Lyžařská výbava: Jak a podle čeho vybrat tu nejlepší helmu nebo rukavice na lyže?

Žena vybírá helmu v obchodě BearFotos / Shutterstock.com

Chystáte se na hory? Výběr správné lyžařské výbavy by se rozhodně neměl podceňovat. Než vyrazíte nakupovat do obchodu, přečtěte si několik tipů, na co si dát pozor a podle čeho vybírat.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Lyžařská výbava nestojí zrovna málo peněz, a tak je dobré si vše předem pořádně promyslet.

Lyžařská helma

Kvalitní lyžařská helma by měla být samozřejmou součástí lyžařské výstroje. Lyžařské helmy se dělí do dvou skupin: poloskořepinové (halfshell) a celoskořepinové (fulshell).

  • Poloskořepinové: Díky tomu, že mají měkké textilní ušnice, jsou lehké a je v nich dobře slyšet. U některých typů helem se dají navíc ušnice odepnout, což oceníte při lyžování na jaře v teplejších dnech.
  • Celoskořepinové: Mají konstrukci jako závodní helmy, chrání tedy celou hlavu včetně uší. Jsou pevnější, takže i trochu těžší. Zato jsou bezpečnější a dá se k nim připevnit i chránič brady a čelisti.

Dvě ženy oblečené do lyžařského leží na sněhu Nikola Spasenoski / Shutterstock.com

Helma pro různé aktivity

Setkat se můžete také s rozdělením na helmy sportovní, rekreační, pro náročné a pro děti.

  1. Sportovní: Mají prioritně ochrannou funkci, pohodlí a vzhled jsou tedy až na druhém místě. Většinou jsou celoskořepinové a jejich součástí jsou i chrániče brady a čelisti.
  2. Rekreační: Jsou velmi pohodlné s elegantním designem. Hodí se na rekreační lyžování, ale nejsou už tak vhodné pro rychlou sportovní jízdu.
  3. Pro náročné: Luxusní modely, které mají oproti ostatním nadstandardní vybavení. Zejména se jedná o speciální design, ochranné prvky či integrovaný plexisklový štít, díky kterému uživatel nemusí používat lyžařské brýle.
  4. Pro děti: Dětské helmy se dělají co nejlehčí, aby se děti neunavily. U helem je důležitá přítomnost mechanismu na upravování velikosti, aby je bylo možno správně nastavit, např. pokud chcete dát dítěti kuklu.

Tip: Nezapomeňte si helmu před nákupem pořádně vyzkoušet. Můžete tak učinit ve většině prodejen se sportovním vybavením, jako jsou Sportisimo, Intersport, Hervis a další.

Lyžařské rukavice

Prochladlé ruce mohou zkazit váš zážitek z lyžování. Proto je důležité si pořídit kvalitní lyžařské rukavice. Podle čeho je vybírat?

Dbejte na to, aby byly rukavice nepromokavé a prodyšné. I když budete mít vysokou kvalitu zateplení, v promočených rukavicích vám bude zima. V suchu udrží vaši ruku také prodyšnost, která umožní odvod potu od pokožky.

  • Tip: Pokud míváte hodně promrzlé ruce, můžete si pořídit vyhřívané rukavice. Baterie vydrží hřát v závislosti na vnějších podmínkách a zvolené intenzitě vytápění 3–10 hodin.

Prstové rukavice, nebo palčáky? V prstových se vám bude lépe manipulovat s věcmi a pohodlněji uchopíte lyžařské hůlky. Na druhou stranu v palčácích je větší teplo.

Lyžařské rukavice musejí mít dobré zateplení. Nejlepší termoizolační vlastnosti dnes vykazují moderní umělá vlákna Thinsulate, který je prodyšný, rychleschnoucí a voděodolný, a Primaloft, který má velmi vysokou hřejivost a lépe odolává vodě.

