Potraviny, které vám pomohou se zdravím: Víte, jak vašemu tělu prospěje cibule, paprika, guláš či topinky s česnekem?

Víte, jaké potraviny dovedou povzbudit vaše zdraví? Třeba guláš s topinkami a česnekem? Canva

Kraťasům či šatům na ramínka je již konec. Dny se už dávno začínají zkracovat, sluneční svit nahrazuje zatažená a deštivá obloha a klesají i venkovní teploty, o rozdílech mezi ránem, polednem a večerem nemluvě. A do toho všeho začíná i období rýmy a kašle. Po jakých potravinách sáhnout, abyste své tělo připravili na nadcházející měsíce?

Přečtěte si také

Tip na báječný oběd: Vynikající hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha

Cibule

V našem jídelníčku by rozhodně neměla chybět cibule, a to ať ve formě základu na guláš, nebo cibulky na čočku. Pomáhá nejen jako prevence, ale také v momentě, kdy se o nás nějaký ten bacil již pokouší.

Tato zelenina kromě imunity (zejména díky vitamínu C) podporuje také naše srdce (snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu), zvyšuje hustotu kostí (čímž brání vzniku osteoporózy) a díky obsaženému kvercetinu se považuje za vhodnou prevenci proti rakovině.

Sáhnout můžete nejen po žluté cibuli, ale i po šalotce nebo cibuli červené. A jarní cibulka, ta zpestří studenou kuchyni nebo třeba brambory na loupačku.

Česnek

Česnek patří mezi tzv. přírodní antibiotika. Na rozdíl od těch chemicky vyrobených si však na jeho přírodní látky nevytváříme rezistenci neboli odolnost. Viry ani bakterie se mu bránit neumí.

Topinkami pro zdraví

Díky obsaženým látkám přirozeně zvyšuje imunitu, reguluje krevní tlak, dezinfikuje trávicí trakt a zároveň má dobrý vliv na potenci. Použít můžete česnek čerstvý, naložený, sušený na plátky nebo nadrcený na prášek.

Guláš s topinkami s česnekem Canva

Křen

Křen míváme často spojený s uzeninou, případně s masem. Do našeho jídelníčku by však měl být zařazován pravidelně. Zkusili jste například křenovou omáčku? Používání křenu se navíc vyplatí. Pomáhá proti nachlazení, chřipce i angíně! Vedle toho je skvělý jako tonikum pro mastnou pleť či pleť s akné, případně jako masážní vlasové tonikum proti lupům.

Přírodní životabudič

Pokud cítíte, že na vás už něco leze, zkuste si připravit křenový sirup.

  • Potřebujete: 2 lžíce nastrouhaného křenu, 1 lžíci najemno nakrájené cibule, 4 lžičky medu (obsahuje řadu minerálů) a 5 lžic vody.
  • Křen, cibuli a vodu smíchejte a přiveďte k varu. Nechejte probublávat cca 5 minut. Přeceďte přes plátýnko a do lehce vychladlého sirupu přidejte med. Užívejte na polévkové lžíci 3× denně, alespoň 7 dní.

Potraviny s vitamínem C

Většinu z nás napadnou pomeranče a citrony. Jenže v naší „české kotlině“ toho máme mnohem víc a často v mnohem vhodnější formě. Pokud nechcete běhat pro šípky nebo nemáte doma zásoby černého rybízu či rakytníku, sáhněte třeba po květáku, kapustě či paprice.

Je libo vitamíny levněji?

Nasbírat můžete i květy černého bezu (když bude zrovna sezóna) a vyrobit si z nich bezinkový sirup. A pokud si uděláte květákový mozeček s vajíčkem a cibulí, vězte, že svůj organismus nejen zahřejete, ale posílíte i jeho obranyschopnost.

Hlávky květáku a brokolice Canva

Další praktické rady k imunitě

  • I v chladnějším počasí nezapomínejte pít. Důvodem je nejen efektivní funkčnost organismu, ale také možnost vyplavit z těla toxiny. Jsou to totiž ledviny, které nám s tím pomáhají. Pokud je nezavodníte, může se objevit náznak potíží s močovými cestami.
  • Není třeba zbytečně utrácet. Sledujte akce na Kupi.cz, kde získáte jasnou informaci, kde se dá vámi vybrané zboží získat za příznivé ceny. A akce můžete i vzájemně porovnávat!
  • Na imunitu také skvěle fungují přípravky s omega 3 mastnými kyselinami – například rybí tuk nebo máslo či margarín, do kterých jsou tyto látky přidávány.
  • Méně solte a využívejte sezónní potraviny.
  • Látky povzbuzující imunitu jsou také v dýních, hroznovém vínu (zejména v modrých hroznech), borůvkách, mrkvi, celeru a petrželi, rajčatech či listové zelenině a ořeších.
  • V chladných dnech pozor na saláty, okurky i cukety, které náš organismus ochlazují. Je třeba jejich ochlazující tendence vyvážit právě česnekem, cibulí nebo například lněným či slunečnicovým semínkem.