Jak chytře využít izolepu v domácnosti? Nahradí pinzetu a pomůže i s posunutou parketou

Chlapec s páskou přelepenými ústy Orest Drozda / Shutterstock.com

Od svého vzniku v Americe před více než sto lety se lepicí páska stala nedílnou součástí našich životů. Původně vytvořená pro automechaniky k usnadnění práce s dvoubarevnými auty, dnes najde uplatnění v nejrůznějších situacích v domácnosti i v běžném životě. Jak ji využít?

Přečtěte si také

Věděli jste, že teplá voda z kohoutku není pitná?

Jak využít lepicí pásku?

Ačkoliv se materiál nosiče lepidla během let změnil z papíru na plast, flexibilita a využitelnost lepicí pásky zůstává nezměněna. Podívejme se společně na některé netradiční, ale velmi praktické způsoby využití lepicí pásky, které mohou usnadnit život v domácnosti, při tvoření, v garáži, nebo dokonce v přírodě.

Využití v domácnosti

Náhrada pinzety

Znáte to, děti přijdou domů s třískou a vy jako naschvál nemůžete zase najít pinzetu. Poslouží vám obyčejná izolepa, dá se s ní vytáhnout z kůže tříska nebo trn – jednoduše ji přilepte na dané místo a hned nato ji prudce odtrhněte.

Jednorázová miska na barvení vlasů

Chcete-li si vyrobit jednoduchou misku, například na sponky do koupelny, může být lepicí páska opět nápomocná. S pomocí misky, potravinové fólie a několika vrstev lepicí pásky vznikne praktická nádoba, která poslouží dokonce i jako jednorázový pomocník při barvení vlasů namísto běžné nádoby.

Muž používá lepicí pásku VanoVasaio / Shutterstock.com

Oprava posunuté parkety

Pokud se vám doma časem posunula deska na podlaze, i zde si vystačíte s lepicí páskou. Pásku nalepte na parketu a pevně několikrát přejeďte, aby přilnula, je důležité si nechat dostatečný kus lepenky v ruce. Prudkým pohybem škubněte páskou a parketa se vrátí na své místo. Toto řešení je ideální, když se obáváte, že byste si podlahu mohli zničit kladívkem.

Zpevnění rukojetí nářadí

Pokud se na nářadí, jako jsou šroubováky, kladiva nebo rýče, začínají projevovat známky opotřebení, případně je rukojeť nekomfortní, můžete ji obtočit několika vrstvami lepicí pásky pro lepší úchop a pohodlí.

Značení klíčů

Máte-li doma svazek klíčů a trápí vás jejich rozeznávání, lepicí pásku můžete použít k jejich označení. Jednoduše přilepte na každý klíč kus lepicí pásky různých barev. Nebo si na pásku napište, k čemu klíč slouží.

Odstranění chlupů z oděvů

Lepicí pásku můžete použít jako rychlý a efektivní způsob, jak se zbavit zvířecích chlupů, vláken nebo prachu na oblečení a čalouněném nábytku. Jednoduše obtočte kus lepicí pásky kolem ruky lepící stranou ven a přejíždějte po povrchu, který chcete vyčistit.

Border kolie leží na pohovce, která je špinavá od jejích chlupů Julia Zavalishina / Shutterstock.com

Těsnění průvanu u dveří a oken

Pokud v zimě cítíte u dveří nebo oken průvan, můžete dočasně použít lepicí pásku k utěsnění škvír. Tímto způsobem můžete snížit únik tepla z místnosti, dokud nebudete moci provést trvalou opravu.

Ochrana při malování

Když malujete okraje nebo potřebujete vytvořit čisté linie třeba kolem vypínačů a zásuvek na zdech, lepicí pásku můžete použít k ochraně oblastí, které nechcete zasáhnout barvou. Přilepením pásky podél hran vytvoříte bariéru, která zamezí nechtěným stříkancům nebo rozmazání.

Využití venku

Když se ztratí vodítko

Není důvod k panice, pokud nenajdete vodítko vašeho psa. Použitím několika vrstev lepicí pásky, přičemž první dvě slepíte přilnavými stranami k sobě, získáte provizorní, ale pevné vodítko, které může v nouzi plně posloužit.

Nezbytný společník na výlety

Lepicí páska by neměla chybět v žádné výbavě na výlety do přírody. Ať už se jedná o opravu stanu, prasklého plastového okna, nebo třeba rozbitého zipu, lepicí páska nabízí rychlé a efektivní řešení. A co víc, může sloužit i jako improvizovaná tkanička, pokud se vám někde v terénu přetrhne.

Ochrana proti parazitům

Ano, lepicí páska může posloužit i jako ochrana proti klíšťatům. Obtočením nohy těsně nad botou vytvoříte bariéru, kterou klíšťata jen tak nepřekonají. To je zejména užitečné v letních měsících, kdy se v přírodě vyskytují v hojném počtu.

Žena, která se chystá malovat, lepí pásku na okraj zdi grinny / Shutterstock.com

Už ani muk

Přestože je izolepa skvělá na spoustu užitečných věcí, někdy bychom si možná přáli, aby měla i jedno speciální využití – přelepit ústa hlučným dětem nebo rodinným příslušníkům, když si potřebujeme užít trochu klidu a ticha. Samozřejmě, že to myslíme s láskou a humorem.

Ve skutečnosti bychom se ale měli spíše pokusit o vytvoření „tichého času“ pomocí dohod a vzájemného respektu. A když to nepůjde, možná si můžete izolepou alespoň symbolicky přilepit na uši jako znamení, že právě máte svůj moment klidu. Pamatujte, že humor je v rodinném životě klíčový, stejně jako izolepa v krizových situacích!

Zdroj: kupi.cz