Léto bez griotky? Jako jahody bez šlehačky. Když už máte plné košíky třešní a višní, ale marmelády i koláče už vás nudí, přichází na scénu domácí griotka – sladký ovocný likér, co v zimě zahřeje nejen ruce, ale i srdce. A nejlepší na tom? Nepotřebujete palírnu ani babičku ze Slovácka. Jen trošku trpělivosti, pár surovin a hodně lásky k ovoci (a alkoholu).
Recepty na griotku patří mezi ty, které se dědí z generace na generaci, zapisují se na kousky zažloutlého papíru a šeptají mezi dveřmi při sběru třešní. Každá rodina má tu „svou“ verzi. A víte co? Můžete mít i vy tu svoji. Vyzkoušejte tři oblíbené varianty – klasickou třešňovou, výraznou višňovou s rumem nebo noblesní koňakovou verzi. Griotka není jen pití – je to tekutá vzpomínka na léto, která dozrává stejně jako víno: Pomalu a s charakterem.
Proč třešně a višně stojí za hřích?
Třešně jsou sladké, šťavnaté a bohaté na vitamín C a draslík, který pomáhá s krevním tlakem. Višně jsou zase kyselkavé, plné antokyanů – silných antioxidantů, co podporují srdce i pleť. A obě se skvěle kamarádí s alkoholem. Naložené v koření, cukru a kapce něčeho ostřejšího se promění v elixír, který voní jako letní večery u babičky na verandě.
Domácí griotka z třešní – recept
- Počet porcí: 2,5 litru
- Délka přípravy: 30 minut + 2 měsíce zrání
Ingredience:
- 2 kg třešní
- 1 litr vodky
- 1 kg cukru
- 5 hřebíčků
- 1 svitek skořice
- kůra z 1 citronu
Postup:
- Třešně omyjte, vypeckujte a dejte do velké sklenice.
- Přidejte citronovou kůru, hřebíčky a skořici.
- Nasypte cukr – rovnoměrně, nešetřete.
- Zalijte vodkou tak, aby bylo vše ponořené.
- Uzavřete a nechte na tmavém a chladném místě zrát aspoň 2 měsíce. Občas otočte nebo protřepejte.
- Poté přeceďte přes plátno a přelijte do lahví. Uchovávejte v chladu.
Třešňový likér
Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.
Třešňový likér
Třešňový kompot
Připravte si domácí třešňový kompot. Nejenže vyřešíte problém, kam s nadúrodou třešní, ještě si výtečně pochutnáte. Kompot využijete jako přílohu k obědu a také do buchty, třeba bublaniny.
Třešňový kompot
Domácí višňovka s rumem – recept
- Počet porcí: 2,5 litru
- Délka přípravy: 45 minut + 2 měsíce zrání
Ingredience
- 2 kg višní
- 1 litr bílého nebo tmavého rumu
- 1 kg třtinového cukru
- 1 litr vody
- 1 svitek skořice
Postup:
- Višně dejte do sklenice.
- V kastrůlku svařte cukr s vodou, dokud nevznikne sirup.
- Nechte mírně vychladnout a přelijte přes ovoce.
- Přidejte skořici a zalijte rumem.
- Sklenici dobře uzavřete, schovejte na tmavé místo a nechte dva měsíce zrát.
- Poté přeceďte a slijte do sterilních lahví. Výsledkem je višňový hit se špetkou Karibiku.
Fotokostic / Shutterstock.com
Višňovka s koňakem – recept
- Počet porcí: 2,5 litru
- Délka přípravy: 1 hodina + 6 týdnů zrání
Ingredience:
- 2 kg višní
- 1 dl malinového sirupu
- 6 dl koňaku
- 6 hřebíčků
- 500 g cukru
- 5 dl vody
Postup:
- Višně vypeckujte přímo nad sklenicí – šťáva se počítá!
- Přidejte koření a zalijte malinovým sirupem a koňakem.
- Uzavřete a nechte na teplém místě stát 4 týdny.
- Mezitím si připravte rozvar: Cukr jemně zkaramelizujte, zalijte vodou, rozpusťte, nechte vychladnout.
- Přidejte ke směsi a nechte další dva dny stát.
- Nakonec vše přeceďte a slijte do lahví. Ideální k podávání po dobré večeři – nebo jako originální dárek.
Tipy a triky
- Chcete originálnější chuť? Zkuste přidat vanilkový lusk, kousek badyánu nebo třeba pár zrn kardamomu.
- Ovoce po scezení nevyhazujte – přidejte ho do bábovky, zmrzliny nebo si ho dejte „jen tak“ do misky s lžičkou.
- Pokud to s cukrem nechcete přehánět, klidně uberte – likér bude jemnější a víc ovocný.
- Do krásné lahve s vlastní etiketou? Vznikne dárek, který si nikdo nezapomene vystavit na poličku (a brzy vypít).
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, NZPI