Starou nebo rozbitou vánoční ozdobu nevyhazujte! Dají se z nich vykouzlit krásné věci

Zlatá skleněná ozdoba se tříští o zem vedle stromečku Adrian_am13 / Shutterstock.com

Vánoce už klepou na dveře a vy máte starosti, jak všechno do Štědrého dne stihnout? A do toho se ve všech nákupních centrech mačkají davy lidí. Že byste nejraději nikam nechodili, ale potřebujete dokoupit dekorace na stromeček? Máme pro vás tipy, jak vylepšit staré ozdoby nebo jak jednoduše vyrobit nové.

Přečtěte si také

Chybí vám zákusky z IKEA? Tradiční švédský mandlový dort si můžete upéct i doma

Jak vyrobit vánoční ozdoby?

Chtěli byste letos změnit vánoční výzdobu, avšak kvůli davům se nechystáte do obchodů? Anebo vás ani nezaujal výběr z našich supermarketů? Nezoufejte – dáme vám tipy, jak ozdoby na Vánoce vyřešit.

Bude to chtít chvilku času a trochu kutilství, cenově je to ovšem nesrovnatelný rozdíl. A navíc můžete do některých řešení zapojit i děti!

DIY oprava starých ozdob

Projděte si vše, co máte, a vytřiďte ozdoby, které budete chtít vylepšit. Dále budete potřebovat tekuté lepidlo, štětec a několik dekoračních věcí – např. třpytky, perleť, malé hvězdičky a další sypané dekorace. Staré ozdoby pak lepidlem potřete, zasypte je třpytkami či jinými dekoracemi a nechte alespoň 12 hodin proschnout.

  • Ideálně zvolte lepidlo značky Herkules – jednak dobře drží a jednak po zaschnutí zprůhlední, díky čemuž třpytky krásně vyniknou.
Kočka stojí za svrženým vánočním stromkem Sharomka / Shutterstock.com

Jak využít rozbité vánoční ozdoby?

Rozbité skleněné ozdoby už zpravidla dohromady neslepíte, na zdobení se však přesto hodí – můžete si z nich totiž připravit zdobicí drť, jíž posypete jiné ozdoby. Jak na to?

  • Vmíchání drti do lepidla je důležité – kdybyste jí totiž ozdoby pouze zasypali, mohla by odpadávat a někomu ublížit. Předběžným smícháním s lepidlem bude nicméně celistvá a hezky obalená, díky čemuž se spíše nevydrolí a neodpadne na podlahu.

Do dvou sáčků vložte rozbité ozdoby a několikrát je přejeďte válečkem, abyste získali úplnou drť či jemný prach. Směs následně v malé nádobce důkladně promíchejte se lžicí tekutého lepidla. Výsledek pak štětečkem naneste na dřevěné či jiné ozdoby, ale taktéž na svitky skořice či na ozdobné perníčky.

Barevné i bílé vánoční ozdoby na stromeček

V hobbymarketech, ale i domácích potřebách nebo hračkách lze zakoupit barevné spreje. Kupte si bílý, zlatý, stříbrný, případně jaký se vám bude hodit, a staré ozdoby jednoduše přestříkejte. Můžete si pomoct i papírem nebo fólií, jimiž se dají překrýt části, které zrovna barvit nechcete.

Návod, jak vyrobit „porcelánové“ ozdoby ze škrobu

Chcete si vyrobit vlastní zajímavé ozdobičky, které vypadají stylově a které jen tak někdo nemá? Vyzkoušejte náš postup, jenž vás zaručeně nadchne – a pokud chcete, přizvěte i děti, ať vám pomohou.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek jedlé sody
  • ½ hrnku kukuřičného škrobu – nezaměňovat s bramborovým
  • ½ hrnku studené vody
Čtyři vánoční koule ozdobené třpytkami a dekoračními kamínky Tkachev Dmitry / Shutterstock.com

Postup:

  1. Škrob a jedlou sodu nasypte do pánvičky s nepřilnavým povrchem, promíchejte a přilijte vodu. Pozvolna míchejte a nechte zahřívat – hmota začne během chvilky hrudkovatět. Na mírném plamenu ji však dále míchejte, dokud se nespojí.
  2. Poté ji opatrně přelijte na talíř a nechte vychladnout – bude velmi horká, takže pozor na spálení!
  3. Ještě teplou hmotu několikrát propracujte jako běžné těsto a můžete začít vykrajovat, tvořit, plést aj. Dají se do ní taktéž obtisknout různé struktury, například vlákna od hrubého svetru, která dodají ozdobám šmrnc. Nezpracovanou hmotu uchovejte v sáčku mimo lednici.
  4. Po utvoření nechte výrobky důkladně proschnout na suchém místě a během schnutí je ještě několikrát otočte, aby se nezkroutily. A po vyschnutí se pusťte do dekorování dle své fantazie – nejlépe zvolte akrylové barvy či barevné fixy.
Člověk navléká provázek na ozdoby vyrobené z bílé hmoty Netrun78 / Shutterstock.com

Pokud vás nápady a tipy na recyklaci starých či výrobu nových dekorací zaujaly, budeme moc rádi, když s námi své zkušenosti budete sdílet. Popište nám do komentářů, jak se vám tvoření povedlo. A pokud se nebudete pouštět do žádných změn, nevadí – užijte si hlavně klidné svátky!

Zdroj: ekovanoce.cz