Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak zavařovat jinak aneb Co naše babičky netušily

Jak zavařovat jinak aneb Co naše babičky netušily

Máte na vaší zahrádce bohatou úrodu a už ani nevíte co s tím? Žaludky jsou plné, obdarovali jste rodinu i přátelé a stále se vám to doma kupí? Je čas vytáhnout zavařovací sklenice a pustit se do výroby řady pochoutek.

Přečtěte si také

Jak si doma vypěstovat avokádo? Jednoduše, zvládne to každý
Jak si doma vypěstovat avokádo? Jednoduše, zvládne to každý

Zavařování je skvělý způsob jak uchovat zeleninu a ovoce na příští časy. Mnoho z nás má osvědčený návod jak zavařovat od své babičky, proč ale nevyzkoušet moderní technologie, které šetří čas i energii. 

Co je vlastně zavařování?

Je to jeden ze způsobů, jak na dlouhou dobu uskladňovat potraviny. Zavařováním zachováte čerstvost a skvělou chuť. Samotný proces zavařování je hrozně jednoduchý - potraviny vložíte buďto samotné nebo s vhodným nálevem do zavařovací sklenice. Ta se uzavře víčkem a ponoří na určitou dobu do vody ohřáté na cca 85 stupňů či více. 

Díky vysokým teplotám dojde ve sklenici ke sterilizaci. Zbavíte se totiž nechtěných bakterií a kyslíku. A při následném ochlazení vznikne ve sklenici podtlak a její obsah je tak vzduchotěsně uzavřen.

Zavařovat se dá vše - ovoce, zelenina i houby

Ale opravdu se v dnešní době zavařování vyplatí?

Stačí chvíli počítat a zjistíte, že dnešní kuchařka zřejmě raději sáhne na pult v obchodě, než aby se s okurkami dělala. Běžná cena nakládaných okurek za balení 660 g je 49,90 Kč. Celoročně bývají v obchodech v akčních letácích ve slevě a tak okurky třeba dnes v Kauflandu pořídíte za 24,90 korun (660 g). Přitom za kilogram okurek nakládaček nyní dáte 24 Kč, za kilogram cukru 12 korun, ocet stojí kolem desetikoruny. Nepočítáme sůl a vodu nebo spotřebu energie a pochopitelně čas, který musíte zavařování věnovat. 

Ale tím nechceme nikoho od zavařování odrazovat: vždyť například právě okurky, které si sami připravíte podle rodinných receptů, jsou mnohem lepší než ty kupované.

Co zavařovat a co všechno se dá touto technikou připravit

Zavařovat se dá vlastně téměř cokoli. Nejen ovoce a zelenina, ale i houby, dýně, maso, nebo třeba i hotová jídla. Můžete kombinovat různé druhy ovoce, nebo ho ozvláštnit různým kořením.

Vyzkoušejte marmelády, kompoty, přesnídávky, pečené čaje, kyselé okurky nebo výborné chutney. Zavařování je jednoduchý a zdravý způsob sterilizace, nebojte se toho!

Pračka i myčka okurky umyjí

Nechce se vám ztrácet čas s čistěním okurek? Stačí je dát do pračky nebo myčky na nádobí a pustit program s nejnižší teplotou. 

Možnosti zavařování

Možností jak zavařovat je hned několik. Klasický způsob je v hrnci a horké vodě, sklenice můžete ale vyskládat i do trouby, tlakového hrnce, nebo dokonce i do myčky na nádobí.

Zavařování v troubě

Nemáte zavařovací hrnec, ani žádný velký, do kterého byste sklenice naskládali? Nevadí. Zavařovat se dá i v troubě - nejlépe se na to hodí zelenina a ovoce. Předehřejte troubu na cca 150 stupňů, sklenice vyskládejte s dostatečnou mezerou mezi sebou na plech, nalijte na něj vodu do výšky 1 až 2 cm a umístěte jej do spodní části trouby.

Doba procesu se pohybuje mezi 30 a 60 minutami, záleží na tvrdosti potravin. Měkčí zelenina a ovoce potřebují kratší dobu, zatímco tvrdé delší.

Zavařovat se dá i v troubě

Zavařování v mikrovlnné troubě

Tímto způsobem můžete zavařovat úplně všechny druhy potravin. Důležité je, aby sklenice nebyly naplněné až po okraj. Ideální je mezera 5 cm. Sklenice vyskládáme do plastové misky opět tak, aby se nedotýkaly. Doba ohřevu se liší podle objemu sklenice a výkonu trouby. 

Pro sklenici o objemu 0,7 l platí: 

  • Výkon 700 W = 6 minut
  • Výkon 750 W = 5 a půl minuty
  • Výkon 800 W = 5 minut a kousek
  • Výkon 850 W = 5 minut
  • Výkon 900 W = 4 a půl minuty

Zavařování v myčce na nádobí

Ano opravdu se dá zavařovat i tímto způsobem a to hned všechny potraviny. Sklenice vyskládáte do spodní části myčky a nastavíte standardní program s vyšší teplotou (pozor! maximálně však 70 stupňů). Po ukončení programu položíte sklenice dnem vzhůru a necháte vychladnout. 

Zavařování v tlakovém hrnci 

Výhodou tlakového hrnce je, že umožňuje velmi rychlé zavařování. Důležité ovšem je dodržovat dobu varu, protože by se vám potraviny mohly rozvařit. Postup je opět jednoduchý. Sklenice se vyskládají do hrnce, nalijeme cca 3 cm vody a pak už jen hlídáte čas a teplotu.

Není důvod se zavařování bát. Proces jistě zvládnete a výsledek rozhodně stojí za to!