Test odhalil, že „Veselý“ taveňák obsahoval škodlivé fosfáty, i když nebyly uvedené na obalu

Několik kousků veky, na kterých je rozetřený tavený sýr Gamzova Olga / Shutterstock.com

Taveňáky patří ve světě mléčných výrobků k poměrně kontroverzním. Ačkoliv se tváří jako „čerstvé, smetanové” sýry, svým složením připomínají spíše chemický, průmyslově zpracovaný koktejl éček. Zvláště, když o jejich přesném obsahu výrobci klamou a některé škodlivé složky dokonce zatajují. Jak to například nedávno odhalil spotřebitelský test u jedné z nejoblíbenějších značek na trhu. Které tavené sýry zcela propadly, a proč jsou všeobecně tak nezdravé a zatracované?

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Tavené sýry plné éček milujeme

Podle statistik sní každý člověk průměrně více než dva kilogramy tavených sýrů ročně. Populární mléčný výrobek se ovšem potýká s nevalnou pověstí. Jeho specifická chuť a hladká konzistence jsou vykompenzovány množstvím éček a aditiv, stejně tak jako průmyslovým ultrazpracováním. Také proto se nedávno rozhodl dTest podrobit laboratornímu hodnocení více než 20 tavených sýrů.

Cílem bylo zjistit, jak jsou na tom s obsahem nežádoucích látek a deklarovaným složením. Zejména s obsahem tavicích solí, které jsou specifickým éčkem těchto zpracovaných výrobků, a které nejčastěji obsahují fosfáty a citráty. Ty nejsou samy o sobě nijak nebezpečné, dokonce je naše tělo v určité míře potřebuje, problém je ovšem (stejně jako například u soli) nadměrné množství.

Žena, která drží v rukou pečivo, namazané taveným sýrem sweet marshmallow / Shutterstock.com

Když je fosfátů v tavicích solích moc

Problém přiblížila šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová: „Fosfáty mohou být za určitých okolností problematické. Fosfor je nezbytný pro správný vývoj kostí a buněčných membrán. Ve větším množství však může škodit. Studie zmiňují například kardiovaskulární potíže nebo onemocnění ledvin. Z těchto důvodů je třeba příjem fosforu sledovat, případně regulovat.“

A právě proto nemusí být tavené sýry ve velkých porcích považovány za vhodné do zdravého jídelníčku. Tavicích solí, resp. fosfátů, mnohdy obsahují nadměrné množství a při časté konzumaci mohou zatěžovat náš organismus. Existují ovšem i výjimky, které je neobsahují. Nebo to alespoň tvrdí.

Veselá kráva zatajila tavicí soli ve složení

Hodnocení se ve spotřebitelském testu podrobily i dva výrobky, ve kterých podle jejich složení žádné fosfáty nenajdete. Jedná se o tavený sýr Milko Bio 3v1 – u toho v laboratoři skutečně žádné uvedené látky nenašli, což je dáno i tím, že jako bioprodukt je obsahovat nesmí. Druhým produktem byla Veselá kráva Lahodná, která ovšem testům nevyhověla. Ačkoliv seznam ingrediencí na obalu žádné tavicí soli nezmiňoval, provedená kontrola je odhalila. A to jak fosfáty, tak kyselinu citrónovou.

„Množství fosfátů sice bylo poloviční než v sýrech, které jejich použití uvedly na obalu, ovšem obsah kyseliny citrónové byl srovnatelný s případy, kdy se soli této kyseliny použily jako tavicí přísada. Kvůli nejasnému informování o přídatných látkách dostal výrobek v této dílčí kategorii nedostatečné hodnocení, které limitovalo i hodnocení celkové," vysvětlila závěry testu Hoffmannová. V každém případě dochází u Veselé krávy Lahodné ke klamání zákazníka, neboť složení, uvedené na etiketě, neodpovídá skutečnosti a zatajuje obsah klíčových složek.

Tavené sýry Veselá kráva Lahodná v testu propadly, ve složení zatajily tavicí soli haireena / Shutterstock.com

Který tavený sýr spotřebitelský test vyhrál?

Kromě výše uvedených dvou značek prošly testováním například také vzorky tavených sýrů Želetava, Apetito nebo Président i sýry populárních privátních značek řetězců Lidl, Albert, Penny, Billa a Kaufland. Všechny, až na menší výhrady, hodnocením dobře prošly. A ukázaly, že se kvalita této kategorie posunula mnohem dále, než tomu bylo dříve, kdy tavené sýry platily za hmoty z podřadných surovin.

Laboratorní odborná komise však byla s testovanými sýry vcelku spokojena. Skvěle se umístilo Apetito Smetanové, jemuž nikdo z panelu hodnotitelů nepřipsal ani jednu kritickou připomínku," shrnula za dTest závěry kontroly Hoffmannová.

I přesto není vhodné jíst kvůli vyššímu obsahu soli, fosfátů nebo kyseliny citrónové tavené sýry denně. Při jejich výběru se také rozhodujte na základě uvedeného množství tuku v sušině. Čím je vyšší, tím dražší a kvalitnější suroviny výrobce pravděpodobně použil, na druhou stranu méně tučné mohou obsahovat více bílkovin.

Zdroj: dTest