Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na smažený cuketový květ, který Italové zbožňují a vy budete taky

Shaiith / Shutterstock.com

Cuketa, ta královna letní zahrady, skrývá překvapení, o kterém možná ani netušíte. Její žluté květy totiž nejsou jen pastvou pro oči, ale i pro vaše chuťové pohárky. Smažené cuketové květy, specialita vyhlášených restaurací, se může stát ozdobou i vašeho stolu. Nemusíte utrácet jmění v luxusních podnicích, stačí jen vyrazit na zahradu, natrhat čerstvé květy a připravit si je podle našeho receptu.

Přečtěte si také

Supermarkety zavádějí placené parkování, ale Češi už našli způsoby, jak chytře obejít parkovací limity

Ve slunné Itálii je cuketový květ na jídelním lístku snad v každé lepší restauraci a Italové jej umějí připravit na několik způsobů. U nás v Česku jsme stále ještě přesvědčeni, že cuketa se jí až jako plod, který máme rádi připravený na mnoho způsobů, ať už obalený v trojobalu jako řízky, zapečený nebo jako placky.

Kde sehnat květ cukety?

Jestli jste si zasadili na zahrádce cuketu, máte vyhráno. Pokud však nejste vlastníkem zahrádky a nechcete potají trhat květy u zelináře, seženete je jen stěží. V obchodech se téměř neobjevují, protože rychle vadnou a ztrácejí na svěží chuti i barvě.

Cuketové květy jsou dvojího druhu:

  • Samičí – pod květem je zřetelný základ budoucího plodu (protáhlý váleček či miniaturní cuketa), mají kratší stopku a je jich obvykle méně než samčích.
  • Samčí – jejich stopka je delší, nemají zárodek plodu a je jich u klasických odrůd většina.

V kuchyni využijete oba typy květů. Šéfkuchaři se shodují, že samičí jsou díky zárodku mladé cuketky mnohem chutnější a také při servírování vypadají víc exoticky.

Lunov Mykola / Shutterstock.com

Recept na smažené cuketové květy v těstíčku

Budete potřebovat:

  • cuketové květy
  • 3 větší rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • olivy
  • 100 g ricotty nebo 100 g balkánského sýru
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • těstíčko na obalování (hladká mouka, bílé víno, 2 vejce, kypřicí prášek)
  • olej na smažení
  • pepř a sůl na dochucení

Postup:

  1. Na hlubší pánvi si rozpálíme olej a krátce osmahneme česnek nakrájený na plátky, přidáme rajčata pokrájená na čtvrtky a necháme podusit.
  2. Do pánve k zelenině vhodíme olivy a hrst nasekaných čerstvých bylinek, vše dochutíme solí a pepřem. Hotovou omáčku dáme stranou a necháme zchladnout.
  3. Mezitím si v misce smícháme ricottu s hrstkou bylinek a dochutíme solí a pepřem. Touto směsí pak plníme cuketové květy – postupujeme velmi opatrně, protože jsou opravdu křehké.
  4. Naplněné květy jemně obalujeme v těstíčku z mouky, vína, vajec a kypřicího prášku.
  5. Květy smažíme na oleji, který jsme si rozpálili na vysokou teplotu, ze všech stran dozlatova zhruba minutu, déle určitě ne!

Smažené květy necháme okapat na ubrousku a servírujeme jako přílohu k masu, rybám nebo jen tak s bramborem přelité rajčatovou omáčkou.

Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Recept na cuketové květy pečené v troubě

Budete potřebovat:

  • 10 cuketových květů
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžíci kukuřičné mouky
  • vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml sody (perlivé vody)
Květákový řízek
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Květákový řízek

Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.

Květákový řízek
Smažené mačkané brambory
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Smažené mačkané brambory

Mačkané brambory v křupavé strouhance smažené na vepřovém sádle se trošku podobají kroketám. Smíchané s anglickou slaninou a cibulkou vykouzlí netradiční přílohu, na které si určitě pochutnáte.

Smažené mačkané brambory

Postup:

Hladkou a kukuřičnou mouku promícháme v hlubší míse, přidáme vejce, osolíme a za neustálého šlehání metličkou přiléváme sycenou vodu. Na plech si připravíme pečicí papír.

  • Tip: Pečicí papír se nebude rolovat, když ho jednoduše pokrčíte.

Květy namáčíme velmi opatrně v těstíčku a ihned vkládáme na plech vedle sebe, nesmí se však jeden druhého dotýkat. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova (zhruba 10 minut). Tuto delikatesu podáváme s bramborem nebo jako přílohu k masu a skvěle chutná i s oblíbeným česnekovým dipem.

Zdroj: Kupi.cz