Ochutnejte slzovku: Chutná skvěle a podpoří vaše zdraví

Plody slzovky v dřevěné misce a na lžíci Cattlaya Art / Shutterstock.com

Už jste někdy ochutnali slzy? Jobovy slzy by vám zajisté zachutnaly, jedná se o jednu z nejdéle pěstovaných obilovin vůbec, přesto o ní většina lidí ještě ani neslyšela. Můžete se setkat také s častějším názvem slzovka obecná, a pokud ji neznáte, je to především proto, že se pěstuje tropických a subtropických oblastech. Jde o velmi výživnou potravinu, kterou můžete snadno pořídit i u nás a využívat jejích výhod. Kromě jídla je slzovka široce využívaná k léčebným účelům, a dokonce se její plody používají namísto korálků.

Přečtěte si také

Vynikající české buchty, které září i v pohádkách: Upečte si Honzovy buchty jako od babičky

Rostlina z hor

Když je nadmořská výška tak velká, že se na daném místě nedaří kukuřici, pšenici nebo třeba rýži, přichází na scénu slzovka. Jedná se o odolnou plodinu, která vyroste i ve vyšší nadmořské výšce. Jejím domovem jsou tropy východní Asie a Malajsie.

Záznamy o jejím použití jsou staré 4000 let a tvořila dokonce významnou součást jídelníčku ve starém Egyptě. Oblíbená je díky tomu, že dokáže vyrůst i v písčitých, jílovitých nebo i silně zamokřených půdách. Půda může být velmi kyselá, neutrální nebo alkalická. To z ní dělá univerzální plodinu pro mnoho lidí, kterým jejich podmínky brání v pěstování jiných méně odolných a přizpůsobivých plodin. Slzovka je vysokou tropickou travinou s výškou až 3 metrů. Má listy dlouhé až 50 cm a široké až 5 cm.

Nemůžete sehnat slzovku? Koukněte se po něčem jiném v akci

Růženec ze slzovky

Slzovka se pěstuje pro své plody, které mají tvar vejčitých kuliček s průměrem 6–12 mm. Primárně slouží jako potravina a k léčebným účelům. Jelikož mají plody slzovky tvrdou slupku a perleťový povrch, používají se rovněž jako korálky. V křesťanských zemích se ze slzovky s oblibou vytváří růžence. Růženec ze slzovky měl dokonce i samotný papež Jan Pavel II.

Využití v kuchyni

V běžných supermarketech na slzovku jen tak nenarazíte, ale bývá častým sortimentem obchodů se zdravou výživou a také ji lze snadno pořídit na internetu. Můžete ji použít jako běžnou přílohu. Nejprve je potřeba, aby změkla, nechte ji proto přes noc ve vodě a následně ji vařte do změknutí. Skvěle se hodí do salátů, do polévek a také ji použijete kdekoliv namísto rýže, třeba v rizotu. Slzovka má svou specifickou chuť, která připomíná kroupy. Můžete ji i pražit a připravuje se jak naslano, tak i na sladko. Sušená zrna lze rovněž umlít na mouku.

Rostlina slzovka obecná Thanrada Homs / Shutterstock.com

Léčebné využití

Když slzovku uvaříte, vodu nevylévejte do odpadu, můžete ji použít k detoxikaci těla. Vývaru ze slzovky se říká šlem a jeho popíjením můžete své tělo účinně vyčistit. Očistnou kúru je vhodné dodržovat 1–2 týdny. Pokud by vám šlem nechutnal, můžete si ho okořenit a jíst ho jako polévku. Připravit si můžete i čaj, a to tak, že slzovku zalijete horkou vodou a necháte 10 minut louhovat. Další využití má uvařená slzovka, můžete ji rozmixovat a nanášet na pokožku nebo vlasy, následně můžete sledovat její omlazující účinky.

Zdravotní výhody

Snížení hladiny cholesterolu – Pravidelná konzumace slzovky může významně snížit celkový a špatný cholesterol u lidí s vysokým cholesterolem. Tento efekt je způsoben zejména vysokým obsahem vlákniny.

Diuretické vlastnosti – Slzovka je močopudná a skvěle pomáhá při zánětech močového měchýře.

Lepší trávení – Podporuje trávení tím, že změkčuje stravu, zejména tuky. Pomáhá také při průjmech a kašovité stolici.

Detoxikace – Má významné antioxidační účinky, dokáže účinně vyčistit játra a také ložiska ve střevech.

Další – V lidovém léčitelství se používá na celé spektrum neduhů. Pomáhá při artritidě, obezitě, otocích, alergiích, apendicitidě, horečce a zápalu průdušek. Také má protirakovinné účinky a údajně pomáhá i při zhoubných nádorech.

Uvařená slzovka v misce Lifebrary / Shutterstock.com

Nežádoucí účinky slzovky

Slzovce by se měly vyhnout všechny těhotné ženy, její konzumace může způsobit stažení dělohy, což může ovlivnit těhotenství. Konzumaci byste se měli vyhnout také v případě, že jste po operaci. Existují určité obavy, že by mohla ovlivnit kontrolu hladiny cukru v krvi. Vhodné je slzovku vysadit už 2 týdny před operací. Vyhýbat by se jí měly také všichni, kteří trpí cukrovkou. Jelikož jde o málo známou obilovinu, mnoho výzkumů chybí, a tak jsou omezené znalosti ohledně potenciálních rizik.