Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nejlepší třešňové recepty letošního léta: Zkuste hrnkovou bublaninu a omáčku k masu

Oksana Shufrych / Shutterstock.com

Třešně právě dozrávají po celém Česku. Máte doma přebytky? Inspirujte se v našem článku, jak je zpracovat. Přinášíme celou řadu receptů od rychlé hrnkové bublaniny, kterou zvládnete do 35 minut, až po sladké a intenzivní likéry. Poradíme, jak třešně rychle a „bezbolestně“ odpeckovat a zbavit červů, abyste nemuseli strávit v kuchyni věčnost. Pustíte se do toho s námi?

Přečtěte si také

Vídeňský tvarohový koláč se švestkami: Je jednoduchý, rychlý a vždycky se sní do posledního drobku

Jak zbavit třešně červů a pecek?

Prvním krokem, než se pustíte do receptů, by mělo být minimálně odpeckování a případně i „odčervení“ třešní. Bílkoviny jsou sice důležité, ale v ovoci si je chce dopřávat jen málokdo. Jak tedy na ně? Jednoduchá a účinná metoda je namočení do vody s octem nebo solí.

Co se týká odpeckování, pomůže vám například odpeckovač, který koupíte v obchodech s domácími potřebami. Účinný je i trik s brčkem a lahví. Jak na to? Třešeň položíte na hrdlo láhve stopkou dolů a brčkem vytlačíte pecku do láhve. Pecky nasbíráte do láhve, takže se nebudou válet všude po kuchyni. Jen pozor, při vypeckování třešně může šťáva vystříknout. Přizpůsobte tomu tedy pracovní oblečení i prostor.

Buchty z třešní

První, co vás pravděpodobně napadne, je upéct nějakou dobrou buchtu. Není divu! Do různých bublanin a koláčů se sladké třešně perfektně hodí. Zkuste třeba rychlou hrnkovou buchtu bez vážení nebo klasický francouzský Clafoutis. Máte chuť na něco extra nebo plánujete oslavu? Schwarzwaldský dort s třešňovou náplní rozhodně nezklame.

Třešňový koláč Clafoutis
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Třešňový koláč Clafoutis

Třešňový koláč Clafoutis pocházející z Francie je lehoučký na jazyku a v kombinaci se sladkými třešněmi ze zahrádky vám naprosto učaruje. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.

Třešňový koláč Clafoutis
Třešňová bublanina
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina je lehký, vynikající dezert vonící po létu. Toto dokonalé spojení šťavnatých třešní a nadýchaného těsta hravě zvládnete připravit během chvilky a zaručeně si na něm pochutná celá rodina.

Třešňová bublanina
Třešňový koláč s tvarohem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.

Třešňový koláč s tvarohem
Schwarzwaldský dort
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Náročný

Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort, známý také jako Black Forest Cake nebo dort z Černého lesa, patří mezi oblíbené dezerty v mnoha cukrárnách, připravit si jej však zvládnete i doma. Korpus je vláčný, třešně skvěle doplňují smetanový krém a to vše je završeno zdobením z hořké čokolády. Můžete si být jisti, že tenhle dort bude pryč dřív, než stihnete uklidit kuchyňskou linku.

Schwarzwaldský dort
Hrnková třešňová bublanina
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Hrnková třešňová bublanina

Třešňová bublanina připravená podle hrnkového receptu je sladkým favoritem mnoha rodin. Její příprava je jednoduchá a rychlá, takže se do ní klidně pusťte, i když nejste zrovna zkušený cukrář. Bublanina se hodí ke kávě nebo jako sladký dezert během odpolední siesty. Užijte si jemnou strukturu těsta doplněného o sladkokyselou chuť třešní a jemnou vůni citronové kůry.

Hrnková třešňová bublanina

Brownies a koláče

Třešňový kompot

Klasikou všech klasik je jasně třešňový kompot. Nesmí proto v našem výběru chybět. Jde o jeden z nejjednodušších způsobů, jak uchovat třešně až do zimy či do další sezony. Vyřeší problém s nadúrodou, dopřát si ho můžete po celý rok jako přílohu k obědu nebo upéct třešňovou buchtu třeba uprostřed zimy.

Třešňový kompot
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový kompot

Připravte si domácí třešňový kompot. Nejenže vyřešíte problém, kam s nadúrodou třešní, ještě si výtečně pochutnáte. Kompot využijete jako přílohu k obědu a také do buchty, třeba bublaniny.

Třešňový kompot

Kombinace s alkoholem

Sladká chuť třešní se skvěle snoubí i s alkoholem. Není proto divu, že se z tohoto ovoce vyrábí i různé likéry. Nemusíte je kupovat, doma je snadno vyrobíte i bez palírny. Zkusíte domácí likér nebo třešňovou griotku?

Chutným a praktickým způsobem, jak uchovat toto letní ovoce až do zimy, je naložit ho do rumu. Třešně v rumu se hodí jako krásný dárek i originální přísada do dezertů.

Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér

Třešňová omáčka

Kdo říká, že třešně patří jen do dezertů? V posledních letech je sladko-slaná kombinace čím dál víc populárnější. Pokud byste chtěli vyzkoušet originální kombinace jako z luxusní restaurace, uvařte si třešňovou omáčku. Ta nejenže perfektně doplní červená masa, ale hodí se i k plísňovým sýrům, jako je hermelín nebo camembert.

Třešňová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Třešňová omáčka

Teplá třešňová omáčka je nevšední delikatesa, která se skvěle hodí k červeným masům. Servírovat ji můžete také k sýrovým a masovým lahůdkám, stačí jen počkat, až zchladne.

Třešňová omáčka

Třešňová zmrzlina

Zamrazit, nebo usušit?

Receptů je celá řada a v kreativitě se meze nekladou. Inspirujte se v článcích níže a zkuste marmeládu, zdravý koláč s čokoládou nebo knedlíčky z tvarohového těsta. A co takový pečený čaj? V zimě jako když najdete.

Nechce se vám trávit mládí v kuchyni? Kromě receptů, je tu samozřejmě i možnost je rychle usušit nebo zamrazit. Sušení zvládne nejen elektrická sušička, pokud ji nemáte pomůže i trouba. Radši třešně šoupněte do mrazáku? Vynikající budou zamrazené s cukrem. Ten jim pomáhá udržet pevnější tvar a chuť během následného rozmrazování.

Tak co, jaký způsob zvolíte? Napište nám do komentářů, co se vám osvědčilo.

Zdroj: Kupi.cz