Banány, vejce, cibule a marmeláda: Seznam potravin, které do lednice nepatří

Žena zamyšleně stojí před ledničkou Andrey_Popov / Shutterstock.com

Pokud chceme potraviny udržet nezkažené a čerstvé co nejdéle, automaticky je dáváme do lednice. U některých je to však zbytečné a jiným chlad dokonce vyloženě škodí. Víte, o kterých je řeč?

Přečtěte si také

Obchody nakupují máslo v zahraničí a před prodejem ho zamrazí, což zákazník nemá šanci zjistit. Výsledkem je nižší cena

Které potraviny do lednice nepatří?

Bez lednice či mrazáku bychom se dnes již neobešli. Prodlužují dobu trvanlivosti potravin, protože chlad zpomalí (či zcela zastaví) růst většiny mikroorganismů. Účinky nízkých teplot mohou mít však u některých potravin nežádoucí vliv na jejich chuť i strukturu.

1. Banány

Jelikož jsou banány tropické ovoce, svědčí jim teplo – pokud je naopak umístíte do lednice, brzy vám zčernají. Dalším důvodem, proč by se měly lednici vyhýbat, je, že banány většinou koupíte nedozrálé, a proto potřebují teplo, aby mohly dozrát.

Kupte je v akci, ale do lednice je nedávejte!

Kupte se slevou Banány.

Porovnat slevy

2. Dresink na salát a oleje

Většina salátových dresinků obsahuje olivový olej, a právě ten by měl být raději mimo lednici. Olejům celkově neprospívá chladné prostředí – v chladu mění konzistenci, houstnou až tuhnou a často bývají zakalené. A stejně tak i dresink na oleji založený.

3. Cibule a česnek

Cibuli ani česneku vlhkost, která v lednici normálně bývá, neprospívá. Rychleji v ní měknou a ztrácí své aroma. Nejlepším místem pro jejich uchování je tmavé a suché prostředí. Po oloupání či nakrojení to už však neplatí, pak už je lednice nutnost.

Textilní taška s potravinami na dřevěné pozadí Olya_Beli_Art / Shutterstock.com

4. Avokádo

S avokádem je to velice podobné jako s banány. Nejčastěji ho totiž koupíte nezralé, a tak potřebuje být uskladněno při pokojové teplotě, aby mohlo v klidu dozrát. Pokud si koupíte již zralé avokádo, měli byste ho co nejdříve spotřebovat.

5. Marmeláda

Marmeláda obsahuje cukry, které fungují jako konzervant. Udržují její kyselost a zabraňují tvorbě bakterií. Měli byste ji uchovávat ve spíži, kde je chlad a tma. Bez ledničky se do otevření zcela obejde, můžete si tedy ušetřit volné místo.

6. Čokoláda

Čokoláda má tendenci nasát okolní pachy z lednice, což její chuti úplně neprospívá. Navíc obsahuje tuky, které se při nízké teplotě mohou vysrážet na povrchu a vytvořit tak nehezký bílý povlak.

7. Rajčata

Rajčata v ledničce brzy ztrácí svou chuť a mění konzistenci. Chlad totiž narušuje proces zrání a rajčata jsou ve výsledku moučnatá a bez chuti.

8. Vejce

Pokud máte to štěstí a dostanou se k vám čerstvá vejce, nedávejte je do ledničky. Mimo ni vydrží i 14 dní. Jestliže si ale vejce přinesete z obchodu, kde už byla uchovávána v chladu, musíte je do ledničky opět dát.