  • Tip: Doporučujeme lyžařské rukavice od značek Reusch, Leki nebo Salomon.
Žena v lyžařském oblečení s lyžemi ViDI Studio / Shutterstock.com

Lyžařské oblečení

Oblečení na lyže je třeba vybrat kvalitní, především aby vás dostatečně zahřálo, bylo nepromokavé a zároveň prodyšné.

Funkční prádlo

První vrstvu by mělo tvořit termoprádlo, na bavlněná trička zapomeňte. Díky syntetickým materiálům vás bude celou dobu hřát, a protože je prodyšné, odvede pot od těla. Důležité je, aby vám prádlo těsně přiléhalo k tělu, jinak ztrácí funkci. Na termoprádlo patří sportovní svetr nebo mikina, která je teplá a zároveň odvádí pot. Nezapomeňte ani na funkční lyžařské podkolenky, které jsou vysoké a vyztužené na nejvíce namáhaných místech.

  • Tip: Mezi dlouhodobě nejoblíbenější značky funkčního prádla patří česká Moira, Sensor či Klimatex, švédský Craft nebo norský Devold.
Bombardino
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Bombardino

Bombardino je teplý alkoholický nápoj, který vznikl v italském Livignu k zahřátí promrzlých lyžařů. Jeho obliba trvá dodnes, především pak v zimním období. A připravit si jej můžete i doma, stačí vám k tomu jen pár ingrediencí.

Bombardino

Lyžařská bunda a kalhoty

Zvolte takovou bundu, aby vás ochránila před deštěm a větrem. Zároveň vás nesmí omezovat v pohybu. To samé platí i pro kalhoty. Bunda by měla mít praktické vychytávky, např. ventilační otvory, lepené švy, sněhový pás, vnitřní rukáv a odepínací kapuci.

Zaměřte se také na technické parametry, tj. vodní sloupec a prodyšnost bundy. Vodní sloupec udává, jak dlouho materiál vydrží nepromoknout. Platí, že čím vyšší hodnota, tím lépe. Prodyšnost naopak říká, jak rychle látka odvádí vlhkost. Bunda s vysokou prodyšností odpařuje pot rychleji. Musíte se ale pořádně hýbat, jinak vám může být zima.

Při zkoušení bundy si pod ni oblečte všechny zmiňované vrstvy a zkuste se v ní hýbat, abyste zjistili, zda vás neomezuje.

  • Tip: Chcete si pořídit slušnou lyžařskou výbavu za dobré peníze? Pak doporučujeme prodejny Decathlon, kde mají velký výběr pro celou rodinu v různých cenových kategoriích.

Lyžařské brýle

Každý lyžař a snowboardista ví, jak důležité je mít perfektní přehled o tom, co se před ním na sjezdovce děje. Nedostatečná viditelnost může proměnit lyžování na nepříjemnou zkušenost.

Trvejte na kvalitním UV filtru. Od sněhové pokrývky se sluneční paprsky velmi dobře odrážejí, a to by vám v nekvalitních brýlích mohlo způsobit poškození zraku.

Žena v lyžařských brýlích a se snowboardem na horách Ipatov / Shutterstock.com

Jaké zvolit lyžařské brýle?

Vyberte si správné tónování skel. Při jasném dni je nejlepší zvolit tmavší tón, který očím uleví před prudkým slunečním svitem. Polarizované čočky blokují odlesky paprsků od vodorovných ploch. Méně vhodné jsou při stmívání, protože mají většinou tmavší zabarvení. A pro noční lyžování používejte samozřejmě skla čirá.

Brýle by měly mít ochranu proti zamlžování, ideální jsou ty s dvojitým sklem. Důležité je perfektní vidění. Profil obruby brýlí by měl být tvarován tak, aby vám nebránil ve výhledu do stran a dolů.

  • Tip: Mezi nejoblíbenější značky lyžařských brýlí patří Oakley, Bolle a Uvex, které pořídíte v prodejnách se sportovními potřebami.

Zdroj: kupi.cz