Jak rychle usušit prádlo v zimě bez sušičky?

Prádlo na šňůře na zasněžené zahradě Ivan Babydov / Shutterstock.com

Sušička zabírá poměrně dost místa a některé druhy oblečení může poškodit. Spoustě z nás se tedy nevyplatí. Jak ale sušit prádlo v chladných dnech, kdy se nemůžeme spolehnout na teplý vánek a sluneční paprsky? Stačí znát několik triků a půjde to překvapivě rychle, snadno a levně.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Kde sušit prádlo v zimě?

Pokud nemáte možnost sušení venku nebo v sušárně, umístěte sušák do koupelny, chodby či kuchyně. Nevhodné je naopak sušení prádla v ložnici a obývacím pokoji, kde trávíme nejvíce času.

Myslete také na to, že by sušák na prádlo měl stát dostatečně daleko od stěny a zdroje tepla. Z prádla se totiž odpařuje voda, která zvyšuje vlhkost v místnosti, a tím i riziko vzniku plísní až o 30 %.

Sušení na topení?

Kvůli nepříznivým účinkům na naše zdraví se důrazně nedoporučuje ani sušení na radiátoru – to totiž usnadňuje množení plísní, zejména té z rodu Aspergillus, která napadá astmatiky a osoby s oslabenou imunitou. Ve vzácných případech způsobuje i tzv. aspergilózu, která se projevuje kašlem (výjimečně i s příměsí krve), dušností a únavou.

Dva zasněžené svetry na šňůře venku Roberta Canu / Shutterstock.com

Sušení prádla v mrazu

Teploty pod bodem mrazu prádlu rozhodně neublíží. Pokud tedy máte možnost sušení venku, využijte ji i během zimy, pouze k tomu používejte speciální venkovní sušák. Poškození textilních vláken nehrozí, protože v nich vlastně vznikne led, který se v teplém prostředí opět změní v páru. Prádlo je tak brzy suché, a navíc zbavené bakterií a příjemně voňavé.

  • Tip: I v malém prostoru pomůže dostatečné větrání, které zajistí lepší cirkulaci vzduchu. Místo jednoho velkého sušáku s klasickou pultovou konstrukcí si pak můžete pořídit dva menší sušáky ve vertikální variantě.

Ždímání

Pomoct si můžete také obyčejným ždímáním. Jen pozor na kvalitu materiálu. Jemné látky, krajky nebo textilní výplně zdaleka nesnesou tolik jako například povlečení či ručníky. U těch můžete po vyprání přidat ještě samostatný odstřeďovací program nebo alespoň vybrat odstřeďování na vyšší otáčky.

Odvlhčovač vzduchu

Ve vlhkých prostorách spousta z nás používá odvlhčovače vzduchu, které nejenom zbaví zdi plísní, ale také urychlí sušení prádla. Seženete je přitom v každém elektru a stojí i řádově méně než sušička. Odvlhčovač stačí umístit do blízkosti sušáku a prádlo bude zhruba během tří hodin dokonale suché, aniž by se zvýšila vlhkost vzduchu.

Zdroj: ireceptar.cz, ceskestavby.cz, heureka.cz