Jak je to s vatovými tyčinkami? Mýty, které kolují o čištění uší

Čistíte si uši vatovými tyčinkami pravidelně? Canva

Určitě jste už mnohokrát četli anebo někde slyšeli, že se uši nemají čistit, protože mají samočisticí schopnost, a proto pomoc vatových tyčinek a jiných udělátek k odstranění ušního mazu vůbec nepotřebují. Jenomže kdo nemá vatové tyčinky v koupelně? A jsou vážně tak nebezpečné, jak se o nich říká?

Přečtěte si také

Buddha bowl je ideálním jarním jídlem. Co do ní patří a jak si ji připravit?

Většina lidí si uši čistí vatovými tyčinkami

Většina lidí si uši čistí anebo se o to alespoň snaží. V průzkumu z roku 2017 odpovědělo 98 % z 206 respondentů, že si uši pravidelně čistí, přičemž u 79,6 % lidí byly hlavním čisticím nástrojem skutečně vatové tyčinky.

Poměrně málo, jen 2,4 % dotázaných, odpovědělo, že se při čištění uší někdy zranilo anebo mělo následně nějaké ušní problémy. Celkem 154 dotázaných přisvědčilo, že si možné zranění bubínku či jiné části ucha při čištění uvědomují, a proto jsou opatrní.

Takže ano, čištění uší může být nebezpečné. Pokud si totiž ušní bubínek protrhnete, hrozí, že budete muset podstoupit rekonstrukci ušního bubínku, tedy tympanoplastiku. V mnoha případech se ale může ušní bubínek sám zhojit, zvláště, pokud není prasklina veliká. Kromě případu protrhnutí ušního bubínku respondenti v průzkumu také přiznávali, že se potýkali s tržnými rankami a infekcemi uší.

Někteří lidé si čistí uši kde čím, například hřebíkem nebo párátkem

O to nebezpečnější bývá, když si lidé čistí uši různými udělátky, které kromě toho, že jsou často ostré, nebývají vždy ani bývají hygienicky čisté.

Kromě vatových tyčinek si mnozí totiž čistí uši například vlásenkami, pinzetou, perem, tužkou, gumou od tužky, párátky, dřívky, kancelářskými sponkami, hřebíky, hračkami (například rukou od panenky) a mnohými dalšími horšími a daleko nebezpečnějšími předměty, než jsou ušními lékaři nenáviděné vatové tyčinky.

Ušní maz je zázračná tekutina

Jak už jsme na začátku zmínili, vnější zvukovod má samočisticí schopnost, a to díky ušnímu mazu (cerumenu), který se vatovými tyčinkami snažíme tak důsledně odstraňovat. Ušní maz čistí, chrání, promazává vnější zvukovod a v prostředí ucha se pohybuje díky činnosti čelisti. Ačkoli nevypadá vábně, je pro uši velmi prospěšný, protože obsahuje lyzozomy, glykoproteiny, imunoglobuliny, lipidy, stopové prvky a má baktericidní účinek, což je důležité pro obranné mechanismy uvnitř ucha.

Ušní maz má kyselé pH, něco okolo 4 a 5, a to vytváří v uchu prostředí nepříznivé pro organismy, které mohou způsobovat infekce. Právě jeho odstraňováním si tak ucho můžete nejen poranit, ale především pak narušit toto ochranné prostředí, kvůli čemuž se do něj může dostat bakteriální nebo plísňová infekce.

Tenká vrstva ušního mazu je žádoucí, některým lidem se však maz tvoří nadměrně a může zvukovod ucpat. Dotyčný kvůli tomu špatně slyší, svědí ho v uchu, pociťuje bolest, podráždění a má nutkavou potřebu si ucho čistit. Pokud se tedy do čištění ucha pustíte, musíte být velice opatrní, abyste ušní maz nezatlačili hlouběji a nezpůsobili si tak ještě větší problémy.

Jak si nejlépe vyčistit uši?

Nejlepším způsobem čištění uší je dělat tak cípem papírového kapesníčku, kterým si ucho vyčistíte jenom po vnější straně. Vhodnou a šetrnou metodou čištění zevního zvukovodu jsou ušní kapky a spreje k tomuto účelu určené, například Aurecon, Vaxol, Akustone či Aurisclean.

Lékaři doporučují i proplachování ucha 3% peroxidem vodíku, ale to určitě nedělejte v případě, že nevíte, co s uchem máte. Pokud byste totiž měli například zánět ve vnějším uchu, mohl by se dostat až do vnitřního ucha a způsobit daleko horší komplikace. Zdravé uši lze vyčistit i proudem vlažné nebo mírně teplé vody, kterou si natáhnete do injekční stříkačky (samozřejmě bez jehly). Ovšem pozor – při příliš častém čištění touto metodou může opět hrozit zánět.

Sáhněte po odborné pomoci

Možná také přemýšlíte nad použitím ušních svíček, na které jste od známých slyšeli samou chválu. Ušní lékař vás za ně však nepochválí. Používání ušních svící může být nebezpečné – jednak může dojít k protrhnutí ušního bubínku, oheň ze svíčky vás navíc může popálit a paradoxně zatlačit ušní maz ještě hlouběji.

Než samoléčení ušních problémů je proto nejlepší navštívit ušního lékaře, který vám poskytne odbornou pomoc a poradí, jak si uši čistit nejlépe.