Chřest: Pomůže s hubnutím, kocovinou a je účinným afrodiziakem. Co vše o chřestu ještě nevíte?

Spařený zelený chřest na bílém talíři s citronem pokapaný olivovým olejem Brent Hofacker / Shuttestock.com

V dubnu začala chřestová sezóna a to znamená jediné – v obchodech je nyní tato lahůdka nejčerstvější a nejlevnější z celého roku. Byla by proto škoda tuto příležitost promeškat a na křupavém chřestu si nepochutnat. Zvláště když je plný vitamínů i minerálů a má na naše zdraví (i hubnutí) zázračný vliv. V kombinaci s jeho delikátní chutí není nad čím přemýšlet!

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Co obsahuje chřest?

V první řadě chřest obsahuje málo kalorií (na 100 g pouhých 20 kcal), tuků i sacharidů a má nízký glykemický index. Vyrovnává hladinu cukru v krvi a snižuje cholesterol.

Podobně jako například okurky obsahuje hodně vody a pomáhá ji spolu se škodlivinami odvádět z organismu ven, čímž mimo jiné zmírňuje zadržování vody v těle a s tím související plynatost. Obsahuje také plno lehce stravitelné vlákniny, která vyvolává pocit sytosti.

Tip: V dietním jídelníčku můžete chřest přidávat do salátů, jíst ho jako přílohu k lososu a dalším rybám i kuřecímu masu nebo v kombinaci s vejci, která dodají porci bílkovin. Skvělá je také svěží chřestová krémová polévka.

Výborný, zdravý, a navíc za skvělou cenu

Proč jíst chřest? Zajistí vám stálé mládí a zdraví

Tím ovšem výčet pozitivních účinků chřestu na naše zdraví nekončí. Právě naopak. Chřest je bohatý na vitamín A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), C, E, kyselinu listovou i asparagovou a minerály, jako je hořčík, fosfor, draslík, mangan, jód, zinek a železo. Významný je také jeho obsah flavonoidů, které mají antioxidační účinky.

Na co je chřest dobrý?

  • Chřest je známým přírodním afrodiziakem.
  • Má pozitivní vliv na funkci ledvin, močového měchýře a močových cest.
  • Podporuje činnost střev a zdravé trávení, zrychluje metabolismus.
  • Pomáhá udržet cévy a srdce zdravé, stejně tak krevní oběh.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Ženám pomáhá v období premenstruačního syndromu, vyrovnává hladinu hormonů, zmírňuje menstruační bolesti.
  • Podporuje plodnost.
  • Pomáhá i na kocovinu – díky aminokyselinám a minerálům dokáže v našem organismu stimulovat enzymy odbourávající alkohol.

O něco více zdraví prospěšných látek najdete v zeleném chřestu, který se pěstuje nezakrytý (na rozdíl od bílého) a díky tomu navíc obsahuje cenný chlorofyl. Má také intenzivnější chuť.

Pečený chřest obalený ve slanině YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Jak jednoduše uvařit chřest?

Bílý chřest se musí před přípravou oloupat, u zeleného a fialového stačí odříznout jen poslední cca dva centimetry zdřevnatělého stonku. Chřest je nejlepší vařit ve vroucí osolené vodě svázaný ve stoje, s hlavičkami vykukujícími nad hladinu, aby se co nejvíce zachovala jejich chuť. Povařit jej stačí jen krátce – zelený cca čtyři minuty, bílý o něco déle, asi pět až osm minut. Uvařený chřest můžete před podáváním vhodit do ledové vody, aby si zachoval svou barvu, konzistenci a chuť.

Tip: Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do konce června. Nejvíce svých cenných látek si zachovává do 24 až 36 hodin od ruční sklizně na poli, proto v obchodech vybírejte chřest českého původu, u kterého máte jistotu, že dlouho necestoval. Čím je starší, tím méně obsahuje cukru a přichází o svou lahodnou lehce nasládlou chuť.

Co jste o chřestu možná nevěděli

Na chřestu, jemuž se přezdívá elixír mládí, si pochutnávali již starověcí Egypťané, kteří ho považovali nejen za delikatesu, ale také za léčivou bylinu. Oblíbila si ho i královna Nefertiti, která jej prohlásila za potravu bohů. Popularita chřestu přetrvávala i ve starověkém Římě a Řecku a později se podával výhradně coby lahůdka na francouzském královském dvoře.

Chřest je ovšem součástí i naší historie. Československo bylo kdysi chřestovou velmocí, z níž se vyvážel do celého světa. A dodnes Česko patří k lokalitám, kde se pěstuje chřest té nejvyšší kvality. Ve všech evropských zemích se mu říká asparágus (podle vysokého obsahu kyseliny asparagové). Název „chřest“ je původní české slovo ze 16. století.