Štrůdl nebo šneky bez skořice, to by prostě nešlo. Ale věděli jste, že tento voňavý prášek ze „sladkého dřeva“ může při špatném dávkování a v kontraindikaci s některými léky nadělat i vážné zdravotní problémy? Upozornila na to nová studie.
Nová vědecká studie, publikovaná v červnu 2025 v časopise Food Chemistry: Molecular Sciences, upozorňuje na možné interakce mezi skořicí a léky na předpis.
Klíčovou roli v nových zjištěních hraje cinnamaldehyd, hlavní složka skořice, která se v těle velmi dobře vstřebává a ovlivňuje receptory odpovědné za odbourávání léků. Právě to může způsobit, že se některé léky v těle rozloží až příliš rychle, čímž ztratí na účinnosti. Zvláště riziková je v tomto ohledu skořice typu cassia, která obsahuje více kumarinu. Ten má antikoagulační účinky a může zvyšovat riziko krvácení u lidí užívajících léky na ředění krve.
Další studie varují taky před kombinací skořice s antidiabetiky, protože skořice sama o sobě snižuje hladinu cukru v krvi a při současném užívání může dojít k hypoglykemii (nízká hladina cukru v krvi). Rizikové můžou být rovněž interakce s léky metabolizovanými v játrech, jako je třeba paracetamol.
Skořice je skořice, ne? Jak asi může být nebezpečná? To byste se divili…
Přestože se skořice často považuje za bezproblémovou přísadu do jídel všeho druhu, její nadměrné užívání může mít podle řady výzkumů a studií vážné důsledky. Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje nepřekročit příjem 0,1 mg kumarinu na 1 kg tělesné hmotnosti za den, což odpovídá asi 1,5 mg pro dospělého člověka. V jedné čajové lžičce cassia skořice se nachází mnohonásobně více.
Dlouhodobý nadměrný příjem může vést k poškození jater, alergickým reakcím v ústech, nebo dokonce k dýchacím potížím. U citlivých jedinců může způsobit zánět sliznice nebo vyvolat záchvaty kašle. Hlavně u dětí nebo osob s astmatem může i malé vdechnutí skořice při vaření způsobit závažné komplikace.
Ale abychom společně s vědci jenom nestrašili, připomeňme, že skořice má podle zjištění vědců při umírněné konzumaci i řadu pozitivních účinků na zdraví.
Díky obsahu bioaktivních látek, zejména už zmíněného cinnamaldehydu, může být skořice užitečným doplňkem vašeho jídelníčku. A nedáváme ji jenom do dezertů. Své pevné místo má například v indických omáčkách.
Skořice pochází z vnitřní kůry stromů rodu Cinnamomum a používá se už tisíce let nejen v kuchyni, ale i v tradiční medicíně. Skořice roste především v jihovýchodní Asii – zejména na Srí Lance, v Číně, Indonésii a Vietnamu – a do Česka se nejčastěji dováží právě z těchto oblastí. Nejznámějšími druhy jsou cassia a ceylon, přičemž ceylon má jemnější chuť a podstatně nižší obsah kumarinu.
V obchodech se často setkáme s cassia skořicí, která je levnější a rozšířenější. Kromě klasického mletého prášku se skořice prodává i ve formě celých svitků, které se často používají při přípravě horkých nápojů nebo kompotů. Skořice voní tak intenzivně právě díky cinnamaldehydu, který je zodpovědný za aroma, zdravotní rizika i benefity. Takže se skořicí opatrně, bacha na léky a ať vám neujede ruka!
Zdroje: Kupi.cz, Science direct, NCBI, Healthline