mezi 20 až 40 mg třikrát denně. Flavonoidy se často kombinují s už zmíněným vitamínem C, protože mohou zlepšit jeho vstřebávání a účinnost. Tato kombinace se někdy doporučuje při běžném nachlazení na podporu obranyschopnosti organismu. Po vitamínu P často sahají cukrovkáři nebo lidé, které trápí hemoroidy.
Do svého jídelníčku mohou flavonoidy zařadit také sportovci, protože přispívají k regeneraci a mírní otoky a záněty. O jejich vlivu na vznik křečových žil už byla řeč.
Přestože se jedná o přírodní látky, jejich užívání byste měli konzultovat s lékařem. Zvlášť pokud jste těhotná žena nebo kojící matka nebo užíváte další léky a máte chronická onemocnění.
Zdroje: Kupi.cz, Bezpečnost potravin, NZIP, NCBI, Lékárna.cz