V září a říjnu na zahradě neotálejte a zaměřte se na tyto práce

Žena vyhazuje suché listí na zahradě do kyblíku CandyBox Images / Shutterstock.com

Když dětem skončí prázdniny, začíná jim opět režim plný povinností. To samé však platí i pro všechny zahrádkáře. Pokud jste v létě pouze sekali trávu a starali se o bazén, jakmile přijde září a říjen, měli byste si vyhrnout rukávy a připravit se na širší spektrum zahradních prací. Rozhodně nejde o období, kdy byste měli odpočívat, ale naopak byste měli veškerý čas naplno využít k tomu, abyste provedli důležité změny a připravili se na přicházející zimu. Poradíme vám, na co se zaměřit.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Proveďte generální úklid

Zahradu je třeba důkladně uklidit po všech vašich letních aktivitách. Měla by být naprosto čistá a nikde by se nemělo nic válet. Postarat byste se měli také o zahradní vybavení. Zaměřte se na tyto aktivity:

  • Vyčistěte dlažbu, betonové plochy, kameny, chodníčky a jiné tvrdé plochy za pomoci wapky nebo parního čističe.
  • Vypusťte a vyčistěte bazén. Pokud máte nafukovací, ukliďte ho.
  • Smotejte zahradní hadice, prádelní šňůry a případně i kabely, které jsme měli natažené k sekačce.
  • Vyčistěte gril, zahradní krb nebo ohniště, aby bylo připravené na další sezónu.
  • Důkladně vyčistěte sekačku, ruční kosu a další zahradní nářadí.
  • Vyčistěte a ukliďte zahradní nábytek.
  • Opravte, natřete nebo vyčistěte plot, zahradní konstrukce a skleník.
Silák, který zatočí se špínou

Udržujte zahrádku

Rajčata, fazole a cukety zalévejte střídmě, protože se jejich produkční období chýlí ke konci. I nadále pravidelně zalévejte podzimní a zimní zeleninu a ujistěte se, že ovoce a zeleninu taktéž pravidelně sklízíte. Když plodiny včas nesklidíte, objeví se hniloba, plíseň nebo různé choroby.

Dále vytrhejte všechny odumírající rostliny, plevel a také dejte pryč starý mulč. Zahradu je třeba zrýt rýčem nebo okopat motyčkou. Pokud máte velkou zahradu, použijte kultivátor. I přerostlé stromy je třeba ostříhat nebo jim ořezat suché větve.

Rytí zahrady rýčem Krasula / Shutterstock.com

Připravte trávník na sezónní změny

Připravte svůj trávník na zimu provzdušněním, vertikutací, hnojením a přeséváním. Vertikutátor byste měli používat zjara a na podzim, právě teď je tedy nejvyšší čas. Až přijde jaro, tráva bude svěží, hustá a plná vitality. Poslední sekání trávy nedělejte na nejnižší výšku, ale spíše na střední, aby byl přes zimu silnější a byl vidět. Pokud vám po létě zbyla na zahradě lysá místa, je třeba na ně položit nové travní semeno.

Postarejte se o svůj trávník – na jaře se vám odmění

Sázejte stromy, keře a rostliny

Zasaďte podzimní stromy a keře. Vzhledem k tomu, že je půda stále teplá od letního slunce, ale vlhká od podzimního deště, je ideální čas na výsadbu. Také jde o ideální období pro zasazení ovocných keřů, jako jsou maliny a černý rybíz. Můžete vysadit také růže a popínavé rostliny, případně jarní cibuloviny, jako jsou krokusy, chryzantémy a jiřiny. Abyste si zaručili, že příští jaro budete mít na zahradě kvetoucí stromy a rostliny, musíte je letos na podzim včas zasít a zasadit. Čím dříve je koupíte, tím jsou čerstvější a bude z čeho vybírat.

Prořezávání stromů bude hračka
Žena vysazuje rostliny v zahradě iMarzi / Shutterstock.com

Odneste rostliny a přesaďte je

Společně s klesajícími teplotami včas přeneste rostliny v květináčích do interiéru. Nečekejte, až začne mrznout, to už může být někdy pozdě. Také jde o ideální čas pro přesazování. Pokud se vám už rostliny tlačí v květináči nebo přerostly a potřebují víc místa, neotálejte.

Pusťte se do sadby – je nejvyšší čas

Uklízejte listí

Uklízejte veškeré spadané listí – použít můžete samozřejmě běžné hrábě nebo ho můžete sebrat i sekačkou s košem. Stále populárnější je použít vysavač na listí nebo fukar, se kterým lze listí odstranit z míst, kde ho nechcete. Pokud na trávníku zůstane v hustých hromadách, zabije trávu pod sebou a zanechá nepořádek. Nahromaděné bude také přitahovat slimáky a rostliny u něj mohou začít hnít. A navíc po něm můžete i uklouznout.

Tip: Zahradní vysavač a fukar Fieldmann FZF 4008-E (Planeo Elektro, 899 Kč) pomocí silného proudu větru nafouká spadané listy do jednoho místa, vyžene je i z těžko dostupných zákoutí a ušetří tak hodiny namáhavé práce s hráběmi. Při zařazení zpětného chodu, k němuž stačí jediný pohyb páčkou, funguje jako vysavač. Listí z nafoukané hromady nasaje do připevněného vaku, cestou je rozdrtí, a připraví tak ideální materiál na kompost. Zahradní foukač se ale uplatní i jinde v okolí domu – snadno s ním odklidíte prachový sníh nebo vyfoukáte z dvorku piliny po řezání dříví!

Rodina uklízí spadané listí na zahradě Monkey Business Images / Shutterstock.com

Sbírejte semena

Spousta rostlin je ve správné fázi, aby na podzim poskytla semena. Ta skladujte nejlépe v papírových sáčcích a obálkách. Nejprve je ale vysušte – nechte je na novinách na chladném a suchém místě. Poté budou připraveny k uskladnění na jarní výsev. Jen nezapomeňte označit sáček nebo obálku, abyste věděli, jaká semena máte.

Pokud vám schází zahradní vybavení, inspirujte se v hobby letácích, které máme na Kupi.cz, a pořiďte si je za výhodnou cenu.