Kdy si můžete pořádně a beztrestně nacpat břicho? Na Tučný čtvrtek!

Žena s plným žaludkem u jídelního stolu se tváří překvapeně Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Jelita, jitrnice, ovar, knedlo vepřo zelo, koblihy i boží milosti – nejen to neodmyslitelně patří k masopustní hostině a také k Tučnému čtvrtku. Tento den se neobejde bez „obžerství“. Podle tradic je to den, kdy se stoly prohýbají pod horami jídla a lidé se baví – velké finále před velikonočním čtyřicetidenním půstem. Tradičně byly v tento den pořádány velkolepé svatby a zabijačky. Tučný čtvrtek nemá pevné datum, a tak ho každý rok „slavíme“ jindy. Letos vychází na 8. února.

Přečtěte si také

Konec oblíbeného e-shopu Kasa.cz: Nahradí ho DATART. Stejný osud potkal i další značky

Příprava na dlouhý půst

Tučný čtvrtek je podle tradice dnem organizovaného přejídání a jakousi přípravou na čtyřicetidenní půst, který křesťané drží od Popeleční středy (následuje v týdnu po Tučném čtvrtku) až do Velikonoc.

Ačkoli se na Tučný čtvrtek v moderní době téměř zapomnělo, v posledních letech se opět dostává do povědomí. A to i díky některým restauracím, které právě na tento den připravují speciální menu nebo zvětšují porce svých klasických jídel, aby hostům pořádně dopřály a naplnily břicha skoro až k prasknutí.

Dvě jitrnice a dva plátky chleba Iris photo / Shutterstock.com

Olejem a sádlem se rozhodně nešetří

Říká se, že na Tučný čtvrtek by se měla všem pusa lesknout omastkem. Toho se naši předkové rozhodně drželi a neostýchali se pořádně najíst. Mastné a vydatné menu bylo samozřejmě nutné pořádně zapít pivem, ale i něčím ostřejším. A bez sladké tečky na konec by to také nešlo.

K typickým jídlům pro tento den patřilo knedlo vepřo zelo a zabijačkové speciality jako tlačenka, ovar, jelita a jitrnice. A na závěr nechyběly v pořádné vrstvě oleje dozlatova usmažené, nadýchané koblihy nebo boží milosti s poctivou vrstvou cukru.

Pečené jelito se zelím
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečené jelito se zelím

Jelito je jednou z nejoblíbenějších zabijačkových specialit. Mezi nejjednodušší a nejchutnější způsoby jeho přípravy patří pečení v troubě. Skvěle navíc chutná s dušeným kysaným zelím. Stačí vám jen pár minut a skvělá zabijačková dobrota je na světě.

Pečené jelito se zelím

Recept na masopustní boží milosti

Boží milosti – sladké, nadýchané, a přitom velmi křehké pečivo bylo pro naše předky jakýmsi symbolem hojnosti. Na jejich přípravu bylo totiž potřeba nemalé množství tuku a cukru, které byly pomyslnými symboly blahobytu. Právě proto se boží milosti připravovaly jen při výjimečných příležitostech.

Příprava božích milostí není nijak složitá a stačí k ní běžné suroviny, kuchyňský vál a váleček na těsto. Vzhledem k tomu, že se pečou napříč celou Českou republikou, existuje i mnoho krajových variant. Někde se do těsta přidává cukr, jinde rum nebo třeba citronová kůra a šťáva. Vyzkoušejte je také!

Boží milosti s cukrem SosnaRadosna / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 140 g másla
  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 2 žloutky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 10 g krupicového cukru
  • 10 kapek citronové šťávy
  • špetku soli
  • olej/sádlo na smažení
  • na obalení moučkový cukr a skořici, případně moučkový a vanilkový cukr

Jak na to?

  1. Z mouky a másla si připravte drobenku, přidejte sůl a cukr a vše dobře promíchejte
  2. Do vzniklé směsi přidejte smetanu, žloutky a citronovou šťávu a vypracujte poměrně tuhé těsto, které nechte zabalené v potravinářské folii zhruba 30 minut odležet na kuchyňské lince.
  3. Těsto poté rozválejte na plát silný zhruba 1 centimetr a přeložte ho na třetiny. Takto ho opět rozválejte a zase přehněte na třetiny. Celý postup opakujte ještě jednou. Následně těsto opět zabalte do folie a nechte odpočívat dalších 30 minut.
  4. Odleželé těsto vyválejte na plát silný asi 3 milimetry a vykrajujte tvary podle vaší libosti.
  5. Boží milosti smažte v oleji nebo sádle dozlatova. Trvá to zhruba 2 minuty. Jednotlivé kousky několikrát při smažení otočte.
  6. Usmažené kousky nechte chvíli odpočinout na papírové utěrce, která z nich odsaje i přebytečný tuk, a poté obalte ve směsi cukru a skořice, případně směsi cukru a vanilkového cukru. Nejlépe chutnají ještě čerstvé, ideálně v den, kdy se připraví.

Dobrou chuť!

Zdroj: kupi.cz