Asi každý si někdy koupil kovovou tubu s kondenzovaným mlékem a jen tak si pocucával. Piknik, Jesenka a Pikao jsou notoricky známé výrobky, ale věděli jste, že mají alternativy? Prošli jsme pár českých supermarketů a připravili jsme pro vás informace o složení, kaloriích a cenách.
Co se týče kondenzovaných mlék (a smetan, viz později), v českých supermarketech, potravinách a večerkách jasně dominuje značka Tatra z Mlékárny Hlinsko. Její výrobky jsou na trhu už od 40. let minulého století.
Právě zde spatřilo světlo světa legendární Salko v plechovce i slavné tuby Piknik, Jesenka a Pikao. Dodnes je koupíte nejen v kovových tubách, ale i v plechovkách nebo kapsičkách.
Sortiment „kondenzovaných mlék“ zahrnuje klasické slazené varianty, zkaramelizované Salko i neslazené zahuštěné mléko na vaření. Většina supermarketů navíc nabízí i své privátní značky, které jsou zpravidla o něco levnější, ale složení i nutriční hodnoty mají prakticky stejné.
Historie těchto sladkých mlék sahá do 60. let 20. století. Jesenka se původně zrodila v mlékárně v Zábřehu dokonce už v 50. letech, Piknik se začal vyrábět v roce 1964 a Pikao přišlo v roce 1970.
Všechny výrobky se dodnes vyrábějí podle původních receptur a bez konzervantů. Liší se především základem, někde jde jen o mléko, jinde o smetanu, v případě Pikaa pak o mléko s kakaem. Salko se vyrábí v klasické i karamelové variantě, která je oblíbená hlavně při vánočním pečení.
Pokud vás zajímá, který výrobek má nejvíc kalorií, tak z nabídky Tatra je to Jesenka. Obsahuje 405 kcal na 100 g, což je nejvíc ze všech tradičních výrobků Mlékárny Hlinsko. Ovšem energeticky ještě vydatnější je smetanová varianta od značky Condé. Tam se hodnota energie vyšplhala dokonce na 434 kcal na 100 g!
Další produkty už jsou na tom o něco lépe. Piknik v tubě a Salko v plechovce mají shodně kolem 321 kcal, Pikao se drží na 318 kcal. Z alternativ stojí za zmínku i Condé mléčné (333 kcal) nebo kakaové (314 kcal). Jak je vidět, rozdíly nejsou nijak propastné, rozhoduje spíš chuť a cena.
Slazená kondenzovaná mléka se vyrábějí z mléka nebo smetany a cukru. Někteří výrobci se chlubí, že jsou bez éček a konzervantů, což je pravda. Přesto se nedá říct, že by šlo o zdravou potravinu. Ale ani ne o nezdravou.
Hlavním problémem je velké množství cukru. Jediná tuba Pikniku nebo Pikaa obsahuje více než 40 g cukru, Jesenka kolem 36 g. To je v podstatě denní doporučená dávka přidaného cukru pro dospělého člověka. Při časté konzumaci tak může dojít k nadměrnému příjmu energie a zatížení organismu, zejména u dětí.
Ano, i když v regálech supermarketů je zatím moc nenajdeme. Domácí veganské verze si ale snadno připravíte sami. Základ tvoří třeba kokosové mléko a cukr. Stačí je svařit, dokud směs nezhoustne na konzistenci Salka. Přidáním kakaa získáte veganskou variantu Pikaa.
Na internetu najdete i recepty s datlovým nebo agávovým sirupem, které dodají lehce karamelovou chuť. Výhodou je, že přesně víte, co v „mlíčku“ máte, a můžete si podle chuti regulovat sladkost i hustotu.
Pokud je vám aspoň cca 25 plus, tak slazená kondenzovaná mléka pravděpodobně patří k vašemu dětství. Tím pádem máte na tyto výrobky chuť i v dospělosti.
Ale platí tu staré pravidlo – všeho moc škodí. Jak jsme už zmínili, obsahují velké množství cukru i tuku, proto by si je děti i dospělí měli dopřávat jen občas, ne pravidelně. Jako občasné mlsání OK, ale každodenní sladkost si z nich rozhodně nedělejte.
Pokud vám vadí množství cukru, můžete si kondenzované mléko vyrobit i doma. Stačí svařit plnotučné mléko s cukrem, a kdo chce, může část výrobku nahradit umělým sladidlem. Ale cucání z kovové tuby a rolování se stejně nic nevyrovná, že?
Zdroje: Kupi.cz, etikety zkoumaných produktů, Tatramleko.cz, Aktin.cz