Nejlepší tipy, jak v létě ochladit domácí mazlíčky

Žena drží na vodítku dva psy a společně jsou v mělké vodě amfroey / Shutterstock.com

Vysoké letní teploty jsou příjemné jen chvíli – dokud nepřijdou starosti o domácí mazlíčky. Obzvláště psi jsou náchylní k přehřátí, proto vám přinášíme několik praktických tipů, jak chlupáče správně ochladit.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Jak zchladit psa v létě?

Zatímco kočky s oblibou odpočívají na slunci a ve vedrech sníží svou aktivitu, psi to tak jednoduché nemají. Některá plemena snášejí letní vedra lépe, jiná hůře.

Ať už máte jakéhokoli psího kamaráda, tady jsou doporučené tipy na ochlazení. I váš mazel se během horka může cítit skvěle.

Venčení

Jaký je první krok, jak udržet mazlíčky mimo ostré, horké slunce? Pravidelné procházky tentokrát přizpůsobte počasí. Venčení si nechte na brzké ranní hodiny a chladnější podvečer. Pokud se psem sportujete, platí stejný tip. Uděláte dobře i sobě.

Chraňte psí tlapky

Už jste si někdy zkusili bosou procházku po rozpáleném betonu? Nepříjemná představa, že? Jestliže venčíte převážně ve městě, dávejte pozor na psí tlapky. Přestože jsou poměrně odolné, vysoké teploty povrchu, po kterém je pes nucen chodit, mohou způsobit poškození polštářků tlapek. Vyhněte se tedy dlouhým procházkám po rozpálených plochách a zamiřte třeba do parku nebo do lesa.

Žena přidržuje cestovní misku na vodu, ze které pije pes, v druhé ruce drží lahev, jsou v parku Danila Shtantsov / Shutterstock.com

Stín a pitný režim

Kočky i psi by v létě měli mít dostatečný pitný režim. Klidně přidejte několik misek s vodou navíc, protože i zvířata v létě více pijí. Pokud necháváte psy na zahradě, nezapomeňte jim ponechat několik stinných míst, kde se mohou v rámci možností ochladit.

Chladicí podložka pro psy i kočky

Jsou i mazlíčci, kteří vedra snášejí špatně. Pro ně jsou určeny chladicí podložky. Ty jsou zpravidla napuštěny speciálním gelem, který má schopnost chladit i několik hodin. Podložku můžete použít také pro kočky – ovšem za předpokladu, že vaše kočička nevyhledává spíše slunce, na němž by se vyhřívala.

Hnědý pes stojí u zahradního rozstřikovače, dopadá na něj voda Jne Valokuvaus / Shutterstock.com

Psí zmrzlina

Máte chuť na zmrzlinu? Dopřejte ji také svému čtyřnohému parťákovi! Kromě zmrazené vody můžete dát pejskovi také kostku zmrazeného vývaru bez soli. Chlupáč si pochutná i na zmrazeném jogurtu či tvarohu. Opět však platí – všeho s mírou, stačí malé množství zmrzliny, aby se pes na chvíli ochladil.

Chladicí hračky pro psy

Při nejvyšších teplotách není vhodný čas na sportovní aktivity, ale to neznamená, že si s mazlíčky nemůžete hrát. Pořiďte pejskovi chladicí hračky. Ty stačí na několik minut vložit do mrazničky, aby se díky nim chlupáči mohli efektivně a rychle zchladit.

Psí bazén

Pokud váš pes vyhledává vodu, můžete mu napustit psí bazén nebo s ním hrát různé vodní hry za pomoci zahradní hadice. S vodou však opatrně, pokud pes jeví známky přehřátí. Možné je také použít chladicí vesty či namočené triko.

Jak „nechladit“ psa nebo kočku?

Oholení srsti

Neholte mazlíčky v domnění, že jim ulevíte od horka, které násobí srst. Psí a kočičí srst nemá jen schopnost chránit před zimou, ale také naopak chránit před horkem. Oholením mazlíčkovi berete schopnost termoregulace.

Stahující náhubky

Pozor si dejte také na stahující náhubky a košíky pro psy – pes se chladí dýcháním a některé pomůcky mu dýchání s otevřenou tlamou ztěžují.

Rada na závěr? Podávejte zvýšené množství tekutin a nikdy psí a kočičí kamarády nenechávejte v autě – ani na chvíli. Myslete na své parťáky, aby se i oni cítili dobře a zůstali v létě fit.

Kočka odpočívá u ventilátoru New Africa / Shutterstock.com

Jak poznat přehřátí u psů:

  • těžké dýchání
  • letargie
  • zmatenost
  • ztráta koordinace pohybu
  • zvracení
  • třes

První pomoc při přehřátí:

  1. přemístění na chladné místo
  2. udržení zvířete v klidu
  3. možnost použít mokrý ručník nebo chladicí podložku pod zvíře
  4. podání malého množství vody
  5. možnost ručníkem jemně chladit hlavu a uši
  6. v případě nutnosti návštěva veterináře

Zdroje: Battersea.org.uk, inStory.cz, Zoohit.cz