Jak zavařovat v mikrovlnné troubě, myčce nádobí, troubě nebo tlakovém hrnci?

Zavařovací sklenice plné zeleniny Antonina Vlasova / Shutterstock.com

Máte na své zahrádce bohatou úrodu a nevíte, co s ní? Žaludky jsou plné, obdarovali jste rodinu i přátele a stále se vám to doma kupí? Je čas vytáhnout zavařovací sklenice a pustit se do výroby řady pochoutek.

Přečtěte si také

Investice do LEGA: Když vám hračka může vydělat majlant

Co je zavařování?

Zavařování je skvělý způsob, jak uchovat zeleninu a ovoce na příští časy. Mnoho z nás má osvědčený návod na zavařování od své babičky. Proč ale nevyzkoušet moderní technologie, které šetří čas i energii?

Zavařování je jedna z možností uskladnění potravin, pomocí které zachováte čerstvost i skvělou chuť. Samotný proces zavařování je velmi jednoduchý – potraviny vložíte buďto samotné, nebo s vhodným nálevem do zavařovací sklenice. Ta se uzavře víčkem a ponoří se na určitou dobu do vody ohřáté na cca 85 °C či více.

Díky vysokým teplotám dojde ve sklenici ke sterilaci, zbavíte se tudíž nechtěných bakterií a kyslíku. A při následném ochlazení vznikne uvnitř podtlak, a obsah je tak vzduchotěsně uzavřen.

Žena zavařuje okurky P A / Shutterstock.com

Vyplatí se v dnešní době zavařovat?

Stačí chvíli počítat a zjistíte, že dnešní kuchařka zřejmě raději sáhne na pult v obchodě, než aby se s okurkami zavařovala. Běžná cena nakládaných okurek za balení 680 g je 74,19 Kč. Celoročně však bývají v obchodech akce a slevy, a tak okurky třeba dnes pořídíte v Lidlu za 39,90 Kč či v obchodech Billa za 54,90 Kč.

Zavařování nicméně vychází dráž – za kilogram nakládaček dáte zhruba 69,90 Kč, za kilogram cukru dalších 34,46 Kč a ocet stojí kolem 26 Kč za litr. A k tomu si ještě připočítejte sůl, vodu, spotřebu energie a pochopitelně i čas, který musíte zavařování věnovat.

Tím ale nechceme nikoho z vás odrazovat – naopak! Je totiž pravdou, že domácí zavařeniny z rodinných receptů chutnají snad vždycky lépe než ty kupované.

Oblíbená klasika právě v akci

Co zavařit?

Zavařovat se dá vlastně téměř cokoli. Nejen ovoce a zelenina jako okurky, rajčata, papriky, ale i houby, dýně, maso, nebo třeba i hotová jídla. Obzvláště u ovoce se ovšem můžete náležitě vyřádit – kombinujte různé druhy, vyzkoušejte marmelády, kompoty či přesnídávky. A zelenina, ta naopak skvěle vybízí třeba k přípravě domácího chutney. Zavařování je zkrátka jednoduché, zdravé a nemusíte se ho vůbec bát!

Tip: Nechce se vám ztrácet čas s čištěním okurek? Stačí je dát do pračky nebo myčky na nádobí a pustit program s nejnižší teplotou.

Švestková povidla
Čas přípravy: 7 hod Obtížnost: Snadný

Švestková povidla

Poctivá švestková povidla s nezaměnitelnou chutí si hravě připravíte také doma. Povidla pak využijete do buchet, knedlíků, vdolečků, na palačinky nebo třeba na povidlovou omáčku. Tento recept je navíc speciální tím, že se povidla vůbec nemíchají.

Švestková povidla

Možnosti zavařování

Možností, jak zavařovat, je hned několik. Klasický způsob je v hrnci a v horké vodě, sklenice můžete ale vyskládat i do trouby, tlakového hrnce, nebo dokonce i do myčky na nádobí.

Zavařování v troubě

Nemáte žádný velký nebo zavařovací hrnec, do kterého byste sklenice naskládali? Nevadí. Zavařovat se dá i v troubě – nejlépe se na to hodí zelenina a ovoce.

Jak zavařovat v troubě?

Předehřejte troubu na cca 150 °C, sklenice vyskládejte s dostatečnou mezerou mezi sebou na plech, nalijte na něj vodu do výšky 1 až 2 cm a umístěte ho do spodní části trouby.

Doba procesu se pohybuje mezi 30 a 60 minutami, záleží na tvrdosti potravin. Měkčí zelenina a ovoce potřebují kratší dobu, ty tvrdší naopak delší.

Džem z malin sweet marshmallow / Shutterstock.com

Zavařování v mikrovlnce

Tímto způsobem můžete zavařovat úplně všechny druhy potravin.

Postup:

Důležité je, aby sklenice nebyly naplněné až po okraj. Ideální je mezera 5 cm. Sklenice vyskládáme do plastové misky opět tak, aby se nedotýkaly. Doba ohřevu se liší podle objemu sklenice a výkonu trouby.

Pro sklenici o objemu 0,7 l platí:

  • Výkon 700 W = 6 minut
  • Výkon 750 W = 5 a půl minuty
  • Výkon 800 W = 5 minut a kousek
  • Výkon 850 W = 5 minut
  • Výkon 900 W = 4 a půl minuty
Při zavařování přijdou vhod

Zavařování v myčce na nádobí

Ano, opravdu se dá zavařovat i tímto způsobem, a to hned všechny potraviny.

Jak zavařovat v myčce?

Sklenice vyskládáte do spodní části myčky a nastavíte standardní program s vyšší teplotou (maximálně však 70 °C). Po jeho skončení je pak položíte dnem vzhůru a necháte vychladnout.

Zavařování v tlakovém hrnci

Výhodou tlakového hrnce je, že umožňuje velmi rychlé zavařování. Důležité je ale dodržovat dobu varu, protože by se vám potraviny mohly rozvařit. Postup je opět jednoduchý – sklenice vyskládejte do hrnce, nalijte cca 3 cm vody a pak už jen hlídejte čas a teplotu.

Není důvod se zavařování bát. Proces jistě zvládnete a výsledek rozhodně stojí za to!