Topná sezona je na spadnutí. Na kolik vás vyjde dřevo nebo brikety?

Interiér s kamny Ingrid Maasik / Shutterstock.com

Přestože je letos obzvláště teplé babí léto, chladnější dny už klepou na dveře a topná sezóna brzy začne. V několika příštích měsících nám budou teplo domova zajišťovat krby a kamna, ve kterých lze topit dřevem či briketami. Prozradíme vám, jaké jsou mezi nimi rozdíly, na kolik vás tato pevná paliva přijdou v hobby marketech a kolik stojí dřevo od lesníků.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Zájem o krby a kotle roste

Také už doma po večerech oblékáte teplý župan a huňaté ponožky? Počasí posledních dní napovídá, že se blíží topná sezóna a brzy už bude nutné zajistit doma stálou teplotu. Tu může mít na starosti elektrokotel, plynové topení, tepelné čerpadlo nebo topidlo na tuhá paliva, jako je krb nebo krbová kamna.

Vlivem nepříznivého vývoje cen elektřiny a plynu vzrostl loni zájem o kotle a krby dokonce čtyřnásobně. Podle Cechu kamnářů je totiž topení dřevem a dalšími pevnými palivy až čtyřikrát levnější než topení elektřinou.

Jak vybrat kamna?

Při koupi kamen si musíte nejprve ujasnit, zda s nimi chcete vytápět pouze jednu místnost, nebo je chcete připojit k topnému systému celé domácnosti. Ve druhém případě je totiž nutné pořídit kamna s teplovodním výměníkem, který předá topení dostatek výkonu. Dále je nutné zohlednit jejich výkon. Ten by měl být zhruba 1 kW na 20 m3 u starší stavby, u novostavby pak 1 kW na 40 m3.

Podle způsobu vytápění lze kamna rozdělit na jednoplášťová sálavá a dvouplášťová konvekční. Narozdíl od jednoplášťových, u dvouplášťových kamen vzduch cirkuluje mezi dvěma plášti, jejich povrch se tolik nezahřívá a jsou tak schopna vytápět větší prostory. Od toho se samozřejmě odvíjí i jejich cena.

Muž přikládá do kamen Skylines / Shutterstock.com

Nejdéle sálají kachlová kamna

Krbová kamna se vyrábí z různých materiálů. Plechová se rychle zahřejí, ale dochází u nich také k rychlému chladnutí. Taková kamna se hodí pro nárazové vytápění rekreačních budov, jako jsou chaty a chalupy.

Naproti tomu kachlová kamna se sice déle nahřívají, ale díky keramickým obkladům teplo déle kumulují a sálají jej do prostoru i několik hodin po vyhasnutí. Díky tomu mají vysokou tepelnou účinnost a nižší spotřebu paliva. Ideální kombinaci představují litinová kamna. S výběrem vám zaručeně poradí zkušený personál specializované prodejny nebo hobby marketu.

Čím topit?

Pokud se nechcete ochudit o uklidňující praskání a ve svých kamnech se chystáte topit dřevem, vždy používejte dřevo s co nejnižší zbytkovou vlhkostí. Dokonalé poleno na topení je jemně popraskané a pochází nejlépe z tvrdého dřeva, jako je buk, dub, jasan, jeřáb, habr, švestka, třešeň či javor.

Nevýhody topení dřevem jsou dlouhá doba skladování, než vyschne přebytečná vlhkost, více nepořádku a pokud nekoupíte připravená polena, pak i nutnost štípání. Při samotném topení je pak nevýhodou nižší výhřevnost.

Není dřevo jako dřevo

Cena dřeva se odvíjí od druhu a zbytkové vlhkosti. Polena z tvrdého dřeva bývají nejdražší, ale mají také nejvyšší výhřevnost. To znamená, že k získání stejného množství tepla stačí menší objem dřeva. Nejlevnější druhy jsou pak smrk, borovice, bříza, lípa, olše nebo modřín, které mají nižší hustotu i výhřevnost.

Co se týče vlhkosti, ta by měla být maximálně 20 %. Nejdražší dřevo je dokonale suché, koupíte-li vlhké, je nutné jej ztopit tak nejdříve za dva roky.

Polena naskládaná na sobě NATALLIA B / Shutterstock.com

Výhody topení briketami

Vedle dřeva můžete topit také dřevními peletami, které se vyrábí lisováním pilin, uhelnými briketami nebo dřevěnými briketami. Ty se vyrábí ze zbytků dřeva lisovaného do předem daného tvaru bez přídavku jakýchkoliv chemických přísad. Tvar přitom není náhodný –⁠ je optimalizovaný pro délku hoření. Brikety s otvorem uvnitř hoří intenzivněji, válcové brikety bez otvoru zase hoří déle.

Skladování briket je na rozdíl od dřeva jednodušší, můžete je použít okamžitě, navíc mají brikety vyšší výhřevnost. Topení briketami vás ale vyjde dráž a jejich hoření zdaleka není takovým zážitkem jako u dřeva.

Brikety naskládané na sobě, v pozadí krb petr73 / Shutterstock.com

Kde seženete brikety?

Na vytápění průměrně velkého rodinného domu vystačí 4 až 6 tun dřevěných briket ročně. V případě vytápění chaty či chalupy postačí přibližně polovina.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli druh vytápění, dřevo i brikety dnes seženete nejen přímo od lesníků, ale také ve většině českých hobbymarketů, jako jsou OBI, Hornbach, Baumax či Mountfield. Například válcové dřevěné brikety BIOMAC Energo Hard market (10 kg) pořídíte v Hornbachu za 9,20 Kč/kg a brikety Extralong (10 kg) od stejné značky za 11,9 Kč/kg. Stejnou cenu udává ve svém ceníku i lesnická společnost Dřevo Černý vůl s.r.o.

Kde koupit dřevo?

Při vytápění průměrně velké domácnosti dřevem počítejte se spotřebou přibližně 15 až 25 prostorových metrů dřeva (PRM), tedy dřeva ideálně vyrovnaného do jednoho metru krychlového bez mezer. Při nákupu dřeva od lesníků se často setkáme též s pojmem sypaný prostorový metr (PRMS). Jde o nasypané dřevo do objemu jednoho metru krychlového.

Cena za 1 m3 polen tvrdého palivového dřeva o délce 33 cm vás u lesnické společnosti Dřevo Štěchovice vyjde na 1 950 Kč. Tvrdé dřevo ale koupíte i v hobbymarketu Hornbach či Baumax za 149 Kč. Při přepočtu na metr krychlový se však jedná o nevýhodnou koupi.

Zdroje: ct24.ceskatelevize.cz, energozrouti.cz, srovnejdrevo.cz, bydleni.cz, ceska-peleta.cz, nazeleno.cz, drevoo.cz, drevocernyvul.cz, palivove-drevo-nejlevneji.cz, hornbach.cz