Pokud hledáte způsob, jak do jídelníčku nenápadně vpašovat cuketu, která v těchto dnech dozrává snad na každé zahrádce, máme pro vás skvělý recept na cuketové langoše.
Tento recept na cuketové langoše je ideální volbou pro letní dny, kdy potřebujete rychle na stůl něco chutného a přitom lehkého a doma nebo na zahrádce vám leží cukety, které jsou v srpnu snad na každém rohu. Vyzkoušejte a uvidíte, jak snadno se dá kombinovat maďarská tradice v podobě langoše se zeleninou.
Tušili jste, že za každým křupavým soustem langoše se skrývá zajímavá historie? Ano, je to tak, tohle oblíbené jídlo, které dnes známe jako smažené placky z kynutého těsta, má svůj původ v maďarské kultuře. Původně se jednalo o způsob, jak využít zbytky chlebového těsta, hospodyňky z něj tvarovaly malé placky a pekly je v žáru pece jako rychlou snídani.
Název „langoš“ není náhodný, odvozuje se od maďarského slova „láng“, znamenající plamen. Toto pojmenování nám připomíná jeho skromné počátky v plameni pece. Časem, když domácí pečení chleba ustoupilo, se langoše přesunuly na pánev a staly se oblíbeným pouličním jídlem ve velkých maďarských městech.
Dnes si můžete langoš vychutnat s nepřeberným množstvím příchutí. Zatímco u nás kraluje kombinace kečupu, česneku a sýra, Maďaři nedají dopustit na zakysanou smetanu s česnekem.
Recept jsme otestovali i na těch, kteří cuketu jinak obcházejí obloukem a výsledek nás mile překvapil. Díky jemnému a nadýchanému těstu, křupavé kůrce a kombinaci s česnekem, sýrem a kečupem si nikdo ani nevšiml, že v langoších vůbec nějaká cuketa je. „Tohle bych si dal klidně znovu, a to cuketu fakt nemusím,“ zaznělo od jednoho z ochutnávačů, když jsem mu prozradila, že právě snědl porci s cuketou. Stejně si pochutnali i další strávníci a chtěli přídavek. Pokud tedy hledáte způsob, jak nenápadně zužitkovat přebytky ze zahrady, tenhle recept je za mě 100 % trefa do černého.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, Hungary today