Jak zachránit sražený svetr s pomocí vlasového kondicionéru? Vyzkoušejte tip z TikToku

Žena, která drží v ruce žlutý svetr, vytažený z pračky ssuaphotos / Shutterstock.com

Srazil se vám při praní oblíbený svetr? I když je teď o pár čísel menší a vešlo by se do něj sotva pětileté dítě, nic není ztraceno. Svetr tedy určitě nevyhazujte, ale pokuste se ho znovu zvětšit. Inspiraci najdete v mnoha videích na TikToku, YouTube i Instagramu. A dobrou zprávou je, že většina z nich funguje nejen na vlnu a kašmír, ale i na směsové a syntetické materiály. Jak tedy postupovat?

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Čím zachránit sražený svetr?

Pomůže vám kondicionér nebo i jemný dětský šampon v množství, které se vejde do dlaně. Pak už stačí jen voda s teplotou okolo 20 až 30 °C. Opravdu nesmí být příliš horká ani studená, pouze vlažná. Svetr tedy namočte do umyvadla či lavoru s vodou, nechte ho nasáknout a přidejte kondicionér. Přibližně po 30 minutách můžete začít s roztahováním do šířky i délky a nezapomeňte přitom ani na rukávy. Po celou dobu buďte velmi opatrní, abyste jemná vlákna nepoškodili. Obzvlášť jemnou péči potřebují přírodní materiály.

Prací gel, položený v koši s prádlem ezhenaphoto / Shutterstock.com

Potom už svetr vyjměte, ale neždímejte, a zabalte do ručníku, který nasákne přebytečnou vodu. Pak teprve ho rozprostřete na čistou osušku nebo froté prostěradlo, které máte položené na zemi, aby úplně doschnul. V žádném případně ho ale nenechte viset na sušáku, a to ani na ramínku. Počkejte do druhého dne a jakmile bude suchý, můžete vyzkoušet, jestli vám opět sedí. Pokud se vám to povede, už nemusíte mít strach z nehody s pračkou a třeba zvládnete zachránit i svetr, který v tomto stavu najdete v secondhandu za zlomek ceny. Držíme palce.

Jak prát svetr, aby se nesrazil?

Důležitá je především prevence, která vám ušetří spoustu práce. Stejně jako u praní jiného oblečení se tedy vyplatí řídit pokyny na štítku a nikdy nepřekračovat doporučenou teplotu. Dále si dejte pozor i na rychlost otáček. Čím vyšší jsou, tím lépe bude svetr vyždímaný, ale také se může snadněji zničit.

A co je nejdůležitější? Svetry určitě neperte po každém nošení. Většinou je stačí vyvětrat na čerstvém vzduchu nebo osvěžit v sušičce, případně párou, která vznikne v koupelně při sprchování. V případě luxusních kousků přesto doporučujeme raději profesionální čištění. Cenově je sice dražší, ale svetry vám díky tomu déle vydrží jako nové a rozhodně se nesrazí.

Zdroj: TikTok, redakce Kupi