Léto je obdobím, kdy se zahrady plní bohatou úrodou cuket. Tato skvělá a všestranná zelenina však často zůstane ležet ladem, protože mnoho lidí neví, jak ji efektivně využít. Přinášíme vám proto několik tipů a receptů, které vám pomohou cuketu nejen zpracovat, ale také si na ní pochutnat!
Cuketa je jednou z nejoblíbenějších zelenin pěstovaných ve střední Evropě. Patří do čeledi tykvovitých a její původ sahá až do Střední Ameriky. Cuketa je bohatá na vitamíny A, C a K, stejně jako na minerály jako hořčík a draslík. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny je ideální součástí dietního jídelníčku.
Přestože je cuketa zdravá a chutná, je důležité dávat si pozor na její možné negativní účinky. Divoké nebo přezrálé cukety mohou obsahovat zvýšenou koncentraci cucurbitacinu, což je hořká látka, která může způsobit zažívací potíže nebo dokonce otravu. Proto je důležité ochutnat kousek cukety před tím, než ji dáte do jídla. Pokud je hořká, raději ji nepoužívejte.
Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu můžete konzumovat ještě předtím, než dozraje její zelený plod. Tato delikatesa se objevuje stále častěji i ve vyhlášených restauracích.
Smažený cuketový květ? Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. V degustačních menu dražších restaurací se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Připravte si jej podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.
Jednoduchý a chutný recept, který zvládne každý. Stačí nastrouhat cuketu, přidat vajíčko, mouku, sůl a pepř a smažit na pánvi. Podávejte s jogurtovým dipem. A co takhle zkusit langoš trochu jinak? Naším tipem je cuketová verze!
Cuketa patří ke skvělým sezónním surovinám, ze kterých se dají vykouzlit dobroty doslova za pár minut. Jednou z nich mohou být tyto rychlé cuketové lívance, které si nejlépe vychutnáte ještě teplé, podávané s jogurtovým dipem.
Cuketové placky jsou levnou a rychlou dobrotou z této oblíbené letní zeleniny. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit cukeťáky s balkánským sýrem. Jejich příprava je velmi snadná a garantujeme vám, že vám budou při smažení mizet pod rukama.
Cuketové bramboráky jsou skvělou volbou, pokud hledáte rychlý recept na chutnou večeři, zároveň jde o další tip, jak tuto oblíbenou sezónní zeleninu zpracovat. Příprava bramboráků je velmi snadná a usmažené je budete mít během chvilky. Podávejte ideálně s jogurtovým dipem nebo zakysanou smetanou.
Bramboráky patří mezi poklady české kuchyně. Zkuste tuto méně tradiční verzi a nastrouhejte do nich cuketu. Budou potom krásně křupavé na povrchu a šťavnaté uvnitř. Bramboráky lze také připravit dvěma způsoby – klasicky na pánvi nebo zdravější alternativou v troubě. V kombinaci s pažitkovým dipem ze zakysané smetany budou vynikající.
Pokud hledáte způsob, jak do jídelníčku nenápadně vpašovat cuketu, která už na konci prázdnin leze všem krkem, máme pro vás skvělý recept na cuketové langoše. Tato varianta tradiční pochoutky přijde vhod, když chcete překvapit rodinu novou chutí a zároveň využít cukety ze zahrady.
Neodolatelná klasika, která vás nikdy neomrzí. Cuketu stačí nakrájet, nechat chvíli vypotit, dochutit oblíbeným kořením a poté obalit jako klasický řízek.
Smažená cuketa v trojobalu společně s vařenými brambory a tatarskou omáčkou je snad už letní klasika ve většině českých domácností. Tento velmi jednoduchý recept chutná dětem i dospělým a zároveň je odpovědí na věčnou otázku, kam s cuketou, pokud se jí na zahradě zrovna urodilo víc, než jste čekali.
Nemusíte připravovat tatarák pouze z masa – cuketová verze je naprosto úžasná! S několika málo ingrediencemi, jako je sójová omáčka a hořčice, vykouzlíte veggie tatarák, který si zamilujete. Servírovaný na křupavé topince s česnekem je opravdovou lahůdkou.
Zdravá alternativa klasických špaget. Cuketu nakrájejte na tenké proužky a krátce povařte. Podávejte s oblíbenou omáčkou. Cuketa skvěle ozvláštní i klasické těstoviny.
Potřebujete zpracovat cuketu a zároveň hledáte nápad na rychlý letní oběd nebo večeři? Vyzkoušejte naše špagety s cuketou a sýrovou omáčkou! Tento jednoduchý pokrm kombinuje křupavou cuketu, al dente špagety a krémovou omáčku z nivy a zakysané smetany. S pár ingrediencemi vytvoříte během chvilky lahodné jídlo, kterým potěšíte celou rodinu.
