Znáte Bulletproof kávu? Je ideální na povzbuzení i hubnutí

Bulletproof káva a ingredience, ze kterých se připravuje Tatiana Bralnina / Shutterstock.com

Nestíháte se ráno pořádně nasnídat? Namažte si máslo do kávy. Doslova. Pití tzv. Bulletproof (neboli neprůstřelné) kávy, někdy též zvané „butter coffee“, je dalším z výživových trendů, kterému podlehly miliony lidí po celém světě. Kofeinový nakopávač může mít celou řadu nesporných benefitů, musí se ale připravovat a pít správně. Proč je dobré neprůstřelnou kávu pít a jak si ji uvařit?

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Co je Bulletproof coffee?

Nápoj před lety zpopularizoval americký biohacker Dave Asprey, který na svých cestách po Himalájích ochutnal místní nápoj z jačího másla a jeho povzbuzující účinek ho velmi překvapil.

Doma se pokusil recept zopakovat, nejblíže se podle svých slov dostal s výběrovou kávou vyšlehanou s přepuštěným máslem (ghí) a MCT olejem. Výsledek je chuťově podobný krémovému latté, vizuálně vypadá jako klasická káva s pěkně hustou pěnou, žádný mastných ok se netřeba obávat.

Co je MCT olej a kde jej seženete?

Získává se z kokosového tuku, ze kterého se vysráží pouze kyseliny se středně dlouhým řetězcem. Ty jsou pro naše tělo prospěšnější. MCT olej je známý jako rychlý a efektivní zdroj energie, navíc má schopnost zasytit a urychlit metabolismus.

Koupíte jej ve zdravých výživách, v e-shopech některých velkých lékáren nebo v prodejnách s fitness výživou a doplňky, například od značek Allnature, Vilgain, BrainMax Pure, GymBeam, Health Link apod. Cena za 250ml balení se obvykle pohybuje kolem 200 Kč.

Bulletproof káva a ingredience, ze kterých se připravuje SewCreamStudio / Shutterstock.com

Proč pít neprůstřelnou kávu?

Díky kombinaci výše zmíněného MCT oleje, přepuštěného másla a kávy má „neprůstřelný“ nápoj extra povzbuzující efekt, podporuje soustředění, myšlení i výkon. Také proto se nejčastěji pije ráno. Nejen, že ideálně nastartuje tělo a mysl, je ale oblíbený také u lidí, kteří drží low carb dietu či přerušovaný půst. Máslová káva má totiž skvělou schopnost zasytit i na několik hodin, navíc se považuje za urychlovač ketózy. Stejně tak jako za urychlovač metabolismu. Proto je oblíbená i u těch, kteří se snaží zhubnout.

Jak připravit Bulletproof kávu?

  1. Uvařte si 250 ml kvalitní kávy (ideálně zrnkové, např. překapávané, filtrované či z french pressu).
  2. Dejte ji do mixéru, přidejte 2 lžíce přepuštěného másla (25 g) a 1 lžíci MCT kokosového oleje (15 ml).
  3. Mixujte dohladka cca 15–20 sekund, dokud nebude nápoj krémový.

Tipy pro lepší výsledky

  • Tuto kávu se doporučuje konzumovat jednou denně, ideálně ráno. Nezapomeňte, že má poměrně dost kalorií (na 250 ml i kolem 350 kcal).
  • Pokud kávu nepijete, můžete si připravit neprůstřelný černý čaj. Pro vylepšení chuti lze přidat skořici, směs koření na chai latté nebo neslazené pravé kakao.
  • Naopak nikdy kávu s máslem neslaďte cukrem. Zvýšili byste její už tak vysokou kalorickou hodnotu, ale také zablokovali ketogenní účinek.
  • Nepodceňujte úlohu mixéru –⁠ jednak s ním dosáhnete dokonale jemné konzistence, ale díky šlehání se ze surovin uvolní micely zvyšující vstřebávání antioxidantů.
  • A v neposlední řadě vždy sáhněte po kvalitní výběrové zrnkové kávě (tedy žádné instantní). Nápoj bude nejen lépe chutnat, ale bude pro váš organismus dokonce prospěšnější. Stejně tak nevyměňuje MCT olej za obyčejný kokosový tuk, který tak rychle nemetabolizuje.
Žena připravuje neprůstřelnou kávu Africa Studio / Shutterstock.com

Rizika pití Bulletproof kávy

Vedle příznivců má samozřejmě neprůstřelná káva na světě i řadu odpůrců. Nejčastěji se zmiňuje poměrně vysoká dávka nasycených kyselin (z ghí i kokosového oleje), která může při nadměrném pití přispívat ke zvýšenému cholesterolu. Když si ovšem dáte jednu kávu denně a poté si během dne onu dávku másla odepřete v jiném pokrmu (chleba ke svačině si třeba namažete tvarohovou pomazánkou), riziko není tak vysoké.

Nezapomínejte nicméně, že máslová káva nikdy nebude náhradou za pestrou stravu. Ti, kteří ji dlouhodobě konzumují namísto snídaně a dopolední svačiny, se ve svém jídelníčku připravují o řadu důležitých živin, jako jsou bílkoviny nebo vláknina. Takže jako vždy platí, všeho s mírou a nezapomínat na vyváženost. Čas od času ale jako extra účinný povzbuzovač neuškodí a určitě stojí za ochutnání a vyzkoušení.

Zdroje: Vybornakava.cz, Rehabilitace.info