Bílé jahody? Vypěstujete je na zahradě i balkoně! Některé druhy mohou jíst i alergici

Žena má hrst plnou bílých jahod Princess_Anmitsu / Shutterstock

Bílé jahody vypadají nezrale, ale opak je pravdou. Toto ovoce má červená pouze semínka a pochutnáte si na něm právě, když zbělá. Co si tedy letos na zahrádce nebo balkonu vypěstovat tuto zvláštnost?

Přečtěte si také

Tekuté stěrače na auta: Nejen pro vaše vozidlo, ale i pro krásně čistý sprchový kout

Proč jsou jahody bílé?

Ve skutečnosti existuje mnoho plodů druhu Fragaria (jahodovník), které za plné zralosti dosahují bílé barvy. Pořád vám ale nejde do hlavy, jak můžou být jahody bílé? Je pro to docela jednoduché vysvětlení – za všechno mohou proteiny, které jsou za zabarvení zodpovědné.

Hlavním z nich je tzv. „Fra a 1“ – jahody, které ho obsahují dostatek, jsou ve své vrcholné zralosti typicky červené. Ovšem ty, které mají tohoto proteinu nedostatek, nebo v nich dokonce úplně chybí, jsou i ve své vrcholné zralosti bílé. Jedná se zkrátka o jejich speciální genetický kód, který jim nedovolí zčervenat.

Bílé jahody v dřevěné misce MERCURY studio / Shutterstock.com

Co může za alergii na jahody?

U proteinu Fra a 1 ještě chvíli zůstaneme. Jeho označení je zkratkou, která nám toho moc neprozradí – pokud ovšem použijeme celé jméno, tedy Fragaria allergen A1, začíná být už všechno jasné. Ano, ve většině případů může za potíže právě tento protein.

Zkuste bílé jahody, ale buďte opatrní

Pokud je tedy alergie na jahody i váš případ, vyzkoušejte si doma zasadit jahody bílé. Ale dávejte pozor, i tak se alergie může projevit, protože Fragaria allergen A1 někdy v malém množství také obsahují. Rozhodně se proto informujte u prodejce a případně jejich konzumaci konzultujte se svým lékařem.

Které odrůdy bílých jahod existují?

Existuje několik odrůd bílých jahod, nicméně hlavními dvěma jsou Alpine (Fragaria vesca), která pochází z Evropy, a Beach (Fragaria chiloensis) z Chile. Odrůdami White Alpine Strawberries jsou Albicarpa, Krem, Pineapple Crush, White Delight, White Giant, White Solemacher a White Soul. Některé z nich seženete i u nás, například White Delight.

Pozor na ananasové jahody

Bílé jahody s příchutí ananasu, tedy Pineberries (Fragaria ananassa), jsou velmi oblíbené ve Velké Británii a mají několik dalších odrůd. Vypadají stejně jako červené jahody, na které jsme zvyklí, jen jsou bílé a mají červená zrníčka. Dávejte si u nich však pozor, když na sluníčku zrůžoví. Pokud máte na jahody alergii, neměli byste je po zbarvení konzumovat, protože mohou obsahovat malé množství proteinu Fra a 1.

Jahodový crumble
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Jahodový crumble

Jahodový crumble je doslova nabitý zdravím díky obsahu ovesných vloček i ovoce. Připravte si jej ke snídani a nakopne vás energií na celé dopoledne. A chutná přímo báječně.

Jahodový crumble
Jahodový milkshake
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Jahodový milkshake

Jahodový milkshake s mlékem a zmrzlinou patří mezi letní nápoje, které výborně chutnají a také osvěží. Dopřejte si tuto lahodnou svačinku, kterou budete mít hotovou snadno a rychle.

Jahodový milkshake

Jak pěstovat bílé jahody?

Jahodám, bílým i těm červeným, dělá dobře kyselé prostředí, proto byste měli do míst, kde je plánujete zasadit, přimíchat rašelinový substrát a promísit ho se zeminou. Jestliže jste to nestačili udělat už na podzim, můžete zeminu na jarní výsadbu připravit i teď. Stačí do ní tak dva až tři týdny před samotným sázením zapracovat kompost společně se základními hnojivy typu Cererit a NPK – ale bez chlóru, ten totiž jahodníkům nesvědčí.

Zdroje: Kupi, National Library of Medicine, Gardening know how, Strawberry plants