Vydejte se na hluchavky, jde o všelék, který pomůže i s nespavostí a špatným trávením

Ruka trhající hluchavku Jess Gregg / Shutterstock.com

Mnoho lidí uvidí hluchavku a ihned pomyslí na kopřivu. Sice se vzhledem podobají, ale podle květů je ihned patrné, že jde o jinou bylinu. Málokterá bylina má v lidové medicíně tolik využití jako právě hluchavka, již naši předkové ji považovali za všelék na mnoho neduhů. O to lepší zprávou je skutečnost, že ji lze snadno sbírat ve volné přírodě, a zajistit si tak dostatek přírodních léků na obtíže, které nás trápí. Představíme si, proč je tak výjimečná a co vám může pomoci vyléčit.

Přečtěte si také

Luxusní sýrová roláda: S tímhle retro občerstvením nikdy nešlápnete vedle

Když hluchavka, tak bílá

Samotná čeleď hluchavkovitých zahrnuje mnoho druhů, ale pro medicínské použití se využívá především hluchavka bílá, latinsky Lamium album.

Jde o vytrvalou bylinu, která dorůstá až do výšky půl metru. Poznáte ji podle bílých květů a pilovitých lístků, které jsou dlouhé kolem 3 cm. Doba květenství je u hluchavky bílé velmi dlouhá, kvete od května do září a jejími plody jsou černé tvrdky vejčitého tvaru.

Kde roste?

Hluchavka je rozšířená po celé Evropě. K nalezení je zejména v lesích, křovinách, v příkopech, ale i na loukách a rumištích. Preferuje stín nebo polostín a díky jejímu hojnému rozšíření není potřeba ji pěstovat, ale stačí ji sbírat. Hluchavka je bohatá na slizové látky, třísloviny, saponiny, glykosidy, antioxidanty, éterické oleje a cukry. Specifická je u ní slizově nasládlá chuť, která se mění na hořkou.

Detail květů hluchavky bílé olko1975 / Shutterstock.com

Jak na sběr?

U sběru hluchavek buďte opatrní, sbírají se pouze bílé pyskaté koruny bez kalichu a neměly by se při sběru pomačkat, protože by vám zhnědly. Sběr provádějte za suchého počasí a nejvhodnějším způsobem sušení je rychlé sušení na prudkém slunci, případně umělým teplem a v tenké vrstvě. Jakmile jsou usušené, je třeba je skladovat v hermeticky uzavřeném obalu. Pokud by se k sušeným hluchavkám dostala vlhkost, zhnědly by a ztratily své léčivé účinky.

Sušené květy hluchavky bílé můžete samozřejmě také koupit, k dispozici jsou v lékárnách i na internetu. Ačkoliv můžete využívat i nať hluchavky, květy jsou nejvhodnější, protože obsahují největší koncentraci důležitých látek.

Zázračný pomocník právě v akci!

S jakými zdravotními neduhy pomůže?

Čaj používejte zejména při menstruačních poruchách, zánětu močového měchýře, močovodů nebo ledvin, při nespavosti a anémii. Využijete ho i v případě onemocnění dýchacích cest, protože pomáhá rozpouštět hleny a usnadňuje odkašlávání.

Zevní použití je obzvláště účinné na rány, křečové žíly, hemeroidy, otoky a ekzémy. Dále hluchavka podporuje funkci jater a ledvin, je močopudná a využijete ji i při detoxikaci organismu. Užívá se i při trávících obtížích, včetně zácpy a podrážděného žaludku. Hojně ji užívají starší lidé, protože snižuje problémy s prostatou, inkontinencí a podporuje funkci reprodukčních orgánů.

Ruce držící košík s natrhanou hluchavkou bílou Jess Gregg / Shutterstock.com

Jak hluchavku bílou využít?

Čaj

  1. 2 lžičky sušených květů zalijte šálkem vařící vody.
  2. Nechte 15 minut pařit.
  3. Popíjejte 2 šálky v průběhu dne.

Odvar na pití a kloktání

  1. Nasypte do hrnce 4 lžičky sušených květů na 250 ml vody.
  2. Nechte přejít varem a 15 minut odstát.
  3. Popíjejte nebo kloktejte 2 šálky vlažného odvaru denně.

Odvar na studené obklady

  1. Nasypte 30 g sušených květů na 1 litr vody.
  2. Krátce povařte a nechte 10 minut odstát.

Tinktura

  1. Zalijte 5 lžic sušených květů 0,5 litrem destilátu.
  2. Nechte 10 dní stát v uzavřené lahvi a občas směs protřepte.
  3. Užívejte v případě nespavosti 10–20 kapek.

Rosol

  1. Přidejte 5 lžic sušených květů do 1 litru vody.
  2. Vařte 2 hodiny.
  3. Přeceďte a nechte vychladnout.
  4. Přikládejte jako chladivé obklady.
Hluchavkový čaj Cora Mueller / Shutterstock.com

Koupel

Koupel z hluchavek je vhodná při kožních potížích a hemeroidech.

  1. 10–20 čerstvých nebo sušených rostlin zalijte v kastrolu vodou a nechte přejít varem.
  2. Přeceďte a vodu přidejte do koupele.

Jak využít čerstvě utržené listy?

Mladé listy můžete přidat jako ozdobu a chuťové zpestření do salátů, pomazánek či polévek. Z konzumace syrových listů nemusíte mít obavy, jsou jedlé a zdravé.