Už žádné žmolky a chlupy na vypraném prádle! Pomůže kousek alobalu

Ženská ruka drží kouli z alobalu Pixel-Shot / Shutterstock.com

Vytahujete z pračky po každém praní oblečení plné žmolků a chlupů? Na vině bohužel není pračka, ale statická elektřina, která tyto nečistoty shlukuje a přitahuje. Naštěstí existuje jednoduchý pomocník, který vás tohoto problému jednou provždy zbaví. A má ho doma každý.

Přečtěte si také

Hříšně dobrá buchta: Sladký Orgasmus je rychlovka, kterou budete milovat

Proč dávat alobalové kuličky do pračky i sušičky?

Jak už jsme zmínili, je to právě statická elektřina, která během praní způsobuje, že na oblečení ulpívají chlupy, vlasy a žmolky. Alobal ovšem dokáže tuto elektřinu eliminovat.

Když proto pokaždé přihodíte do bubnu pračky 2 až 3 alobalové kuličky, ty doslova odmetou všechny nečistoty od vašeho oblečení. A zmírní i takové neštěstí, jakým je zapomenutý papírový kapesník v kapse.

Zabraňují usazování pracího prášku na oblečení

Další výhodou praní s alobalovými kuličkami je fakt, že dokážou odstranit zbytky pracího prášku, který tak často ulpívá na oblečení. Nejen, že na tmavých kouscích zanechává nevzhledné skvrny, ale lidem s citlivou kůží může způsobovat ekzémy a jiné alergické reakce.

Spotřebujete méně pracích prostředků

Někteří lidé také nedají dopustit na kuličky z alobalu z toho důvodu, že mechanicky zlepšují prací proces a prádlo je po jejich použití lépe vyprané a nevyžaduje tolik pracího gelu či prášku a aviváže. Zda kuličky fungují i v tomto ohledu, budete muset posoudit sami, každopádně prací prostředky alobalu nijak nevadí a nesnižují jeho antistatické účinky.

Urychlí a usnadní sušení v sušičce

Po vyprání prádla můžete použité kuličky přesunout do sušičky, kde udělají stejně dobrou službu. Během sušení budou prádlo načechrávat a jednotlivé kousky od sebe oddělovat (už žádné ponožky schované a nalepené na dalším oblečení). Díky lepší vzdušnosti bude navíc prádlo schnout rychleji a sušička nespotřebuje tolik energie.

Žena válečkem oddělává nečistoty ze svetrů Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak vyrobit alobalové kuličky?

Výroba kuliček je opravdu snadná. Stačí vzít větší kus alobalu a mačkat a mačkat. Výsledná kulička by měla mít maximálně velikost tenisáku, nejméně v průměru asi 5 cm. Důležité je její povrch důkladně uhladit, aby z ní netrčely žádné ostré části, které by mohly oblečení poškodit nebo vytahat nitky. Jinak se však nemusíte použití alobalových kuliček nijak bát – pro prádlo i vnitřek spotřebiče jsou zcela bezpečné.

Nespornou výhodou je i fakt, že kuličky z alobalu můžete díky jeho odolnosti používat opakovaně, a to až po dobu 6 měsíců. Před každým praním pouze zkontrolujte, že se nedrolí. Stejné alobalové kuličky klidně používejte do pračky i sušičky po sobě.

Tip: Podobnou službu vám udělají také speciální prací míčky, které se dají koupit v obchodech. Alobal vás ovšem vyjde levněji a použít ho můžete doslova během chvilky.

Ruličky alobalu a zmuchlaný alobal Mouse family / Shutterstock.com

Alobal usnadní práci i při žehlení

Alobal si vezměte na pomoc i v závěrečné fázi péče o prádlo, k žehlení. Vrstvu alobalu natáhněte pod potah žehlicího prkna. Hliníková fólie se při kontaktu s žehličkou zahřeje a zajistí tak přenos tepla i ze spodní strany žehleného oblečení. To se bude automaticky narovnávat i z druhé strany a proces žehlení se vám výrazně zkrátí a zjednoduší.

Zdroje: ireceptar.cz, svetkreativity.cz, bydlimeutulne.cz, damskydenik.cz