Dva důležité vitamíny, které pomáhají v boji s viry. Máte je v lékárničce?

Různé druhy vitamínů a pilulek na dlani Sergii Sobolevskyi / Shutterstock.com

Pro naše zdraví právě začalo zátěžové období. Musíme se bránit covidu, chřipce a ostatním respiračním onemocněním. Hlídat si příjem vitamínů je proto teď důležitější než kdy jindy. Jaké dva vitamíny by ve vaší lékárničce rozhodně neměly chybět?

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Ovoce a zelenina už tolik vitamínů neobsahují

Spoustu vitamínů a minerálů do těla dostaneme prostřednictvím stravy, není proto nutné je hned kupovat v lékárnách. Nicméně v dnešní době už nejsou vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny a ostatních plodin tím, čím bývaly před lety.

Za snížený obsah prospěšných látek v plodinách může intenzivní hospodaření, které půdu v konečném důsledku ochuzuje o minerály. Je tedy mnohdy jednodušší zajistit si příjem potřebných vitamínů v doplňcích stravy. Jedině tak si budete jisti, že vaše tělo dostává tolik, kolik potřebuje.

Různé druhy ovoce a zeleniny Cara-Foto / Shutterstock.com

Vitamín C

Vitamín C je vitamínem, který bychom neměli opomíjet během celého roku, nicméně právě na podzim a v zimě je naprosto nepostradatelným. Je totiž nejlepší zbraní v boji proti virům, kterým znesnadňuje pronikat do tkání.

Doporučená denní dávka

Budete-li mít v těle dostatečné množství vitamínu C, organismus si s potenciální infekcí snáze poradí. Tělo si ale neumí tento vitamín vytvořit samo, proto je nutné jej doplňovat prostřednictvím stravy. Jako doporučená denní dávka pro dospělého člověka je považováno 80–100 mg, avšak v tak náročném období, jako je právě podzim a zima, by příjem vitamínu C měl být 500 mg.

Žena si dává vitamín Kmpzzz / Shutterstock.com

Není se proto čemu divit, že lékárny právě teď mají opravdu širokou nabídku vitamínu C v akci. Pokud potřebujete svůj imunitní systém podpořit více, a to zejména v případech, že budete cítit, že na vás něco leze nebo toho máte v práci hodně, pomohou vám vyšší dávky vitamínu C.

  • Vyzkoušet můžete například Vitamín C Long Effect Celaskon, Vitamín C 1000 s šípky MedPharma nebo Šumivé tablety vitamín C Revital.

Lipozomální vitamín C

Možná už jste také slyšeli o lipozomálním vitamínu C. Je to forma vitamínu C, která je obalená vrstvou fosfolipidů, což jsou tuky podobné těm, které tvoří buněčné membrány. Tímto způsobem se vitamín C lépe vstřebává do krve a do buněk, než když ho přijímáme v běžné formě, například v tabletách nebo kapslích.

  • Objevte například GymBeam Lipozomální Vitamín C, Nupreme Liposomal Vitamin C a pro děti LIPO C ASKOR Junior tekutý lipozomální vit. C.
Žena nakupuje v lékárně gpointstudio / Shutterstock.com

Vitamín D

Dalším velmi důležitým vitamínem je vitamín D (tzv. sluneční vitamín), jehož nedostatek bývá jednou z častých příčin, proč člověk chytne chřipku nebo respirační onemocnění. Vitamín D má totiž zásadní vliv na naši imunitu a jeho nedostatek může mít za následek neschopnost bílých krvinek bojovat proti infekci.

Nedostatek

Přestože jej ve velkém množství obvykle načerpáme během léta, většina populace kvůli naší zeměpisné šířce trpí jeho nedostatkem. Za jeho deficit může také tradiční česká kuchyně, která není příliš bohatá na jeho zdroje (např. losos, sleď, sardinky, tresčí játra, tuňák).

Projevem jeho nedostatku bývá únava a nepříliš dobrá nálada. Pro posílení imunity se proto doporučuje užívat jej zhruba 1000–2000 UI (25–50 mikrogramů).

  • Vyzkoušet můžete Jamieson Vitamín D3 1000 IU, TEREZIA Vitamin D3 2000 IU nebo NATUREVIA Vitamin D3-Efekt 2000 I.U.

Multivitamínové doplňky

Pokud nechcete nechat nic náhodě, jako ideální doplňky stravy se jeví multivitamínové preparáty.

  • Jedním z nejlepších multivitamínových doplňků stravy na trhu je také Nexgen od Reflexu, který má v internetových srovnávačích skvělé hodnocení. Jeho jedinou nevýhodou je snad jen cena, která se pohybuje okolo 500 Kč. Klasikou je CENTRUM Multivitamín AZ, vyhledáváný je i výrobek MedPharma Multivitamin s minerály.

Zdroje: sensilab.cz, euclaboratore.cz, benu.cz, ods.od.nih.gov, webmd.com