Jak nejlépe odstranit rez z příborů, obkladů či oděvů?

Člověk čistí vodovodní kohoutek v koupelně od rzi Canva

Přestože se rez týká zejména železa a oceli, lidově slovo používáme k celkové korozi dalších materiálů, které se postupem času a vnějších vlivů ničí. Jak takovou rez odstranit? Máme pro vás tipy pro jednotlivé materiály.

Přečtěte si také

České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají výborně a pomáhají při hubnutí

Jak odstranit rez z kovů? Zkuste babské rady

Ačkoli rezavý trendy odstín některým kovům sluší, známky skutečné rzi už tolik ne. Pokud se s ní setkáte, můžete se jednoduše inspirovat našimi tipy na čištění.

Jak odstranit rez z kovů? Je dobré přizvat si pomocníka v podobě ocelového kartáče či kvalitního smirkového papíru. Mechanicky snadno odstraníte vrchní část rzi, a pokud zůstává další vrstva, pomohou přírodní a chemická rozpouštědla. A jaké hvězdy v boji se rzí pravděpodobně najdete v kuchyni? Co třeba starý dobrý jablečný ocet? Pomoci může i colový nápoj nebo směs soli a citronové šťávy – vždy je však otestujte na části výrobku.

Nejen k čaji se budou hodit

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Jak odstranit rez z nerezu nebo dlažby? Stopy rzi v koupelně rozpustí ocet

Rez se může objevit také v koupelně. Všimli jste si jejích stop na nerezové baterii nebo snad keramických obkladech? Také tady poradíme, jak se nevzhledných skvrn zbavit. Nerezový povrch perfektně vyčistíte již zmíněným octem. Pokud se rez nachází na dlažbě, vaně a obkladech, vyzkoušejte účinnou domácí pastu. Smíchejte citronovou šťávu s vinným kamenem a nebudete se stačit divit. Nejste si přírodním receptem jistí? Pořiďte si chemický odstraňovač rzi.

Tip: Ocet je často opomíjený silák, který zatočí s nečistotami lépe než leckterý čistič. Stačí jej smíchat s trochou jedlé sody a oblíbeným esenciálním olejem – a váš univerzální čisticí prostředek nejen na koupelny je na světě. Vhodné rozprašovače na něj koupíte v prodejnách Orion a Tescoma – inspirovat se můžete v letácích na Kupi.cz.

Žena čistí rez z okenního skla Africa Studio / Shutterstock.com

A co sklo a porcelán? Jak odstranit rez z vany, WC nebo umyvadla?

Potřebujete se zbavit rezavých flíčků na skleněném či porcelánovém povrchu? I tady si vystačíte s kuchyňským vybavením. Přeleštění octem nebo citronovou šťávou pomůže – a lesk a neposkvrněná čistota budou zpět. Hotovo! Vše pro snadný úklid někdy leží přímo při ruce – třeba právě ve vaší kuchyni. Sáhnout však samozřejmě můžete i po vhodných chemických přípravcích.

Tip: Některé odstraňovače rzi obsahují nano částice, které následně povrch chrání – dlouhodobě. A je po práci! Vybírejte v oblíbené drogerii a hobby marketech.

Vybavte se na důkladný úklid

Kupte se slevou Savo Original.

Porovnat slevy

Jak odstranit rez z oblečení a látky? Dejte sbohem skvrnám

Že rezavou skvrnu při čištění schytalo i vaše oblíbené tričko či košile? Nesmutněte, poradí si s ní jádrové mýdlo. Pokud nezabere, pak je potřeba vytasit silnější zbraně. Na čerstvé skvrny stačí kápnout citronovou šťávu, zasypat solí a směs nechat působit. Takto připravený kousek poté vyperte, jak jste zvyklí – a skvrna by měla být pryč. Silné nečistoty je nutné vyčistit odstraňovačem rzi, nejprve jej však otestujte – některé chemické přípravky mohou naneštěstí poškodit barvu či potisk textilie.