Jste si jistí, které druhy ovoce a zeleniny můžete podávat vašim psím kamarádům?

Velký pes čichá k ruce s jablkem Anaite / Shutterstock.com

Ovoce a zelenina nejsou typickou pochoutkou pro čtyřnohé psí společníky, přitom však ale tvořily přirozenou součást stravy jejich předků. Víte, které druhy můžete zařadit na psí jídelníček? Inspirujte se a připravte svým mazlíčkům něco na zub.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Jaké ovoce a zeleninu psům nedávat?

Jsou druhy ovoce a zeleniny, na kterých si váš pes s radostí smlsne. Ale také ty, které mohou být pro mazlíčky nebezpečné. Rozhodně nedávejte psím parťákům například cibuli a česnek nebo avokádo, hrozny a rozinky.

Pejskům nepodávejte ani třešně – nebezpečné jsou totiž především pecky. Nejen ty třešňové, nýbrž například i meruňkové, které jsou při rozkousnutí toxické.

A jak je to s brambory? Syrové nepodávejte, vařené ovšem výjimečně podávat lze – kvůli horšímu trávení nicméně nejsou ideální. Vhodnější jsou batáty, které psí kamarádi mohou a určitě si na nich pochutnají.

Originální surovina nejen pro vaše mazlíčky

Kupte se slevou Batáty.

Porovnat slevy

Jaké ovoce psi mohou?

Zakázané druhy ovoce a zeleniny znáte. Co ale ovoce, které pejskům může zachutnat? Čím oživit jídelníček?

  • Váš mazel by si mohl pochutnat třeba na lahodném lesním bobulovitém ovoci. Maliny a borůvky jsou typickou pochoutkou.
  • Hodí se také jahody, banány, meruňková dužina, ananas nebo dokonce kiwi.
  • Podávat můžete i kousek jablka či hrušky.

A jak dávkovat? Ovoce podávejte psům s mírou – je sice plné vitamínů, avšak také obsahuje velké množství cukru a vlákniny.

Pes drží mrkev v tlamě Stickler / Shutterstock.com

Jaká zelenina je vhodná pro psy?

Většina zeleniny, kterou si dopřáváte vy sami, je pro psy přijatelná kromě výše zmíněných zakázaných druhů. Mazlíčkům ji můžete podávat syrovou, ale i vařenou. Záleží na tom, jak a čím krmíte. Některé druhy zeleniny se mohou stát také oblíbeným pamlskem, například kousek mrkve. Podávat lze dále špenát, listový salát, okurku, hrášek, rajčata, červenou řepu, zelené fazolky a cuketu.

Barfování

A jaká strava je pro mazlíčky ideální? Pokud má pejsek zažívací potíže, trpí potravinovými alergiemi nebo mu nesedí granule, zkuste barfování – krmení syrovou stravou, převážně masem, kostmi, bylinkami, ovocem a zeleninou. Jde o přirozenou stravu, která sedí i pejskům s citlivějším zažíváním.

A protože je každý čtyřnohý kamarád stejně jako člověk individuální osobnost, probádejte oblast ovoce a zeleniny přímo s vaším parťákem – možná vás překvapí, co všechno mu zachutná.