Slaná varianta, která překvapí. Kombinaci křupavého listového těsta s čerstvým sýrem, žampiony a pórkem s cuketou si zamilujete. Anebo zkusíte cuketové trojhránky? Tato zelenina se sýrem dokonale ladí.
Receptů na zpracování cuket není nikdy dost. Kombinaci křupavého listového těsta s čerstvým sýrem, žampiony a pórkem s cuketou si zamilujete.
Objevte slané trojhránky se svěží cuketou a balkánským sýrem. Nečekaná návštěva, chuť na něco dobrého nebo dotaz: „Co bude k večeři?“ Zachrání vás tahle rychlovka. Pojďme na to!
Připravte si s námi lahodné a jemné cuketové muffiny s bohatou čokoládovou chutí. Namísto tradiční bílé mouky jsme zvolili mandlovou a kokosovou, díky čemuž jsou muffiny nejen chuťově výjimečné, ale také nabité vitamíny a vlákninou. Tak pojďme na to!
Bramborové bochánky s cuketou a sýrem jsou skvělé jako slaná dobrota třeba ke skleničce vína nebo jako svačina, kterou si můžete přibalit do práce. Cuketa patří mezi oblíbenou letní zeleninu, z níž lze vykouzlit množství slaných i sladkých jídel. Inspirujte se třeba naším receptem.
Hledáte způsob, jak si zpestřit letní jídelníček a zároveň využít bohatou úrodu cuket? Vyzkoušejte naši šťavnatou cuketovou nádivku! Tento jednoduchý recept spojuje jemnou chuť cukety s pikantností špekáčků a lahodnou chutí sýra. Nádivku si můžete dát jen tak samotnou nebo s vařenými brambory.
Hledáte způsob, jak využít letní úrodu cuket? Náš recept na cukeťák se sýrem je přesně to, co potřebujete! Tento šťavnatý a chutný pokrm kombinuje jemnou cuketu s eidamem, česnekem a směsí voňavých bylinek. Cukeťák je ideální volba pro letní oběd, večeři nebo jako originální pohoštění na zahradní párty. Tento recept navíc zvládnou i začátečníci v kuchyni.
Cuketový nákyp je jedním z pokrmů, který lze připravit na mnoho různých způsobů, a přitom nikdy neztratí svou jedinečnou chuť. Tento recept je nejen lahodný, ale také výživný a zdravý. Pokrm spojuje jednoduchost letní kuchyně s chutěmi, které vás přenesou přímo do středomořských oblastí. Nákyp se skvěle hodí jako hlavní jídlo, ale také jako příloha k letním grilovaným specialitám.
Rychle hotové hlavní jídlo? Plněná cuketa! Vydlabejte ji, naplňte směsí mletého masa, zeleniny a sýru a zapečte v troubě. Nejenže vám to nezabere moc času, ale získáte výživný oběd či večeři pro celou rodinu.
Tento lehký a zdravý pokrm je ideální volbou pro oběd či večeři, zvláště pokud chcete využít čerstvou letní zeleninu v plné její chuti. Gratinované cukety plněné tarhoňou a jemným kozím sýrem vás potěší svou krémovou konzistencí a vyváženou chutí. Díky jednoduché přípravě a atraktivnímu vzhledu jsou skvělou volbou nejen pro každodenní stolování, ale i pro rodinná setkání nebo posezení s přáteli.
Cuketové rolky ukrývají lahodnou masovou náplň se sýrem a při pečení provoní domov díky přidaným bylinkám. Skvěle se hodí nejen na běžný oběd, ale i na slavnostní stůl – vyniknou jak v zapékací míse, tak při servírování na talíři. Ideální přílohou jsou pečené nové brambory.
Jste-li milovníky sladkých pochoutek, cuketu rozhodně neopomíjejte. Cuketový chlebíček nebo perník zmizí z plechu tak rychle, že ani nestihne vychladnout.
Hledáte způsob, jak využít přebytečnou cuketu ze zahrádky a zároveň uspokojit chuť na něco sladkého? Upečte si s námi cuketovou bábovku s kakaem. Tento recept je perfektní způsob, jak propašovat zeleninu do dezertu a zároveň tím potěšit celou rodinu. Vláčné těsto provoněné skořicí a badyánem vás přesvědčí, že zdravé může být i neskutečně chutné.
Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak zpracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak jej vyzkoušejte.
