Jste o Vánocích pravidelně nemocní? Na vině může být alergie na vánoční stromek

Žena se drží za hlavu před vánočním stromečkem Alliance Images / Shutterstock.com

Aspergillus, Penicillium, Cladosporium a padesát dalších. To jsou plísně, které výzkumníci našli na 23 vzorcích vánočních stromečků. Hlavou jim totiž vrtalo, kolik plísní je asi odpovědno za vánoční alergii, které se říká syndrom vánočního stromku a která trápí zejména ty, jež jsou alergičtí na plísně. Pokud se vám tedy na Vánoce pravidelně zhoršuje zdravotní stav, zde je pravděpodobný viník. Je jím živý vánoční stromeček!

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Problémy s dýcháním nebo vyrážka

Alergie, a to nejen na vánoční stromeček, jsou různé. S příchodem tohoto tradičního symbolu Vánoc domů tak mohou někteří trpět na ucpaný nos, musejí častěji používat inhalátor, protože se jim zhoršuje astma, anebo se jim na těle objeví vyrážka. A den ode dne to může být horší.

Aspergillus, Penicillium a Cladosporium nejsou jedinými plísněmi, které na vánočním stromečku mohou hodovat, ale patří mezi ty nejčastější. Plíseň Aspergillus (česky kropidlák) může potrápit zejména jedince se sníženou imunitou. Penicillium neboli štětičkovec, ze kterého se vyrábí penicilin, může zapříčinit u některých lidí alergickou reakci a Cladosporium velmi často způsobuje kožní potíže.

S umělým vánočním stromkem alergie na pyl nehrozí

S přibývajícími dny se alergie zhoršuje

Právě studie z roku 2011, jejíž závěry jsme zmiňovali v úvodu, odhalila, že během prvních tří dnů, co byl stromeček umístěn v domě, bylo ve vzduchu naměřeno na 800 zárodečných buněk plísní na metr krychlový. Čtvrtý den však jejich počet začal narůstat a za dva týdny byla naměřena koncentrace okolo 5 000 buněk na metr krychlový, což už je nemalé množství.

Žena kašle a v pozadí je vánoční stromeček Krakenimages.com / Shutterstock.com

Pozor na pyl a pryskyřici

Dalším možnými alergeny z vánočního stromečku mohou být pro některé jedince pryskyřice, která ze stromku vytéká, a samozřejmě také pyl. Je proto vhodné volit takový typ jehličnanu, který produkuje jen málo pylu – například jedle, smrk nebo cypřiš. Naopak nejsilnější alergeny vytváří borovice.

Abyste tedy co možná nejvíce minimalizovali možné alergické problémy, ať už jde o plísně či pyl, než stromeček umístíte do stojanu, nejdříve s ním zatřeste a pak ho pro jistotu ještě osprchujte.

Ani umělý vánoční stromek není výhrou

Lepším řešením však není ani pořízení umělého vánočního stromečku namísto toho živého. Záleží totiž na tom, v jakém prostředí tento stromek po zbytek roku skladujete. I on může být napaden plísněmi, pokud jej máte uložen na vlhkém místě, kde se to mikroorganismy jen hemží.

Kromě toho může na umělém vánočním stromečku ulpět i prach, měli byste jej tedy před nazdobením ještě osprchovat, aby alergici v domácnosti neměli zkažené Vánoce. A pozor, zvlášť citliví jedinci mohou být alergičtí i na PVC, ze kterého se umělé stromky vyrábějí.

Který tedy nakonec zvolíte? Živý, nebo umělý?