Jak na horkou čokoládu – dáte přednost instantní, nebo domácí?

Člověk drží v rukou hrnek s horkou čokoládou s badyánem, na podšálku jsou kousky čokolády Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Horká čokoláda je oblíbeným nápojem, na kterém si pochutnají děti i dospělí. Je báječně sladká, zahřeje vás v sychravých dnech, a pokud je dostatečně hustá, dokáže i pěkně zasytit. Můžete za ní vyrazit do kavárny či cukrárny, ale stejně dobře si ji zvládnete připravit i doma.

Přečtěte si také

Nejjednodušší recepty na vánoční cukroví, které bez námahy zvládnete i s dětmi
Nejjednodušší recepty na vánoční cukroví, které bez námahy zvládnete i s dětmi

Instantní je sázka na jistotu

Tím nejjednodušším způsobem, jak si doma vykouzlit šálek horké čokolády, je pomocí instantní směsi. Na trhu najdete obrovské množství produktů – od těch lacinějších až po luxusní, kterými nepohrdnou ani skuteční čokoládoví gurmáni.

Vybírat můžete samozřejmě i z nejrůznějších příchutí – hořká, mléčná nebo bílá patří ke klasice, ale narazit lze i na karamelovou, vanilkovou, skořicovou nebo pálivou chilli čokoládu.

Horká čokoláda ve skleněném hrnku, instantní směs na lžičce, kousky čokolády DredTorgal / Shutterstock.com

Příprava je opravdu rychlá – stačí nasypat potřebné množství směsi do hrnečku a zalít horkou vodou, případně mlékem. Některé čokolády jsou porcované, takže nemusíte nic odměřovat – ideální množství máte v samostatném sáčku. Tyto jsou velmi praktické především na cesty. Instantní horkou čokoládu seženete v různě velkých baleních, od jednotlivých porcí, které jsou víceméně na vyzkoušení, až po tisícigramová balení.

Jednoduše a rychle díky kávovaru

Horkou čokoládu si můžete připravit také pomocí kapslí, podobně jako třeba kávu. Budete ovšem potřebovat speciální kávovar. Kávovary na kapsle se cenově pohybují od několika set korun až po ty v řádu tisícikorun. Výjimečně můžete narazit i na produkty dražší než deset tisíc.

Počítejte s tím, že každá značka vyrábí i svoje kapsle, které nejsou vzájemně kompatibilní. Kapsle pro přípravu horké čokolády ale najdete ve verzích pro všechny větší značky jako Nescafé Dolce Gusto, Nespresso nebo Lavazza. Kapsle se prodávají v různě velkých baleních a jeden nápoj vychází v průměru na zhruba 10 korun.

Našlehaná horká čokoláda v hrnku Roxy BodyslamJ / Shutterstock.com

Domácí čokoláda podle vlastních chutí

Pokud si chcete s horkou čokoládou skutečně vyhrát, připravte si ji od základu sami. Zabere vám to sice víc času, můžete si ale do nápoje přidat suroviny přesně podle svých představ.

Základem bude samozřejmě tabulková čokoláda. Vyplatí se volit tu s vysokým obsahem kakaa. Bývá sice dražší (zhruba od 60 Kč za tabulku a více), ale dodá výslednému nápoji tu pravou chuť. Sáhnout můžete ale i po levnějších a méně hořkých variantách, jako je třeba obyčejná čokoláda na vaření. Tu seženete za cenu kolem 30 korun. Myslete však na to, že tyto čokolády bývají sladší. Při dochucování tedy buďte opatrnější a s cukrem spíše šetřete.

Lahodnou horkou čokoládu vykouzlíte i doma

Další nezbytnou ingrediencí je mléko, ideálně plnotučné. Použít můžete také smetanu ke šlehání, díky které bude výsledek hustší. Pokud chcete mít čokoládu veganskou, využijte třeba mléko mandlové.

Nakonec budete potřebovat suroviny na dochucení. K oslazení postačí obyčejný, případně třtinový cukr. Zrovna tak vám ale poslouží i med. Podle preferencí vyšperkujte horkou čokoládu vanilkou, skořicí nebo třeba mátou. Připravit si můžete ale i mexickou variantu s chilli papričkami nebo irskou verzi s kapkou whisky. Do horké čokolády se samozřejmě dají přidat také kousky ovoce, oříšky nebo zmrzlina – fantazii se opravdu meze nekladou.

Horká čokoláda v hrnku, kousky oříškové čokolády Alena Haurylik / Shutterstock.com

Základní recept na horkou čokoládu

Suroviny:

  • 100 g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • cukr

Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. V jiném kastrůlku zahřejte smetanu a tu posléze přilijte k rozpuštěné čokoládě. Přiveďte k varu a za stálého míchání krátce povařte, dokud nebude směs krásně spojená a hladká. Jestliže máte rádi čokoládu hustší, můžete smetany ubrat, v opačném případě čokoládu naopak nařeďte, třeba obyčejným mlékem. Doslaďte podle chuti a pak už se můžete radovat z lahodného nápoje.