Nevíte, kam s cuketou? Upečte si sladké řezy s kokosem. Stačí vám jen nastrouhat cuketu, přidat běžné suroviny, které máte doma, a trochu kokosu. Připravíte si tak skvělý moučník nejen k odpolední kávě, u kterého navíc nikdo nepozná, že se v něm ukrývá tato oblíbená letní zelenina.
V letním období, kdy je velká úroda cuket a vy jste je nestihli sklidit včas, můžete velké cukety využít do dezertů. Cuketa dodá každému těstu vláčnost a ani největší odpůrce ji tam nepozná. Vyzkoušejte náš recept na cuketový perník. Pokud si chcete dezert vylepšit, můžete perník polít čokoládovou polevou, ale vynikající bude i bez ní.
Cuketa je často podceňovaná zelenina, ale opak je pravdou. Díky ní si můžete připravit nejen pestrá jídla, ale i sladké a nadýchané moučníky jako třeba cuketový perník. Tento recept je velmi jednoduchý a výsledek potěší - perník je měkký, vláčný a lehký, takže se skvěle hodí ke kávičce nebo jako dezert po jídle.
Nemáte chuť na nic těžkého nebo si hlídáte kalorie? Pak věřte, že cuketa je skvělou přísadou do salátů a směsí. Se zeleninou jako je lilek, paprika i rajčata si dobře rozumí.
Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.
Italský salát Caponata je plný šťavnaté zeleniny, která vás skvěle povzbudí a dodá potřebné vitamíny. Svým složením malinko připomíná ratatouille. Vychutnat si ho můžete buď jen tak samotný nebo s opečenou bagetkou.
Česnekové cukety jsou výborné a můžete je připravit s předstihem, jelikož po vychladnutí chutnají ještě lépe. Jsou skvělou zeleninovou přílohou k masu, nebo jako přídavek do sendviče, kterému dodají další rozměr chuti. Grilované cukety s česnekem představují rychlý a chutný způsob, jak využít velkou úrodu cuket a zároveň si pochutnat!
Tato pečená letní zelenina s cizrnou je ideální volbou pro horké dny, kdy chcete lehkou a osvěžující večeři. Nejlépe chutná s pohárem svěžího bílého vína. Jedná se o velmi snadný recept, který potěší každého milovníka zeleniny a každý si ho může upravit podle vlastní chuti.
Pořád nevíte, co s přebytky cukety? Zpestřením jinak nudného menu může být i omáčka, polévka, zelí nebo hummus. A co taková hnízda s vejcem nebo kuřecí špízy? Ty přidají do jídelníčku i porci bílkovin.
Cuketová omáčka je skvělou volbou pro lehké a zdravé jídlo. Nejlépe vynikne na uvařených těstovinách, které můžete doladit nadrobno nakrájenou mozzarellou nebo nastrouhaným parmazánem pro ještě výraznější chuť. Tato omáčka je také výborná jako základ pro další pokrmy, například zapečené pokrmy nebo jako omáčka k pečené zelenině. Vyzkoušejte ji a objevte, jak snadno lze připravit zdravý a chutný oběd či večeři!
Jemná cuketová polévka se sýrem feta je naprosto vynikající a její příprava vám nezabere moc času. Stačí jen nakrájet cuketu, nechat povařit, nakonec přidat smetanu a trochu okořenit. Výslednou chuť polévky pak zvýrazní rozdrobený sýr feta.
Hledáte recept na rychlou a zdravou večeři a zároveň vám zbyly ještě nějaké cukety? Cuketový hummus je to pravé. Výsledkem je lehká, krémová pochoutka plná vitamínů a vlákniny, která uspokojí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky. Ať už jste vegetarián, vyhýbáte se lepku či laktóze, nebo prostě hledáte nové chutě, tento recept si zamilujete.
Hledáte efektivní recept, který září na každé grilovačce, nedělním obědě nebo oslavě? Vyzkoušejte kuřecí špízy s citronem a cuketou! Tato kombinace šťavnatého kuřete, svěžích citronů a jemné cukety potěší každého gurmána. Recept je jednoduchý na přípravu a vhodný i pro začátečníky. Připravte se na to, že se stane vaším novým oblíbencem na léto!
Hledáte zdravou snídani, při které si zároveň pochutnáte? Cuketová hnízda s vejcem jsou tou správnou volbou! Tento nízkosacharidový pokrm je nejenže rychle připraven, ale také příjemně zasytí a chutná výtečně. Co si tedy přát víc k začátku dne?
Pokud hledáte další inspiraci, jak zpracovat cuketu, na Kupi jich najdete spousty. A jaký je váš oblíbený recept? Podělte se s námi o něj do komentářů.
Zdroje: Kupi, Healthline