Máte na své zahrádce bohatou úrodu a nevíte, co s ní? Žaludky jsou plné, obdarovali jste rodinu i přátele a stále se vám to doma kupí? Je čas vytáhnout zavařovací sklenice a pustit se do výroby řady pochoutek.
Zavařování je skvělý způsob, jak uchovat zeleninu a ovoce na příští časy. Mnoho z nás má osvědčený návod na zavařování od své babičky. Proč ale nevyzkoušet moderní technologie, které šetří čas i energii?
Zavařování je jedna z možností uskladnění potravin, pomocí které zachováte čerstvost i skvělou chuť. Samotný proces zavařování je hrozně jednoduchý – potraviny vložíte buďto samotné, nebo s vhodným nálevem do zavařovací sklenice. Ta se uzavře víčkem a ponoří se na určitou dobu do vody ohřáté na cca 85 °C či více.
Díky vysokým teplotám dojde ve sklenici ke sterilaci, zbavíte se tudíž nechtěných bakterií a kyslíku. A při následném ochlazení vznikne uvnitř podtlak a obsah je tak vzduchotěsně uzavřen.
Stačí chvíli počítat a zjistíte, že dnešní kuchařka zřejmě raději sáhne na pult v obchodě, než aby se s okurkami zavařovala. Běžná cena nakládaných okurek za balení 660 g je 49,90 Kč. Celoročně však bývají v obchodech akce a slevy, a tak okurky třeba dnes pořídíte v Globusu za 26,90 Kč či v Billa za 32,90 Kč.
Zavařování nicméně vychází dráž – za kilogram nakládaček dáte zhruba 24 Kč, za kilogram cukru dalších 12 Kč a ocet stojí kolem desetikoruny. A k tomu si ještě připočítejte sůl, vodu, spotřebu energie a pochopitelně i čas, který musíte zavařování věnovat.
Tím ale nechceme nikoho z vás odrazovat – naopak! Je totiž pravdou, že domácí zavařeniny z rodinných receptů chutnají snad vždycky lépe než ty kupované.
Zavařovat se dá vlastně téměř cokoli. Nejen ovoce a zelenina, ale i houby, dýně, maso, nebo třeba i hotová jídla. Obzvláště u ovoce se ovšem můžete náležitě vyřádit – kombinujte různé druhy, vyzkoušejte marmelády, kompoty či přesnídávky. A zelenina, ta naopak skvěle vybízí třeba k přípravě domácího chutney. Zavařování je zkrátka jednoduché, zdravé a nemusíte se ho vůbec bát!
Tip: Nechce se vám ztrácet čas s čištěním okurek? Stačí je dát do pračky nebo myčky na nádobí a pustit program s nejnižší teplotou.
Možností, jak zavařovat, je hned několik. Klasický způsob je v hrnci a v horké vodě, sklenice můžete ale vyskládat i do trouby, tlakového hrnce, nebo dokonce i do myčky na nádobí.
Nemáte žádný velký nebo zavařovací hrnec, do kterého byste sklenice naskládali? Nevadí. Zavařovat se dá i v troubě – nejlépe se na to hodí zelenina a ovoce. Předehřejte troubu na cca 150 °C, sklenice vyskládejte s dostatečnou mezerou mezi sebou na plech, nalijte na něj vodu do výšky 1 až 2 cm a umístěte ho do spodní části trouby.
Doba procesu se pohybuje mezi 30 a 60 minutami, záleží na tvrdosti potravin. Měkčí zelenina a ovoce potřebují kratší dobu, ty tvrdší naopak delší.
Tímto způsobem můžete zavařovat úplně všechny druhy potravin. Důležité je, aby sklenice nebyly naplněné až po okraj. Ideální je mezera 5 cm. Sklenice vyskládáme do plastové misky opět tak, aby se nedotýkaly. Doba ohřevu se liší podle objemu sklenice a výkonu trouby.
Pro sklenici o objemu 0,7 l platí:
Ano, opravdu se dá zavařovat i tímto způsobem, a to hned všechny potraviny. Sklenice vyskládáte do spodní části myčky a nastavíte standardní program s vyšší teplotou (maximálně však 70 °C). Po jeho skončení je pak položíte dnem vzhůru a necháte vychladnout.
Výhodou tlakového hrnce je, že umožňuje velmi rychlé zavařování. Důležité je ale dodržovat dobu varu, protože by se vám potraviny mohly rozvařit. Postup je opět jednoduchý – sklenice vyskládejte do hrnce, nalijte cca 3 cm vody a pak už jen hlídejte čas a teplotu.
Kupte se slevou Zavařovací hrnec SilverCrest.
Není důvod se zavařování bát. Proces jistě zvládnete a výsledek rozhodně stojí za to!