Proč byste neměli znovu používat obaly od margarínu, zmrzliny či jogurtů pro uchovávání potravin

Margarín v plastové krabičce Squareplum / Shutterstock.com

Mnoho lidí má ve zvyku používat prázdné plastové obaly od margarínu, zmrzliny či jogurtů pro uchovávání potravin. Ačkoliv se to může zdát jako praktické a ekologické řešení, odborníci před tímto zvykem varují. Důvodem jsou zdravotní rizika spojená s opakovaným používáním těchto obalů. Pojďme se podívat na jednotlivé důvody, proč bychom se měli této praxi vyhnout.

Přečtěte si také

Pozor na chemikálie v oblečení z Temu, Wishe a Shein. Tohle s ním nikdy nedělejte!

Uvolňování škodlivých látek

Plastové obaly od potravin jsou vyrobeny z různých druhů plastů, které mohou při opakovaném používání uvolňovat do jídla nežádoucí chemické látky. Jedná se zejména o změkčovadla a stabilizátory, které se do plastu přidávají pro zlepšení jeho vlastností. Tyto látky pak mohou pronikat do potravin a následně do našeho organismu. Některé z nich jsou podezřelé z negativních účinků na hormonální systém či z karcinogenních vlastností.

Bakteriální kontaminace

Dalším rizikem opakovaného používání plastových obalů je možnost bakteriální kontaminace. Plasty mají mikroskopické rýhy a nerovnosti, v nichž se mohou usazovat bakterie. Ty pak odolávají běžnému mytí a mohou kontaminovat potraviny, které do obalu vkládáme. Obzvlášť nebezpečná je tato situace, pokud v obalu střídáme různé druhy potravin. Bakterie se tak mohou přenášet z jedné potraviny na druhou a způsobovat zdravotní problémy.

Nevhodnost pro ohřev

Plastové obaly od potravin nejsou určeny k ohřívání v mikrovlnné troubě. Působením vysokých teplot totiž může docházet k uvolňování škodlivých látek do jídla ve zvýšené míře. Pokud tedy chceme v obalu ohřívat jídlo, měli bychom sáhnout po nádobí, které je pro tento účel přímo určené. Rozhodně bychom neměli v mikrovlnce ohřívat obaly, které jsou poškozené nebo již byly vícekrát použity.

Ruce umývají plastovou krabičku ve dřezu. candy candy / Shutterstock.coom

Ekologická zátěž

I když se opakované používání plastových obalů může jevit jako ekologické, ve skutečnosti tomu tak není. Tyto obaly totiž nejsou určeny k vícenásobnému použití a rychleji se opotřebovávají. Jejich životnost je tak kratší a dříve či později stejně skončí v odpadu. Mnohem lepší je používat kvalitní a odolné nádoby určené přímo pro skladování potravin. Ty mají delší životnost a představují menší zátěž pro životní prostředí.

I když se opakované používání plastových obalů od potravin může jevit jako šetrné a praktické, nese s sebou řadu zdravotních a ekologických rizik. Pokud chceme skladovat potraviny bezpečně a zodpovědně, měli bychom sáhnout po kvalitních a k tomuto účelu určených nádobách. Naše zdraví i příroda nám za to poděkují.

Zdroje: Healthline, Öekotest