Je krásná a léčí závažná onemocnění. Echinacea by neměla chybět na žádné zahradě

Třapatka nachová na zahradě titi-kako / Shutterstock.com

Mnoho lidí si na své zahrádce rozdělí prostor na léčivé a okrasné rostliny. Můžete ovšem spojit příjemné s užitečným a vysadit si krásné rostliny, které jsou zároveň léčivé. Mezi skutečné krásky ve světě rostlin patří echinacea. Největší období slávy zažila v dobách, kdy ještě nebyla objevena antibiotika. Jedná se o skutečný poklad pro podporu imunity. A jelikož dnes zájem o přírodní léčbu roste, přirozeně roste zájem i o tuto rostlinu, kterou si důkladně představíme.

Přečtěte si také

Co všechno se dá připravit z pampelišek? Vyzkoušejte chutný med, víno nebo čaj

Co je echinacea?

Echinacea či také třapatkovka je rod rostlin, které jsou z čeledi hvězdnicovité. Nejznámějším zástupcem je třapatka nachová, latinsky Echinacea purpurea.

Poznáte ji snadno, je asi metr vysoká, má velký tmavý střed připomínající šišku a purpurové okvětní listy. Střed rostliny je pichlavý a odtud si rostlina vysloužila své jméno. Označení echinos znamená v řečtině ježek.

Pěstování echinacey

Jde o vytrvalou rostlinu, takže vám na zahradě vydrží celé roky. Pokud nepatříte mezi úspěšné pěstitele, u třapatky se nemusíte bát, že by se vám ji nepovedlo pěstovat. Nejlépe se jí daří v bohatých půdách s velkým podílem humusu, ale jelikož jde o skromnou rostlinu, vyroste téměř všude. Kvete od července do září a nejraději má slunná místa. Echinacea vám nemusí vykvést hned, může to i několik let trvat, takže buďte trpěliví.

Nesehnali jste echinaceu? Zkuste bylinný čaj v akci

Jaké druhy existují?

Pokud chcete využít léčivé vlastnosti této rostliny, neznamená to, že si pořídíte jakoukoliv echinaceu. Stejně jako u mnoha jiných rostlin i zde jsou léčivé jen určité druhy. Rozlišujeme celkem devět základních druhů, ale kvůli léčivým vlastnostem se využívají jen tyto tři:

  • Třapatka nachová Echinacea purpurea
  • Třapatka bledá Echinacea pallida
  • Třapatka úzkolistáEchinacea angustifolia

Všechny tři odrůdy echinacey obsahují fenoly, antioxidační sloučeniny produkované rostlinou, které ji chrání před poškozením a infekcí. Fenoly mají také přímý vliv na integritu lidských buněk a poskytují podobný ochranný účinek pro nás.

Kvetoucí echinacea Audrey Wilson1 / Shutterstock.com

Jak a kdy echinaceu sklízet?

Na rostlině je skvělé, že se z ní nic nevyhodí, pro své léčivé účinky se využívá květ, listy i kořeny. Nikdy ji nesklízejte hned, ale až poté, co vám vykvete podruhé. To je totiž období, kdy už bude mít dostatečně silný kořenový systém, aby sklizeň přežila. Květinu sklízejte v momentě, kdy ještě kvete, ale ne tehdy, když už začne uvadat. Rostlinu odstřihněte hned nad listem stonku, je jedno nad kterým. Pokud chcete sklízet celou rostlinu, ustřihněte ji hned nad kořeny. Nemusíte se bát, další rok vám opět vyroste.

Nestříhejte ji příliš intenzivně, ale odstřihněte jen ty nejstarší stonky a mladší nechte být, aby mohly pokračovat v růstu. Pokud budete sklízet kořeny, sklízejte je jen u rostlin starých minimálně 3 roky. Kořeny vykopejte celé nebo sklízejte jen několik trsů kořenů. Sklízí se vždy za chladného počasí, nejlépe na jaře nebo na podzim.

Jak usušit echinaceu?

Kořeny jsou vhodné pro přípravu čajů a tinktur. Před použitím rostlinu opláchněte, zejména kořeny. Při sušení zavěste rostlinu květy dolů a můžete přes ni zavěsit i papírový sáček, abyste zachytili padající okvětní lístky. Sušit ji můžete také na okně, kde bude položena na suchém podkladu.

Sušení trvá obvykle jen několik dní v závislosti na podmínkách. Usušenou rostlinu nastříhejte nadrobno a skladujte ji ve vzduchotěsných nádobách. Ty následně umístěte na chladné a stinné místo.

Sušená echinacea v pytlíku a na lžičce, vedle čerstvě nasbírané květy LN team / Shutterstock.com

Čaj z echinacey

Léčivý čaj si můžete připravit ze sušené nebo čerstvé echinacey. Stačí dát lžičku sušené rostliny nebo čerstvých květů do 1 šálku vroucí vody a nechat 3 až 5 minut louhovat. Poté čaj sceďte a vychutnejte si ho, až bude dostatečně vychlazený.

Na co si dát pozor?

Nepoužívejte ji každý den, ale jen krátkodobě nebo v případě obtíží. Začněte 1 šálkem čaje a sledujte, jak na něj bude tělo reagovat. Pokud se objeví jakákoliv negativní reakce, jako je vyrážka nebo nevolnost, už ho dál nepoužívejte. Krátkodobé účinky jsou známé, ale dlouhodobé účinky nejsou příliš prozkoumané. Konzumaci by se měly vyhnout těhotné i kojící ženy.

Účinky na zdraví

Úleva od bolesti – Pomůže s běžnou bolestí těla a uleví také od migrény.

Léčí záněty – Je to silný zdroj antioxidantů pro dlouhodobou ochranu před záněty způsobenými volnými radikály poškozujícími DNA.

Dýchací systém – Bojuje proti bakteriálním a virovým infekcím dýchacích cest, snižuje také příznaky astmatu.

Imunita – Je to přírodní posilovač imunity, obsahuje také četné antimikrobiální látky bojující proti neduhům, jako je záškrt, onemocnění dásní, malárie, septikémie, infekce močových cest a kvasinkové infekce.

Trávicí potíže – Léčí trávicí potíže, jako je kyselé trávení a zácpa.

Čaj z třapatky nachové Nataliia Kuznetcova / Shutterstock.com

Snižuje hladinu cukru v krvi – Tuto vlastnost ocení zejména cukrovkáři.

Revma – Snižuje zánětlivost při revmatoidní artritidě.

Léčba ADHD – Tuto vlastnost má pouze Echinacea angustifolia, skvěle pomáhá také proti úzkosti.

Kožní onemocnění – Napomáhá hojení bodnutí a hadího uštknutí, ekzémů, zánětlivých kožních stavů.