Třešně právě dozrávají po celém Česku. Máte doma přebytky? Inspirujte se v našem článku, jak je zpracovat. Přinášíme celou řadu receptů od rychlé hrnkové bublaniny, kterou zvládnete do 35 minut, až po sladké a intenzivní likéry. Poradíme, jak třešně rychle a „bezbolestně“ odpeckovat a zbavit červů, abyste nemuseli strávit v kuchyni věčnost. Pustíte se do toho s námi?
Prvním krokem, než se pustíte do receptů, by mělo být minimálně odpeckování a případně i „odčervení“ třešní. Bílkoviny jsou sice důležité, ale v ovoci si je chce dopřávat jen málokdo. Jak tedy na ně? Jednoduchá a účinná metoda je namočení do vody s octem nebo solí.
Co se týká odpeckování, pomůže vám například odpeckovač, který koupíte v obchodech s domácími potřebami. Účinný je i trik s brčkem a lahví. Jak na to? Třešeň položíte na hrdlo láhve stopkou dolů a brčkem vytlačíte pecku do láhve. Pecky nasbíráte do láhve, takže se nebudou válet všude po kuchyni. Jen pozor, při vypeckování třešně může šťáva vystříknout. Přizpůsobte tomu tedy pracovní oblečení i prostor.
První, co vás pravděpodobně napadne, je upéct nějakou dobrou buchtu. Není divu! Do různých bublanin a koláčů se sladké třešně perfektně hodí. Zkuste třeba rychlou hrnkovou buchtu bez vážení nebo klasický francouzský Clafoutis. Máte chuť na něco extra nebo plánujete oslavu? Schwarzwaldský dort s třešňovou náplní rozhodně nezklame.
Třešňový koláč Clafoutis pocházející z Francie je lehoučký na jazyku a v kombinaci se sladkými třešněmi ze zahrádky vám naprosto učaruje. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.
Třešňová bublanina je lehký, vynikající dezert vonící po létu. Toto dokonalé spojení šťavnatých třešní a nadýchaného těsta hravě zvládnete připravit během chvilky a zaručeně si na něm pochutná celá rodina.
Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.
Schwarzwaldský dort, známý také jako Black Forest Cake nebo dort z Černého lesa, patří mezi oblíbené dezerty v mnoha cukrárnách, připravit si jej však zvládnete i doma. Korpus je vláčný, třešně skvěle doplňují smetanový krém a to vše je završeno zdobením z hořké čokolády. Můžete si být jisti, že tenhle dort bude pryč dřív, než stihnete uklidit kuchyňskou linku.
Třešňová bublanina připravená podle hrnkového receptu je sladkým favoritem mnoha rodin. Její příprava je jednoduchá a rychlá, takže se do ní klidně pusťte, i když nejste zrovna zkušený cukrář. Bublanina se hodí ke kávě nebo jako sladký dezert během odpolední siesty. Užijte si jemnou strukturu těsta doplněného o sladkokyselou chuť třešní a jemnou vůni citronové kůry.
Klasikou všech klasik je jasně třešňový kompot. Nesmí proto v našem výběru chybět. Jde o jeden z nejjednodušších způsobů, jak uchovat třešně až do zimy či do další sezony. Vyřeší problém s nadúrodou, dopřát si ho můžete po celý rok jako přílohu k obědu nebo upéct třešňovou buchtu třeba uprostřed zimy.
Sladká chuť třešní se skvěle snoubí i s alkoholem. Není proto divu, že se z tohoto ovoce vyrábí i různé likéry. Nemusíte je kupovat, doma je snadno vyrobíte i bez palírny. Zkusíte domácí likér nebo třešňovou griotku?
Chutným a praktickým způsobem, jak uchovat toto letní ovoce až do zimy, je naložit ho do rumu. Třešně v rumu se hodí jako krásný dárek i originální přísada do dezertů.
Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.
Kdo říká, že třešně patří jen do dezertů? V posledních letech je sladko-slaná kombinace čím dál víc populárnější. Pokud byste chtěli vyzkoušet originální kombinace jako z luxusní restaurace, uvařte si třešňovou omáčku. Ta nejenže perfektně doplní červená masa, ale hodí se i k plísňovým sýrům, jako je hermelín nebo camembert.
Teplá třešňová omáčka je nevšední delikatesa, která se skvěle hodí k červeným masům. Servírovat ji můžete také k sýrovým a masovým lahůdkám, stačí jen počkat, až zchladne.
Receptů je celá řada a v kreativitě se meze nekladou. Inspirujte se v článcích níže a zkuste marmeládu, zdravý koláč s čokoládou nebo knedlíčky z tvarohového těsta. A co takový pečený čaj? V zimě jako když najdete.
Nechce se vám trávit mládí v kuchyni? Kromě receptů, je tu samozřejmě i možnost je rychle usušit nebo zamrazit. Sušení zvládne nejen elektrická sušička, pokud ji nemáte pomůže i trouba. Radši třešně šoupněte do mrazáku? Vynikající budou zamrazené s cukrem. Ten jim pomáhá udržet pevnější tvar a chuť během následného rozmrazování.
Tak co, jaký způsob zvolíte? Napište nám do komentářů, co se vám osvědčilo.
Zdroj: Kupi.cz