Znáte ten pocit, kdy vás zachrání balíček listového těsta v lednici? Je to perfektní řešení pro nečekané hosty, náhlé mlsání nebo když někdo prohlásí: „A to bude k večeři jenom polévka?“ Stačí sáhnout do lednice a během chvilky vykouzlíte křupavé slané tyčinky, sýrové spirálky nebo šunkové závitky. A co takhle vyzkoušet něco nového? Připravte si třeba trojúhelníčky s čerstvou cuketou a balkánským sýrem. Nechte se inspirovat!
Málokterý polotovar je tak vděčný a univerzální, jako právě listové těsto, které můžete použít jak naslano, tak nasladko. Těžko by si jeho údajný vynálezce Glaudo Gelée pomyslel, že se jeho zpackaný pokus o chléb stane v kuchyni něčím tak populárním a že na něj nedají dopustit ani cukráři po celém světě.
V 17. století se tento mladý Francouz začal zaučovat v oboru pekař-cukrář. Než však stačil získat dost zkušeností, jeho mistr onemocněl, a tak mu zůstaly volné ruce. Chtěl mistrovi předvést, jak se činí, a proto se pustil do výroby chleba po francouzském způsobu z pšeničné mouky.
Jestli zapomněl zapracovat tuk omylem, nebo vložil kus másla do těsta s jistým záměrem, se neví. Nicméně ve snaze vpravit tuto složku do těsta se Geleé pokoušel hmotu překládat a vyvalovat tak dlouho, dokud neměl pocit, že je dostatečně protkané tukem, a tím pádem i zvláčněné.
Po upečení byl velice překvapený, když vytahoval obrovskou nafouklou kouli. Při dalších pokusech docílit ještě větší lehkosti a vzdušnosti vynechal kvasnice a zaměřil se pouze na zdokonalení technologie. Což, jak se ukázalo, se podařilo na výbornou.
Díky Geléeho vynálezu si dnes můžeme jednoduše vykouzlit vynikající chuťovky a dezerty, záviny i koláče. Koláč naslano se perfektně hodí jako předkrm či doplněk k polévce a právě verze s cuketou výborně doplní třeba tu rajčatovou, špenátovou nebo pórkovou.
Trojhránky se budou zároveň skvěle vyjímat jako pohoštění pro návštěvu – a přitom s jejich přípravou strávíte pouhých 10 minut. Než se koláč upeče, stačíte vybrat vhodné víno či vyluxovat.
Ingredience:
Postup:
Tento snadný, a přesto tak výborný pokrm můžete podávat coby přílohu k polévkám, předkrm k hlavnímu chodu i jako lákavé pohoštění ke skleničce vína. Vyzkoušejte jej a najděte si tu nejlepší variantu. Dobrou chuť!
Zdroj: Markéta Lancingerová, Kupi.cz