Cuketové květy nejsou jen krásná dekorace na talíři. Když je zkombinujete se šunkou a smetanovým krémem v křupavém těstě, vznikne kulinářský zážitek, který vás donutí pěstovat cukety jen kvůli květům. Připravte si slaný koláč, který rozhodně nebude chybět na vašem letním stole!
Možná si říkáte, proč se zdržovat s něčím tak křehkým, jako jsou cuketové květy. Pravda je, že v Itálii nebo Francii jsou považované za delikatesu a na trzích se prodávají za nemalé peníze. U nás je většina zahradníků vyhazuje nebo nechává na záhonech zvadnout. Přitom jejich jemná, lehce oříšková chuť dokáže povznést i ten nejjednodušší pokrm na úroveň restauračního menu.
Navíc, když použijete samičí květy s maličkou cuketkou na konci, získáte bonus v podobě křupavé mini zeleniny. Tento koláč je ideální na zahradní party, piknik, nebo když chcete ohromit návštěvu něčím, co rozhodně nečekají.
Zajímavosti o jedlých květech
Cuketové květy se v kuchyni etablovaly především v oblasti Středomoří, kde je místní kuchaři plní ricottou, smaží v těstíčku nebo přidávají do omelet. Zajímavé je, že květy obsahují vitamín C a betakaroten, takže nejde jen o krásnou dekoraci. Pokud sbíráte květy ze své zahrádky, nejlepší čas je brzy ráno, kdy jsou ještě zavřené a plné rosy.
Recept na cuketový koláč se šunkou
Počet porcí: 6–8
Doba přípravy: 50 minut (+ 2 hodiny chlazení)
Ingredience
Na těsto:
- 200 g pšeničné mouky
- 100 g studeného másla
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň:
- 12 květů cukety
- 4 vejce
- 250 ml smetany na vaření
- 150 g přírodního smetanového sýra
- malá hrst mangoldu
- 6 plátků syrové uzené šunky
- pár snítek čerstvého tymiánu
Postup přípravy
- Do mísy nasypte mouku se špetkou soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a vejce. Rukama nebo v robotu zpracujte na drobenku a pak rychle spojte v hladké těsto. Pokud se vám těsto nespojuje, přidejte lžičku nebo dvě ledové vody.
- Těsto vytvarujte do koule, zabalte do potravinářské fólie nebo alobalu a uložte do lednice minimálně na hodinu, ideálně na dvě. Tento krok je důležitý, vychlazené těsto se lépe válí a při pečení si zachová tvar.
- Mezitím si připravte náplň. Cuketové květy opatrně opláchněte pod jemným proudem vody a položte na papírovou utěrku. Nechte je oschnout, vlhké květy by mohly koláč rozmočit.
- Z každého květu opatrně odstraňte pestík nebo tyčinky ze středu. Používejte pinzetu, malé nůžky nebo prostě prsty, tyto části jsou hořké a pokazily by chuť. U samčích květů odřízněte i dlouhé stonky.
- Mangold omyjte a nasekejte na menší kousky. Šunku natrhejte na větší kusy. V míse prošlehejte 4 vejce se smetanou a smetanovým sýrem, dokud nezískáte hladkou směs. Vmíchejte nasekaný mangold.
- Troubu předehřejte na 180°C. Vychlazené těsto vyválejte mezi dvěma listy pečicího papíru na kruh o průměru asi 30 cm. Přeneste do vymazané koláčové formy (ideálně s odnímatelným dnem) a okraje pěkně přitlačte ke stěnám.
- Dno těsta propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zasypte fazolemi nebo speciálními keramickými kuličkami na slepé pečení. Pečte 10 minut, pak odstraňte závaží s papírem a dopékejte dalších 10 minut dozlatova.
- Do předpečeného korpusu nalijte smetanovou směs s mangoldem. Na povrch rozložte kousky šunky a opatrně položte cuketové květy, snažte se je rozprostřít tak, aby vypadaly co nejkrásněji. Posypte lístky tymiánu.
- Vraťte do trouby a pečte 15 minut, dokud náplň neztuhne. Koláč by měl být zlatavý a při jemném zatřesení formou by se střed neměl vlnit.
Tipy z redakce pro dokonalý výsledek
Největší fígl spočívá ve správném načasování, květy trhejte těsně před použitím, ideálně ráno. Pokud je musíte skladovat, položte je do misky s vodou jako kytku a dejte do lednice. Místo mangoldu můžete použít baby špenát nebo rukolu, dodají příjemnou pikantnost. Pro vegetariánskou verzi nahraďte šunku grilovanou paprikou nebo sušenými rajčaty.
A hlavně, nebojte se experimentovat s bylinkami! Kromě tymiánu skvěle funguje i bazalka nebo oregano. Pokud chcete koláč připravit dopředu, korpus můžete upéct den předem a až těsně před podáváním dolít náplň a dopéct.
Zdroje: Kupi.cz, A better choice, Sophia Michalčíková