Jak vybrat přírodní deodorant? Nedejte na líbivý obal a čtěte složení

Žena si nanáší tuhý deodorant na podpaží Ground Picture / Shutterstock.com

Deodorant patří ke kosmetickým produktům, které používáme i několikrát denně. Málokdy se ale zamýšlíme nad jeho složením a potenciálním nebezpečím pro lidské zdraví. Mezi škodlivé látky patří hlavně některé druhy hliníkových solí, parabeny nebo syntetická parfemace. Jak tedy vybrat šetrný a ideálně zcela přírodní deodorant?

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Jaký je rozdíl mezi antiperspirantem a deodorantem?

Antiperspirant mnohdy považujeme za ekvivalent deodorantu, ale to je velký omyl. Jeho princip spočívá v blokaci pocení pomocí aktivních látek, převážně aluminiových solí.

Deodorant pouze eliminuje nepříjemný zápach, přirozeným procesům v těle ale nebrání. Na rozdíl od antiperspirantu tedy může mít stoprocentně přírodní původ a najdete ho i u prodejců organické a bio kosmetiky. Přesto vám nemusí zcela vyhovovat. Problémem bývají parabeny, syntetická parfemace nebo vyšší množství alkoholu. Právě tyto látky patří k nejčastějším alergenům.

Jaké aktivní látky jsou v přírodních deodorantech?

Jedlá soda

Jednou z nejúčinnějších látek proti pocení je jedlá soda (soda bicarbona). Přírodní deodoranty na její bázi tedy oceníte i v létě nebo při fyzické aktivitě, zkrátka ve všech situacích, kdy se potíte více. Jen pozor na to, že u některých citlivých jedinců vyvolává soda podráždění nebo alergickou reakci.

Muž si aplikuje tuhý deodorant na podpaží Prostock-studio / Shutterstock.com

Kamenec

Kamenec (ammonium alum či potassium alum) můžeme doporučit i pro muže. Je to čistý minerální kámen, který se těží například v severní Africe, na Blízkém východě nebo v Číně. Používal se už ve starověku a sloužil mimo jiné k zastavení krvácení při holení. Má totiž svíravé a antiseptické účinky. V přirozené formě je ale tvrdý a křehký. Před použitím ho tedy musíte namočit a také je potřeba dávat pozor, abyste ho nerozbili. Kamenec se prodává ve dvou různých formách, buď má původní, minerální podobu, nebo je rozpuštěný v klasických deodorantech.

Zinek

K novinkám mezi aktivními látkami se řadí zinek (zinc oxide). I ten je velmi jemný a vhodný pro suchou a citlivou pokožku. Zároveň se dobře kombinuje s dalšími přírodními složkami, jako jsou citrusy, aloe vera, šalvěj nebo růže.

Kde najít složení produktu?

Každý důvěryhodný e-shop by měl na svých stránkách uvádět kompletní složení, které často najdete pod zkratkou INCI. A pokud nakupujete v kamenném obchodě, hledejte tuto informaci přímo na obalech produktů. Mohou se samozřejmě objevit prodejci, kteří složení neuvádí. Takové chování ale nepůsobí příliš důvěryhodně. Měli byste tedy zpozornět a výběr si dobře rozmyslet.

Žena drží otevřený krystalový deodorant New Africa / Shutterstock.com

Jaká forma je nejúčinnější a nejšetrnější?

Přírodní deodoranty můžeme rozdělit na čtyři základní formy – tuhý, krémový, sprej a roll-on. Každému vyhovuje jiná, a to nejen kvůli účinkům, ale také kvůli aplikaci nebo ceně.

Tuhý deodorant

K nejběžnějším patří tuhé deodoranty ve vysouvací tubě, které jsou praktické i do kabelky a na cesty. Jen počítejte s tím, že obsahují pouze rostlinná másla, a tak jsou tužší než konvenční varianty. Po kontaktu s pokožkou ale rychle změknou a snadno se nanášejí.

Krémový deodorant

Další možností je deodorant ve formě krému nebo pasty, který dobře snášejí i lidé s extrémně suchou pokožkou. Má totiž hydratační účinky a nezpůsobuje podráždění. Navíc se vsakuje velmi postupně, takže dlouho vydrží. Ne každému ale „krém“ v podpaží vyhovuje a v mnoha situacích není ani příliš hygienický.

Ve spreji

Spreje mezi přírodními deodoranty najdete jen výjimečně, bývají dražší a často obsahují alespoň malé procento alkoholu. Na druhou stranu si většina lidí chválí jejich silné účinky. Doporučujeme je tedy zejména při zvýšeném pocení nebo v horkém létě.

Roll-on

Snadné nanášení umožňuje roll-on, který zpravidla nezanechává stopy na oblečení. U některých uživatelů ale může vyvolávat lepkavý pocit. Mnohdy se do této formy upravují i kamencové deodoranty. Snadněji se díky tomu aplikují a také nehrozí rozbití minerálu.

Zdroj: CountryLife, blog.zerowastelife, MilujuBio