Vážíme bez váhy: Kolik gramů má lžíce, lžička a kolik se vejde do hrnku? Tahák, který vás zachrání

Žena odměřuje mouku v kuchyni Pressmaster / Shutterstock.com

Připadá vám vaření jako malá chemická laboratoř a trošku vás to děsí? Nebo vám vypověděla službu vaše věrná váha? Případně vás přesné odměřování ingrediencí jednoduše nebaví? Ať už je vaše odpověď jakákoliv, máme pro vás praktické řešení. Vaše kuchyně je totiž plná šikovných pomocníků, kteří vás zachrání, i když nemáte po ruce váhu ani odměrku. Chcete vědět, jak na to?

Přečtěte si také

Co říká barva žloutku o kvalitě vajíček? Odborníci radí, na co se zaměřit

Kolik gramů má jedna polévková lžíce mouky, cukru, másla nebo vody?

Jedním z klíčových pomocníků je polévková lžíce. A to hned dvojitým způsobem. Záleží, zda ji použijete zarovnanou, nebo vrchovatou. Přinášíme malý tahák, jak s ní pracovat:

  • hrubá mouka – zarovnaná 11 g / vrchovatá 20 g, tedy 100 g hrubé mouky = 5 vrchovatých lžic;
  • hladká mouka – zarovnaná 10 g / vrchovatá 25 g, 100 g hladké = 4 vrchovaté lžíce;
  • polohrubá mouka – zarovnaná 11 g / vrchovatá 22 g, 100 g polohrubé = 4 vrchovaté lžíce + 3 kávové lžičky;
  • rýže – zarovnaná 20 g / vrchovatá 30 g;
  • cukr moučka – zarovnaná 12 g / vrchovatá 25 g, 100 g moučky = 4 lžíce;
  • ovesné vločky – vrchovatá 10 g;
  • krupice – zarovnaná 10 g / vrchovatá 22 g;
  • máslo (tuk) rozpuštěné – 15 g zarovnaná (pozor olej – 20 g);
  • máslo tuhé – 30 g vrchovatá;
  • kakao – 25 g vrchovatá;
  • rozinky – 25 g vrchovatá;
  • voda – 18 g zarovnaná;
  • mleté ořechy – 15 g vrchovatá;
  • med – 35 g zarovnaná;
  • majonéza – 30 g vrchovatá;
  • tvaroh – vrchovatá 30 g.
Ženská ruka přidává do mísy špetku soli. Edgar BJ / Shutterstock.com

Jak je to s váhou surovin v kávové lžičce?

  • cukr krupice – zarovnaná 6 g / vrchovatá 10 g;
  • mák – zarovnaná 9 g;
  • sádlo nebo máslo – zarovnaná 5 g / vrchovatá 15 g (polévková vrchovatá 30 g);
  • med – zarovnaná 18 g;
  • sůl – zarovnaná 8 g;
  • skořice – 8 g;
  • mleté ořechy – 6 g.

Hrnek, šálek nebo sklenička

Existuje řada receptů, kde už váha hrnky zcela nahradila, ale pokud máte po ruce zrovna recept klasický, je dobré znát možnosti své kuchyně. Chce to trochu cviku, ale tato vědomost se vám vyplatí. A pozor – hrnek není šálek a už vůbec ne sklenička!

Hrnek mívá 250 ml (vyplněn cca 2 cm pod okraj), sklenice cca 200 ml (ideální je ta hořčičná) a šálek má 150 ml (vyplněn 1 cm pod okraj). Pokud počítáme standardní hrnek 250 ml, pak budou váhy v gramech následující:

  • hrubá mouka – 170 g;
  • hladká mouka – 135 g;
  • krupice – 170 g;
  • ovesné vločky – 100 g;
  • rýže – 250 g;
  • tuk, máslo – 250 g;
  • olej – 230 g;
  • marmelády – 380 g.
Žena sype cukr do odměrky. SeventyFour / Shutterstock.com

Kolik gramů má kostka cukru nebo žloutek?

Zatímco tekuté nebo sypké věci můžeme relativně snadno odvodit, některé hodnoty si musíme zapamatovat. Víte například kolik váží střední brambor anebo žloutek? Často se od této váhy odvíjí další kroky v receptu, je tedy dobré vědět, že:

  • malý brambor je cca 60 g, střední cca 90 g a velký počítá až s 200 g;
  • velká kostka cukru je 10 g (malá 5 g);
  • žloutek váží 20 g;
  • standardní hluboký talíř pojme až 350 ml vody;
  • lžíce tekutiny má cca 14 až 15 g;
  • 1 dl je cca 7 polévkových lžic;

A teď už nezbývá nic jiného než si naplánovat, co chutného uvaříte. A aby vám chutnalo ještě lépe, zkoukněte výhodné ceny Kupi.cz.

Naběračky, hrsti a špetky – jaký mají objem a hmotnost?

Někdy recept uvádí množství ingrediencí nejen v hrnečcích a lžících (typickým příkladem je sušené droždí nebo prášek do pečiva), ale také ve špetkách či naběračkách. Kolik gramů nebo mililitrů to ale je?

Tady jsou orientační množství:

  • čajová lžička = 5 ml,
  • polévková lžíce = 15 ml,
  • hrnek = 250 ml,
  • větší hrnek = 350 ml,
  • naběračka = 100 ml,
  • sklenice = 200 ml,
  • špetka soli = 1 g,
  • hrst ořechů = 20 g,
  • hrst arašídů = 24 kusů,
  • hrst mandlí = 16–18 kusů,
  • hrst kešu ořechů = 12 kusů,
  • hrst vlašských ořechů = 10 poloviček ořechů.

Zdroj: Kupi