Recept na velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami, kterou zvládne upéct každý

Recept na velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami, kterou zvládne upéct každý Eugene Wei / Flickr.com

Velikonoční nádivka je jedním z typických pokrmů, které by rozhodně neměly na velikonoční tabuli chybět. Zkuste ji letos připravit podle našeho receptu. Určitě si pochutnáte a budete ji chtít dělat po celý rok. Co všechno do takové nádivky patří?

Přečtěte si také

Pandemie přinese vyšší ceny, bojí se Češi
Pandemie přinese vyšší ceny, bojí se Češi

Pandemie přinese vyšší ceny, bojí se Češi

Velikonoční nádivka jedině s kopřivami

Tradičně se velikonoční nádivka připravovala z obraného masa telecí hlavy. Dnes se lze setkat s různými variacemi. V receptech se objevuje uvařené kuřecí, králičí, jehněčí nebo vepřové maso. Nejčastěji se ale používá maso uzené.

Nezaměnitelnou ingrediencí jsou ovšem čerstvé kopřivy. Na ty je nejlepší vyrazit právě v březnu, kdy jsou jejich zelené lístky krásně mladé, chutné a plné vitamínů. Pokud nemáte možnost natrhat si kopřivy v přírodě, v období Velikonoc se objevují také na pultech obchodů v úseku zeleniny, například v Lidlu.

Do velikonoční nádivky typicky patří uzené maso a čerstvé jarní kopřivy Jitka Pavlová / Flickr.com

Recept na velikonoční nádivku

Budete potřebovat:

  • 7 rohlíků (ideálně 1–2 dny starých)
  • 200 ml mléka
  • 6 vajec
  • 300–400 g vařeného uzeného masa (množství zvolte podle toho, jak moc masovou budete nádivku chtít)
  • 50 g másla + trochu na vymazání
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv (pokud nemáte, lze nahradit např. čerstvými špenátovými listy)
  • 1 lžíci nasekané čerstvé petržele
  • 1 lžíci nasekané čerstvé pažitky
  • trochu strouhanky na vysypání pekáče
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Tip: Pokud máte rohlíky čerstvé, nebo jim chcete dodat výraznější chuť, můžete je nakrájené nejprve nechat opéct v troubě při 150 °C asi 10–15 minut.

Jak na to:

  1. Včerejší rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte mlékem. Nechte chvíli odstát.
  2. Mezitím oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte spolu s rozpuštěným máslem a přilijte k namočeným rohlíkům. Přidejte sůl, pepř a trochu muškátového oříšku. Z bílků ušlehejte sníh.
  3. Listy kopřiv spařte a poté ihned zchlaďte v ledové vodě, následně důkladně osušte a nasekejte.
  4. Do mísy k rohlíkům přidejte kopřivy a petržel, uzené maso nakrájené na kostičky a vše společně promíchejte. Na závěr po menších dávkách opatrně vmíchejte sníh.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vymažte máslem, vysypejte strouhankou a nalijte do něj směs. Pečte asi 20–30 minut dozlatova.
  6. Podávejte posypané pažitkou. Nádivka je ideální jako příloha, pokud do ní dáte více uzeného masa, bude výborná i samotná.