Levný způsob, jak provonět čerstvě vyprané prádlo. Vyrobte si vonné ubrousky do sušičky

Dvě lahvičky s olejem a kytice levandule položené na látkových ubrouscích Africa Studio / Shutterstock.com

Možná jste zvyklí přidávat do pračky aviváž před sušením v sušičce, ale měli byste vědět, že aviváž může být pro vaši sušičku problematická. Aviváž totiž z prádla proniká do jemného filtru sušičky a může ho ucpat. Tím se prach ze sušičky lepí na kondenzátor a hrozí přehřátí kompresoru, což může vyžadovat nákladnou opravu. Jak ale zajistit, aby vaše prádlo po praní a sušení krásně vonělo? Řešením jsou vonné ubrousky do sušičky. Vyrobte si je podle našeho návodu a mějte nekonečnou zásobu vonných ubrousků vždy po ruce.

Přečtěte si také

Podle Greenpeace pochází dřevo v IKEA z chráněných lesů. Nábytkářská firma se hájí legalitou

Proč používat ubrousky do sušičky?

Vonné ubrousky nejenže provoní a zjemní vaše prádlo stejně účinně jako aviváž, ale také neutralizují elektrický náboj, který se na prádle tvoří během sušení. To usnadňuje následné žehlení.

Dalším bonusem je jejich kompaktnost a snadné dávkování – obvykle postačí k prádlu přidat jeden, případně dva ubrousky, přičemž je vždy dobré dodržet pokyny výrobce.

Jak vybrat správné ubrousky do sušičky?

Při rozhodování je klíčovým prvkem jejich vůně, protože vůně prádla ovlivní atmosféru celého domova. Je důležité vybrat takovou vůni, která vám bude příjemná. Na trhu je široký výběr výrobců a vůní.

Koš s prádlem, v pozadí pračka a sušička prádla Pixel-Shot / Shutterstock.com

Vyrobte si vonné ubrousky do sušičky

Výrobou domácích ubrousků získáte možnost zvolit si vlastní oblíbenou vůni a měnit ji podle nálady. Navíc jsou tyto ubrousky opětovně použitelné.

Budete potřebovat:

  • plátno (starý povlak na polštář apod.)
  • vinný ocet
  • vonný éterický olej
  • snítky vřesu
  • dózu s víčkem

Postup:

  1. Začněte naložením snítek vřesu do přibližně 100 ml octa, což působí antibakteriálně a antistaticky. Navíc dělá prádlo načechranější.
  2. Nechte rostlinu louhovat přes noc, poté ocet přeceďte a přidejte pár kapek éterického oleje podle vaší preference. Hotovou směs přelijte do dózy s víčkem.
  3. Plátno si nastříhejte na menší čtverce (asi 10x10 cm) a naložte je do připravené vonné směsi. Nechte ubrousky dobře nasáknout, poté přidejte jeden k prádlu před sušením.
  4. Po použití je můžete znovu namočit a vůni libovolně měnit. Pro dlouhotrvající vůni prádla si můžete také vyrobit vlastní osvěžovač do skříně.

Zdroj: kupi.cz