Na trhu aktuálně není tak žádaných (a obtížně dostupných) nudlí, jako jsou tenké kataifi, které se proslavily díky virální dubajské čokoládě. Co jsou ale tyto nudle zač? Pokud je sháníte i vy, poradíme navíc, jak s nimi v kuchyni pracovat, kde je koupit nebo jak si je snadno vyrobit doma podle receptu, který zvládne každý. Všechny suroviny máte pravděpodobně už doma.
Většina z nás se s nimi setkala ještě mnohem dříve, než se na scéně objevila slavná dubajská čokoláda. Jsou totiž základem oblíbeného dezertu baklava nebo sladkých hnízd, která známe z dovolených v Řecku jako typický zákusek místních restaurací.
Kataifi (nebo též kadaifi, kadayif) je vlastně filo těsto v podobě tenkých a křehkých nudliček. Jsou obvyklou surovinou arabské, řecké, turecké i rumunské kuchyně. Nejčastěji se využívají jako základ pro mnoho tradičních balkánských a blízkovýchodních sladkých dezertů, ve kterých se obvykle doplňují ořechy, sladkými sirupy, máslem, tvarohem nebo sladkým krémem. Výborné jsou ale i ve slaných kombinacích, používají se například jako křupavý obal pro jednohubky ze sýrů, oliv, masa nebo mořských plodů.
isa yurtsever / Shutterstock.com
K dostání jsou nudle obvykle ve dvou možných formách:
Vzhledem ke struktuře vyžaduje práce s kataifi nudlemi všeobecně trochu více jemnosti a opatrnosti. Před použitím je obvykle nutné je nechat lehce nasáknout rozpuštěným máslem nebo olejem, aby získaly pružnost a snadněji se s nimi manipulovalo.
U nás se nejedná o zcela běžnou surovinu, aktuálně navíc může být vzhledem k obrovské poptávce o něco obtížnější ji sehnat. My jsme na kataifi narazili ve specializovaných kamenných obchodech a e-shopech s řeckými, arabskými nebo orientálními (asijskými) specialitami, případně s dovozovými a zahraničními potravinami.
Pokud se vám kataifi pořídit nepoštěstí, můžete případně zkusit koupit filo těsto, které prodávají i některé velkoobchody či online supermarkety. A plátky si na tenké nudličky vlastnoručně pokrájet nebo nařezat.
Axel Mel / Shutterstock.com
Velmi snadno si ale nudličky připravíte i doma z tekutého těsta, na které budete potřebovat jen pár základních surovin:
Postup:
Zdroje: My Greek Dish, Much Butter, autorský text