Na rozdíl od minulého roku se i přes letošní jarní mrazíky očekává výrazný nárůst úrody meruněk. Máme pro vás tipy, kam na samosběr čerstvých meruněk vyrazit a co dobrého „na zub“ z nich připravit.
„U meruněk by měla sklizeň proti pětiletému průměru vzrůst o 75 procent na 1952 tun a měla by být nejvyšší od roku 2019. Přes nárůst úrody české meruňky pokryjí do 20 procent domácí spotřeby. Zbytek bude z dovozu,“ uvedl ČTK Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie.
Turecko patří mezi největší světové producenty meruněk, avšak kvůli extrémním mrazům ztratilo více než 70 procent své úrody. I to je jeden z důvodů proč sadaři a distributoři předpovídají větší poptávku a vyšší ceny.
V roce 2023 se pohybovala cena samosběru meruněk kolem 40 Kč/kg, v loňském roce byla úroda podstatně slabší a cena byla kolem 55 Kč/kg. Letos si cca o 5 Kč na kilogramu připlatíme, avšak oproti supermarketům, kde se cena pohybuje kolem 100 Kč/kg, se vyplatí udělat si výlet do nejbližšího sadu a natrhat si čerstvé a chutné ovoce bez zbytečných chemických postřiků.
Pozor! U některých náchylných lidí mohou meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.
Meruňky se sklízejí postupně, jak dozrávají. Měly by být dobře vybarvené, ale stále dostatečně pevné. Data zrání se u různých odrůd liší, obvykle to však bývá červenec nebo srpen.
Kvůli kroupám a silným jarním mrazíkům se meruňky neurodily na Moravě. „Letos se meruňky neurodily a samosběr v Sedleci bohužel tento rok nebude. Sad je bez meruněk a nezbývá než doufat, že stromy naberou sílu a příští rok nám to zase všem vynahradí,“ uvedl na svých sociálních sítích provozovatel samosběru meruněk v Sedleci u Mikulova. Naopak v Čechách hlásí sadaři meruněk dost.
Na samosběr je nejlepší vyrazit hned z rána, dokud není velké horko. Nezapomeňte na vhodnou obuv, pokrývku hlavy, pití a košík nebo jinou vhodnou nádobu, do které budete meruňky sbírat. Pracovníci v sadech vám rádi poskytnou rady ohledně správného sběru, aktuálního místa samosběru či zapůjčí žebřík nebo česáček (v případě vyšších stromků).
Meruňky po nasbírání vydrží jen krátkou dobu, proto byste je měli doma co nejdříve zpracovat. Možností je spousta!
Jednou z klasických druhů marmelád je meruňková. Na její přípravu potřebujete asi 1 kg vypeckovaných zralých meruněk, 1–1,5 kg cukru, 0,5–1 litr vody a vaše oblíbené koření (například hřebíček, skořici, citronovou kůru, kardamom).
Meruňky oloupejte, rozkrojte napůl, zalijte předem připraveným a vychladlým sirupem z vody a ⅓ dílu cukru a přiveďte k varu. Po vychladnutí přidejte další díl cukru a znovu zahřívejte k varu, přičemž odstraňujte pěnu. Druhý den ovoce znovu zahřejte se zbývajícím cukrem a stále sbírejte pěnu. V případě potřeby celý postup opakujte třetí den. Jakmile se přestane pěna tvořit, marmeládu přelijte do sklenice, pevně uzavřete a po vychladnutí umístěte na chladné a tmavé místo.
Meruňky jsou vhodné i na výrobu kompotů, džemů, sirupů, likérů, ovocného čatní a samozřejmě je můžete dát i do mrazáku nebo je usušit. Všechny sladké meruňkové zavařeniny lze připravit i ve zdravější verzi – bez cukru, s použitím xylitolu ke slazení.
Tip! Padané meruňky jsou vhodné na marmeládu nebo na pálenku. Meruňky ze stromů se hodí na zavařování.
Zdroje: Kupi.cz; webové stránky / Facebook jednotlivých sadů a ovocnářství; ČTK; Dr. Vojtěch Vojtíšek – Léčivé účinky zeleniny a ovoce