Ledová káva ze supermarketu? Dejte si pozor na množství cukru i mléka

Ruka drží plechovku s ledovou kávou Nescafé Donny Hery / Shutterstock.com

Dopřáváte si rádi kávu i přes léto? Pak vám jistě neunikla stále se rozšiřující nabídka ledových variant. Nejčastěji se prodávají v plechovkách nebo kelímcích a dnes už je koupíte ve většině supermarketů i v některých večerkách a trafikách. Vybírat můžete ze značek Mr. Brown, Nescafé, Starbucks, nově i Shock a mnoha dalších. Víte ale, jaké mají tyto nápoje složení?

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Která ledová káva ze supermarketu je nejlepší?

Abychom vám volbu usnadnili, podívali jsme se na pět konkrétních produktů. Pohybují se v různých cenových relacích a hodně se liší i kvalitou.

Některé ledové kávy úplně propadly. „Byly to spíš mléčné nápoje a kávové drinky než káva,“ řekl k testování barista pražského Kafe Kolej a lektor Kávového klubu Jaroslav Slámečka. Jiné naopak příjemně překvapily. A to z hlediska obsahu kávy a kofeinu, ale také chuti a celkového složení.

Ledová káva v balení a v hrnku Nor Sham Soyod / Shutterstock.com

Eiskaffee (500 ml)

Produkt od německé firmy Hochwald se prodává v obalu s brčkem a většinou ho najdete v lednici u mléčných nápojů. Je to celkem pochopitelné, protože jeho základem je mléko, které tvoří celých 70 procent obsahu. Ve zbytku najdete kávový extrakt a vodu. Vzpruhu ale od Eiskaffee nečekejte, výrobce totiž používá extrakt bez kofeinu. Chuťově bude vyhovovat hlavně těm, kdo rádi pijí kávu s mlékem a velkým množstvím cukru. Pokud preferujete neslazené espresso nebo máte laktózovou intoleranci, určitě pro vás vhodné není.

Albert Quality Icecoffee (500 ml)

Extra velkým balením za nízkou cenu upoutá ledová káva od privátní značky Albertu. To je ale jediné, čím vyniká. Zklamala jak mdlou chutí, tak neúplným popisem složení a minimálním obsahem kávového extraktu, který činí pouze 0,4 procenta.

Mr. Brown Coffee Drink (250 ml)

Naopak Mr. Brown obsahuje kávy víc než dost. Kávový extrakt totiž tvoří přes 51 procent výrobku a obsah kofeinu je také slušný – 60 mg na 100 ml. Cukr tvoří jen 5,7 procenta, takže nápoj není přehnaně sladký a neohrozí vaši linii, zato vás povzbudí a nejspíš si na něm i pochutnáte. Odradit by vás ale mohla cena, která je oproti Eiskaffee více než dvojnásobná.

Nescafé Black Roast a Cappuccino White (250 ml)

Absolutním vítězem našeho testu je Nescafé Black Roast, které stejně jako Mr. Brown neobsahuje zahušťovadla a má ještě vyšší podíl kávy – 94 procent. Přitom se dá sehnat výrazně levněji. A vybrat si můžete i verzi s mlékem Cappuccino White, ve které je káva zastoupena z 58 procent. Energetická hodnota tohoto nápoje je samozřejmě vyšší, v porovnání se slazenými mléky s kávovou příchutí si ale vede dobře.

Celkově testování potvrdilo, že za kvalitu a obsah skutečné kávy si připlatíte. Pokud ale cena přesahuje 50 korun, možná se vyplatí zajít na čerstvý ledový nápoj do kavárny. Oblíbené jsou verze s mlékem jako frappuccino nebo ledové latté, ale i cold brew či espresso tonic.

Plechovky ledové kávy Mr. Brown Sheila Fitzgerald / Shutterstock.com

Jak připravit domácí ledovou kávu?

Ledovou kávu snadno zvládnete i doma a žádné speciální přístroje k tomu nepotřebujete. Stačit vám bude kvalitní káva, mléko a dostatek ledu. Jak na to?

Recept na caffé freddo

Suroviny:

  • klasické espresso
  • 90 ml mléka
  • tři kostky ledu

Postup:

Připravte si vyšší sklenici a do ní vlijte kávu. Potom přidejte mléko a nakonec led a důkladně rozmixujte. Podávejte nejlépe s brčkem.

Zdroj: iDnes.cz, Expres.cz, dTest.cz, Vybornakava.cz