Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Tři skvělé recepty na domácí griotku z třešní a višní, které jsou léty prověřené

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Léto bez griotky? Jako jahody bez šlehačky. Když už máte plné košíky třešní a višní, ale marmelády i koláče už vás nudí, přichází na scénu domácí griotka – sladký ovocný likér, co v zimě zahřeje nejen ruce, ale i srdce. A nejlepší na tom? Nepotřebujete palírnu ani babičku ze Slovácka. Jen trošku trpělivosti, pár surovin a hodně lásky k ovoci (a alkoholu).

Přečtěte si také

Dýška se v Česku začínají vymykat kontrole. Spropitné se dává už i skladníkům v e-shopech

Recepty na griotku patří mezi ty, které se dědí z generace na generaci, zapisují se na kousky zažloutlého papíru a šeptají mezi dveřmi při sběru třešní. Každá rodina má tu „svou“ verzi. A víte co? Můžete mít i vy tu svoji. Vyzkoušejte tři oblíbené varianty – klasickou třešňovou, výraznou višňovou s rumem nebo noblesní koňakovou verzi. Griotka není jen pití – je to tekutá vzpomínka na léto, která dozrává stejně jako víno: Pomalu a s charakterem.

Proč třešně a višně stojí za hřích?

Třešně jsou sladké, šťavnaté a bohaté na vitamín C a draslík, který pomáhá s krevním tlakem. Višně jsou zase kyselkavé, plné antokyanů – silných antioxidantů, co podporují srdce i pleť. A obě se skvěle kamarádí s alkoholem. Naložené v koření, cukru a kapce něčeho ostřejšího se promění v elixír, který voní jako letní večery u babičky na verandě.

Domácí griotka z třešní – recept

  • Počet porcí: 2,5 litru
  • Délka přípravy: 30 minut + 2 měsíce zrání

Ingredience:

  • 2 kg třešní
  • 1 litr vodky
  • 1 kg cukru
  • 5 hřebíčků
  • 1 svitek skořice
  • kůra z 1 citronu

Postup:

  1. Třešně omyjte, vypeckujte a dejte do velké sklenice.
  2. Přidejte citronovou kůru, hřebíčky a skořici.
  3. Nasypte cukr – rovnoměrně, nešetřete.
  4. Zalijte vodkou tak, aby bylo vše ponořené.
  5. Uzavřete a nechte na tmavém a chladném místě zrát aspoň 2 měsíce. Občas otočte nebo protřepejte.
  6. Poté přeceďte přes plátno a přelijte do lahví. Uchovávejte v chladu.
Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér
Třešňový kompot
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový kompot

Připravte si domácí třešňový kompot. Nejenže vyřešíte problém, kam s nadúrodou třešní, ještě si výtečně pochutnáte. Kompot využijete jako přílohu k obědu a také do buchty, třeba bublaniny.

Třešňový kompot

Domácí višňovka s rumem – recept

  • Počet porcí: 2,5 litru
  • Délka přípravy: 45 minut + 2 měsíce zrání

Ingredience

  • 2 kg višní
  • 1 litr bílého nebo tmavého rumu
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 litr vody
  • 1 svitek skořice

Postup:

  1. Višně dejte do sklenice.
  2. V kastrůlku svařte cukr s vodou, dokud nevznikne sirup.
  3. Nechte mírně vychladnout a přelijte přes ovoce.
  4. Přidejte skořici a zalijte rumem.
  5. Sklenici dobře uzavřete, schovejte na tmavé místo a nechte dva měsíce zrát.
  6. Poté přeceďte a slijte do sterilních lahví. Výsledkem je višňový hit se špetkou Karibiku.
Fotokostic / Shutterstock.com

Višňovka s koňakem – recept

  • Počet porcí: 2,5 litru
  • Délka přípravy: 1 hodina + 6 týdnů zrání

Ingredience:

  • 2 kg višní
  • 1 dl malinového sirupu
  • 6 dl koňaku
  • 6 hřebíčků
  • 500 g cukru
  • 5 dl vody

Postup:

  1. Višně vypeckujte přímo nad sklenicí – šťáva se počítá!
  2. Přidejte koření a zalijte malinovým sirupem a koňakem.
  3. Uzavřete a nechte na teplém místě stát 4 týdny.
  4. Mezitím si připravte rozvar: Cukr jemně zkaramelizujte, zalijte vodou, rozpusťte, nechte vychladnout.
  5. Přidejte ke směsi a nechte další dva dny stát.
  6. Nakonec vše přeceďte a slijte do lahví. Ideální k podávání po dobré večeři – nebo jako originální dárek.

Tipy a triky

  • Chcete originálnější chuť? Zkuste přidat vanilkový lusk, kousek badyánu nebo třeba pár zrn kardamomu.
  • Ovoce po scezení nevyhazujte – přidejte ho do bábovky, zmrzliny nebo si ho dejte „jen tak“ do misky s lžičkou.
  • Pokud to s cukrem nechcete přehánět, klidně uberte – likér bude jemnější a víc ovocný.
  • Do krásné lahve s vlastní etiketou? Vznikne dárek, který si nikdo nezapomene vystavit na poličku (a brzy vypít).

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, NZPI