Co s naším tělem dělá pravidelné pití Bubble Tea?

Pět sklenic s různými druhy Bubble Tea Canva

Kde vzniknul oblíbený nápoj Bubble Tea a čemu vděčí za svoji popularitu? Jsou želatinové kuličky v nápoji zdraví škodlivé? Přečtěte si celý článek, přinášíme množství zajímavostí o oblíbeném nápoji mladých.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Odkud Bubble Tea pochází?

Tento oblíbený kuličkový nápoj je známý také pod názvem Boba. Jde o tchajwanský nápoj, který vzniknul už v 80. letech 20. století ve městě Tchaj-čung. Receptura spočívá ve smíchání čaje s mlékem nebo ovocem, které se doplní o žvýkací perly.

V 90. letech 20. století nápoj zaznamenal obrovský zájem, a proto se s jeho distribucí pokročilo do Honkongu a Japonska. Odtud byl následně distribuovaný obchodníky do celého světa. Dnes se Bubble Tea pije stejně často jako káva nebo smoothie.

Nenechte si ujít v akci tapiokové kuličky

Jak chutná Bubble Tea?

Chuť nápoje můžeme označit vesměs za sladkou. Tak, jako máme několik druhů káv a čajů, tak máme i množství druhu Bubble Tea. Mezi nejznámější patří čaj z taro mléka, thajského mléka, černého mléka a kávy.

Celkovou chuť nápoje si lidé dolaďují želatinovými kuličkami, kterým se často říká perly. Ty se vyrábějí z tapioky a vařením získávají žvýkací konzistenci. Vyrábějí se v různých příchutích i tvarech.

Nejčastějšími příchutěmi jsou jablko, jahoda, banán a borůvka. Dostupné jsou i varianty manga, liči nebo matcha. Oblíbeným doplňkem jsou také sirupy, které jsou dostupné v různých příchutích a zásadně ovlivňují chuť celého čaje.

Dvě ženy se baví při pití Bubble Tea Canva

Proč je Bubble Tea tak populární?

Úspěch spočívá především ve zvědavosti lidí a jejich ochotě poznávat nové věci. Velkou roli hraje také vzhled nápoje, který prodává. Tento kuličkový zázrak je na první pohled zajímavý. Stal se fenoménem sociálních sítí a mnoho lidí ho kupuje i kvůli vytvoření hezké fotky. O tom, že je tento nápoj opravdovým hitem, svědčí miliony fotek na sociálních sítích, speciálně vytvořené profily, které se věnují tomuto nápoji, anebo fotky fanoušků, které můžete najít v kamenných prodejnách Bubble Tea.

Pozor na hodně kalorií a při nadměrném pití na zácpu

Mnozí mají obavy, zda není každodenní konzumace Bubble Tea zdraví škodlivá. Doteď nebyla prokázána žádná rizika spojená s každodenním pitím kuličkového nápoje. Avšak některým uživatelům se slabším zažíváním mohou kuličky v nápoji způsobovat zácpu. Jsou totiž vyrobeny ze speciální guaranové gumy, která se po kontaktu s vodou rozšiřuje. Těmto střevním problémům se však dá předejít pokousáním kuliček.

Musíme však upozornit, že Bubble Tea není zdravý nápoj. Obsahuje vysoké množství sacharidů, které se nacházejí především ve zmíněných tapiokových kuličkách. Zatímco klasická jídla mají 150–300 kalorií, půllitrový nápoj Bubble Tea má přibližně 390 kcal. Ze všech příchutí je za nejzdravější variantu považována příchuť matcha s chia semínky.

Ochutnali jste už Bubble Tea? A jaká je vaše nejoblíbenější příchuť?